Lähes joka toinen lapsi tai nuori on huolissaan henkisestä hyvinvoinnistaan koronan pitkittyessä, selviää Pelastakaa Lapset -järjestön tuoreesta raportista. Muun muassa etäopiskelu ja perheen toimeentulo aiheuttavat lapsille huolta ja stressiä.
Erityisesti matalatuloisten perheiden lapset sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvat lapset kärsivät koronapandemian seurauksista.
Lähes puolet Lapsen ääni 2021 -kyselyyn vastanneista lapsista ja nuorista koki henkisen hyvinvointinsa huonontuneen kuluneen vuoden aikana.
– Pandemian vaikutukset saattavat olla voimakkaita, ja sen takia olisi tärkeää, että jokaisella lapsella ja nuorella olisi lähellään turvallinen aikuinen, jonka kanssa asioista voi puhua, sanoo asiantuntija Aino Sarkia Pelastakaa Lapsista.
Yli puolet kyselyn vastaajista koki etäopiskelun heikentäneen opinnoissa pärjäämistä. Syiksi koulumenestyksen heikentymiseen kerrottiin malttamattomuus opiskella itsenäisesti, koulutehtävien lisääntyminen etäaikana sekä työskentelyrauhan puute.
Matalatuloisten perheiden lapset kertoivat jäävänsä kotona ilman tukea yli kaksi kertaa useammin kuin hyvätuloisten perheiden lapset.
Kyselyyn vastasi hieman yli 1 100 lasta ja nuorta, jotka olivat iältään 12–17-vuotiaita.