Konfliktialueiden lasten tilanne on käynyt yhä tukalammaksi, ilmenee Pelastakaa Lapset -järjestön tuoreesta raportista. Vaikka konfliktialueilla elävien lasten määrä väheni jonkin verran vuodesta 2017 vuoteen 2018 tultaessa, lasten kokeman vakavan väkivallan määrä lisääntyi.
Vuonna 2018 tapettiin tai vammautui yli 12 000 lasta. Tämä on 13 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Eniten väkivallan uhriksi joutuneita lapsia oli Afganistanissa.
Lapsia uhkaa yhä useammin myös seksuaalinen hyväksikäyttö sekä lapsisotilaaksi joutuminen.
– Yhdeksän kymmenestä seksuaaliväkivallan uhrista on tyttöjä, raportissa todetaan.
Vaarallisimpia maita tässä suhteessa ovat Somalia ja Kongon demokraattinen tasavalta.
Poikia puolestaan kuolee ja vammautuu tyttöjä useammin, ja heitä myös siepataan ja rekrytoidaan aseellisiin ryhmiin. Aseelliset ryhmät ja asevoimat kaappasivat vuonna 2018 yli 2 500 lasta. Heistä yli 80 prosenttia oli poikia.
Vuonna 2018 konfliktialueilla asui noin 415 miljoonaa lasta. Tämä merkitsee noin joka kuudetta lasta.
Syyriassa erityisen vaikeaa
Raportin mukaan tilanne on vaikein Afganistanissa, Jemenissä, Etelä-Sudanissa, Keski-Afrikan tasavallassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa, Syyriassa, Irakissa, Malissa, Nigeriassa ja Somaliassa.
– Konfliktialueet ovat lapsille yhä vaarallisempia. Lasten tilanne on erityisen vaikea Syyriassa, missä sadat tuhannet lapset ovat viimeisten kahden kuukauden aikana joutuneet pakenemaan kiihtyviä taisteluita maan luoteisosissa, sanoo Pelastakaa Lasten ohjelmajohtaja Anne Haaranen.
Lähes kaikki syyrialaislapset elävät hänen mukaansa konfliktin vaikutusalueella, eikä puolet lapsista ole kokenut elinaikanaan muuta kuin sotaa.
Maailman konflikteissa on vuoden 2005 jälkeen vammautunut tai tapettu lähes 100 000 lasta. Vuoden 2010 jälkeen todennettujen tapausten määrä on kolminkertaistunut.
Pelastakaa Lasten raportti on kolmas laatuaan. Sen pohjana on muun muassa YK:n tietoja.