Ravintola Meat Districtin yrittäjälle ehdollista vankeutta

Porvoo vanha kaupunki
Kuvituskuva Porvoosta.Esko Jämsä
Julkaistu 31.03.2025 14:45(Päivitetty 31.03.2025 16:04)

MTV UUTISET – STT

Palo sai alkunsa puuhiiligrillistä, jossa oli poltettu käyttöohjeiden vastaisesti puisia viinilaatikoita.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi maanantaina kaksi ihmistä rangaistuksiin ravintolapalosta Vanhassa Porvoossa. Ravintola Meat Districtin tulipalo aiheutti laajat vahingot elokuussa 2022.

Tulipalo sai alkunsa ravintolan puuhiiligrillistä, jossa oli poltettu uunin käyttöohjeiden vastaisesti puisia viinilaatikoita. Sieltä liekit levisivät huonosti puhdistettuun rasvakanavaan.

Oikeuden mukaan puuhiiligrillin, huuvan ja rasvakanavan asentamiselle ei ollut aikanaan haettu rakennuslupaa. Rasvakanavan huippuimuri oli tarkoitukseensa sopimaton ja puutteellisesti kiinnitetty ja rasvakanava erittäin rasvainen.

–  Tulipalon riski on ollut koko ajan olemassa, tuomiossa sanotaan.

Myöhään elokuisena iltana syttynyttä paloa oli sammuttamassa koko Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen kalusto. Pelastuslaitoksen mukaan vaara palon leviämisestä niin sanotuksi aluepaloksi, jossa palavasta rakennuksesta syntyvä kuumuus ja kipinöinti sytyttää viereisiä rakennuksia, oli konkreettinen.

Rasvakanavan puhdistus oli tilattu

Ravintolayhtiön toimitusjohtaja Riku Rainer Stenros Khoshnami, 48, tuomittiin yleisvaaran tuottamuksesta ja rakentamisrikkomuksesta kuuden kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Vaikka Stenros ei ollut palon syttyessä paikalla, oikeus katsoi, että hän oli toimitusjohtajana ja liiketoiminnasta vastuullisena henkilönä vastuussa siitä, että paloturvallisuuteen vaikuttavat muutokset oli ravintolassa toteutettu asianmukaisesti. Oikeuden mukaan Stenros oli tietoinen rakentamisen luvattomuudesta sekä myös viime kädessä vastuussa puuhiiligrillin ohjeiden mukaisesta käytöstä.

Kaupungin viranomaiset olivat tehneet tarkastuksen ravintolaan vain viikkoa aiemmin ja määränneet, että tiloissa pitää tehdä suursiivous. Stenros oli myös tilannut rasvakanavan puhdistuksen, jota ei koskaan ehditty tekemään.

Naapureille korvauksia

Ravintolasalin vuoropäällikkö sai sakkorangaistuksen varomattomasta käsittelystä. Oikeuden mukaan mies oli ennen palon syttymistä polttanut puisen viinilaatikon puuhiiligrillissä, kuten ravintolassa oli tapana.

Oikeus katsoi, että miehen olisi tullut ymmärtää tulipalon riski. Toisaalta oikeus huomioi, että käytäntö oli ravintolassa tavallinen, miestä ei ollut perehdytetty grillin toimintaan eikä hän tiennyt rasvakanavan puutteista. Siksi oikeus katsoi, että vuoropäällikön tuottamuksen aste oli lievä ja tuomitsi hänet varomattomasta käsittelystä 40 päiväsakkoon, joista kertyy hänen tuloillaan maksettavaa 1  280 euroa.

Lisäksi ravintolayhtiö ja Stenros tuomittiin korvaamaan yhteisvastuullisesti palosta kärsineille kahdelle muulle yritykselle kymmenientuhansien eurojen korvaukset muun muassa menetetyistä myynneistä.

Oikeudenkäynnissä syytetyt kiistivät syytteet.

Juttua päivitetty 31.3.25 kello 16.05 kauttaaltaan.

Tuoreimmat aiheesta

Tulipalot