Reino Virtanen kertoo muistavansa 50-luvulla varuskunnassa sattuneen tapauksen edelleen kirkkaasti. Oudon yön tapahtumat eivät ole unohtuneet.
Reino Virtanen astui asepalvelukseen 50-luvun lopulla. Peruskoulutuksen jälkeen hän sai komennuksen huoltokomppaniaan. Siellä Reinon tehtävänä oli toimia seitsemän muun nuoren miehen kanssa polkupyörämekaanikkona.
– Meitä oli siellä joka varuskunnasta ympäri Suomea. Meillä mekaanikoilla oli oma tupa, eikä mitään tiukkoja hiljaisuusaikoja ollut. Tämä johtui siitä, että huoltoporukassa ihmisillä oli hommia aina eri aikoihin, eikä kaikkia voinut siksi laittaa nukkumaan samaan aikaan.
Reino kertoo porukan tulleen keskenään hyvin toimeen. Jokaisella oli oma komppania huollettavanaan ja sen lisäksi joitakin yleisiä hommia.
– Oikeastaan se oli ihan laiskottelua alokaskoulutuksen jälkeen, Reino toteaa.
Peliä leikkimielellä
Huoltokomppaniassa ollessaan Reino tutustui Kaukoon. Kauko oli reipas ja aktiivinen mies, joka vieraili aina välillä Reinon ja muiden kavereidensa huoneessa.
– Eräänä hämärtyvänä kesäyön iltana Kauko tulla vouhotti taas kerran huoneeseemme. Meitä oli viisi kaveria paikalla, Reino muistelee.
Kauko ehdotti porukalle noita-peliä, ja leikkimielellä miehet päättivät ryhtyä pelaamaan. Reino oli kuullut pelistä jo teinivuosinaan, mutta ei ollut koskaan ajautunut porukkaan, jossa sitä oli pelattu. Tarkkaa pelin nimeäkään Reino ei tiennyt.
Pelin kulku oli yksinkertainen. Kaverukset piirsivät pahvinpalaseen noin puoli metriä halkaisijaltaan olevan ympyrän. Ympyrän sisään he kirjoittivat numerot ja kirjaimet sekalaisessa järjestyksessä. Keskelle lautaa laitettiin sormus. Kun lauta oli valmis, miehet ottivat toisiaan kädestä kiinni ja alkoivat kysyä kysymyksiä.
– Joku kysyi jotain, mutta mitään ei tapahtunut. Sama toistui toisenkin kerran. Viimein joku kysyi, kuinka monta aamua olisi vielä jäljellä.
Reino muistelee kaikkien vakavoituneen, sillä kysymys oli jokaiselle ajankohtainen.
– Usko tai älä, mutta hetken hiljaisuuden jälkeen sormus liikahti numero kuutosen kohdalle. Seuraavaksi se liikkui kakkosen luokse. Saimme siis tuloksen 62, vaikka oikeasti aamuja oli jäljellä 32.
Väärä vastaus rentoutti porukan, mutta Reino muistelee jääneensä miettimään asiaa. Hän tiesi, ettei Kauko ollut mikään taikuri, ja sormuksen liikkuminen ilman kenenkään kosketusta jäi ihmetyttämään.
Luku osui oikeaan
Peli kuitenkin unohtui kaikkien mielestä, kunnes koitti lauantai.
– Viikonloppuisin kapiaiset menivät ampumaradalle harjoittelemaan pistooliammuntaa, ja joukossa oli aina tilaa vapaaehtoisille. Sinä lauantaina Kauko ilmoittautui mukaan ja päätti jostain syystä varastaa pistoolin. Se oli älytön teko, sillä ei kestänyt kauaa, kun hän jäi kiinni rötöksestään, Reino kertoo.
Rangaistus tuli nopeasti, ja Kaukolle määrättiin 30 päivää vankeutta tai ylipalvelua. Reino yhdisti rangaistuksen pituuden pian aiemmin pelattuun peliin.
– Kaukon saama rangaistus tarkoitti sitä, että yhdelle meistä 62 oli oikea luku.
Studio55.fi/Tuuli Lindgren
Kuvat: Colourbox.com
Onko sinulla tarina kerrottavanasi?
Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.
Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.