Rasismin vastaiset polvistumiset puhuttavat urheilua Yhdysvalloissa – presidentti Trump kieltäytyy katsomasta eleen sallivia liigoja

17.53107662
San Francisco 49ersien pelaajat Eli Harold (vas.), Colin Kaepernick (kesk.) ja Eric Reid (oik.) polvistuivat kansallislaulun ajaksi lokakuussa 2016.
Julkaistu 14.06.2020 20:42
Toimittajan kuva
Janne Hopsu

janne.hopsu@mtv.fi

Amerikkalaisen jalkapallon pelaajan Colin Kaepernickin vuonna 2016 aloittama polvistumisele syrjintää ja rasismia vastaan on jälleen kuuma aihe maan politiikassa. Presidentti Donald Trump sanoo, ettei hän aio seurata niitä urheilusarjoja, joissa pelaajat eivät aio seisoa kansallislaulun aikana.

– En aio enää seurata, Trump twiittasi, viitaten "socceriin", kun maan jalkapalloliitto USSF päätti olla vaatimatta pelaajia seisomaan kansallislaulun aikana ennen otteluja.

USSF:n mukaan kielto on ollut väärä ja vienyt huomiota Black Lives Matter -liikkeeltä. BLM on ollut keskeinen mielenosoitusten järjestäjä rasismia vastaan, viimeksi poliisin käsissä Minneapolisissa kuolleen George Floydin tapauksessa.

USSF:n lisäksi amerikkalaisen jalkapallon liiga NFL on sanonut liigan komissaarin Roger Goodellin suulla, että NFL on tehnyt virheitä, kun se ei ole kuunnellut pelaajia, tuomiten samalla rasismin. 

Trump: NFL menossa samaan suuntaan

– Näyttää siltä, että NFL on menossa samaan suuntaan, mutta minä en aio katsoa, Trump myös twiittasi.

Trump on arvostellut näkyvästi niitä NFL:n pelaajia, jotka ovat polvistuneet kansallislaulun aikana.

San Francisco 49ersissä pelannut pelinrakentaja Kaepernick – jolla ei edelleenkään ole uutta seuraa - ei ole ollut ainoa polvistuja.

Syyskuussa 2017 49ersien pelaaja Eric Reid polvistui, suututtaen presidentin. Trump sanoi tuolloin, että olisi hienoa, jos NFL-seurojen omistajat sanoisivat ”lippuamme halveksiville, että hommatkaa se paskiainen pois kentältä heti. Ulos. Sait potkut. Sait potkut”.

Trumpin kommentti kiihdytti polvistumis- ja istumisprotesteja NFL:ssä.

Megan Rapinoen ele suututti

USSF otti polvistumiskiellon käyttöön 2017 sen jälkeen, kun naisten maajoukkueen pelaaja, supertähti Megan Rapinoe polvistui kiinnittääkseen huomiota rasismiin. Trump ja Rapinoe ovat vaihtaneet kipakasti näkemyksiä toisistaan. 

Urheilu ja poliittiset sekä sosiaaliset kysymykset ovat nousseet esiin muissakin lajeissa Yhdysvalloissa, ja sen ulkopuolellakin.

Olympiakomiteoilta vaaditaan muutosta

Kansainvälinen olympiakomitea KOK kieltää peruskirjassaan urheilijoita ottamasta kantaa poliittisiin, uskonnollisiin tai rodullisiin kysymyksiin urheilupaikoilla kisaamiskiellon uhalla. KOK tarkensi tammikuussa, että tämä koskee myös polvistumiselettä.

Urheilijoiden ääntä kuuluviin urheilumaailmassa haluava Global Athlete -liike puolestaan arvostelee KOK:n kantaa.

– KOK:n ja IPC:n (Kansainvälinen Paraolympiakomitea) äskeinen lausunto, että polvieleen tekevät urheilijat… joutuvat kisakieltoon, on selkeä ihmisoikeusrikkomus”, liike sanoo uutistoimisto Reutersin mukaan.

Viime viikolla KOK sanoi, että urheilijat päättävät, kuinka ”kunniallisella tavalla” tukevat olympialiikkeen perusarvoja.

Tuoreimmat aiheesta

Trumpin Yhdysvallat