Samsungin tämänvuotinen megajulkistus on nähty. Sen perusteella odotukset täyttyivät, mutta eivät ylittyneet. Galaxy S7 on välimallin uutuus, samalla tavoin kuin Applen s-mallit aina isojen malliuudistusten välissä.
Toisaalta Samsungilla on hyvä syy olla tekemättä lippulaivaansa merkittäviä muutoksia. Puhelimen design päivittyi vuosi sitten erittäin onnistuneesti ja siitä on pidetty. Miksi siis uudistaisi hyvää vain uudistamisen takia?
Pitää myös muistaa, että älypuhelinmarkkinoilla eletään tällä hetkellä suvantovaihetta. Laitteisiin on vaikea keksiä mullistavia uutuuksia ja eri valmistajien mallit alkavat olla samalla viivalla toistensa kanssa. Vielä viisi vuotta sitten teknologiset erot olivat selvästi suurempia eri valmistajien välillä. Nyt puhelimessa kuin puhelimessa on laadukas kamera ja riittävästi prosessoritehoa, ainakin jos valitsee malliston huippuversion.
Samsungilla on erinomaiset aseet Applea vastaan. Galaxy S7:n vetovoima mitataan toden teolla ensi syksynä, kun iPhone 7 saapuu kaupponen hyllyille. Hinnaltaan molemmat puhelimet ovat kalliita, joten pelin ratkaisee ennen kaikkea käyttäjän tottumus tiettyyn käyttöjärjestelmään ja muotoseikat. Tavallinen ostaja pohtii harvoin prosessoritehoa tai keskusmuistin määrää. Kameran laatu saattaa kiinnostaa enemmän, mutta siinäkin mielessä uusissa huippupuhelimissa on hyvin vähän eroja.
Samsungin haasteena on se, että seuraava iPhone tulee suurella todennäköisyydellä olemaan merkittävämpi uudistus kuin iPhone 6S oli kuutosmalliin verrattuna. Apple saattaa siis saada hienoisen etulyöntiaseman, jos se uudistaa puhelintaan ronskimmalla otteella kuin Samsung Galaxy S7:n kohdalla.
Samsung on joka tapauksessa osoittanut, että se pystyy mukautumaan kilpailutilanteeseen. Galaxy S6:n myötä esitelty uudenlainen muotoilu, aivan eri tasolle noussut laatuvaikutelma ja parantunut käyttökokemus miellyttää myös entistä useampaa iPhone-käyttäjää.
Entä kilpailu Applen ja Samsungin ulkopuolella? Vaikka kiinalaiset puskevat kovaa eteenpäin, aivan lähiaikoina ei ole näkyvissä konkreettista haastajaa, joka voisi kampittaa Applen ja Samsungin vankan johtoaseman älypuhelinmarkkinoilla. Viime vuoden viimeisellä neljänneksellä Huawei ylsi runsaan 8 prosentin osuuteen maailman älypuhelintoimituksista. Vastaavasti Samsungin osuus oli runsaat 21 ja Applen vajaat 19 prosenttia.