Ukraina syytti kenraalia kemiallisten aseiden käytöstä.
Ukrainan turvallisuuspalvelu tappoi venäläisen kenraalin Igor Kirillovin Moskovassa varhain tiistaiaamuna, väittävät ukrainalaisviranomaiset ainakin Reutersille, AFP:lle ja Wall Street Journalille.
Väitettä ei ole vahvistettu.
Ukraina kertoi eilen maanantaina syyttävänsä räjähdyksessä kuollutta Kirillovia kiellettyjen kemiallisten aseiden käytöstä Ukrainassa.
Ukrainan mukaan kemiallisia aseita on käytetty Ukrainassa yli 4 800 tapauksessa helmikuun 2022 jälkeen. Hyökkäykset tehtiin Kirillovin käskystä, Ukraina väittää.
Syytteistä kertoi Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU, kirjoittaa ukrainalaismedia Kyiv Independent.
Lukuisten muiden venäläiskenraalien tapaan 54-vuotias Kirillov oli Venäjän suurhyökkäyksen myötä useilla pakotelistoilla. Myös Britannia syytti Kirillovia ja hänen yksikköään kemiallisten aseiden käytöstä lokakuussa.
Ukrainan mukaan yli 2 000 ukrainalaista sotilasta on joutunut sairaalaan ja kolme on kuollut kemiallisten myrkytysten vuoksi.
– Venäläiset joukot käyttävät pääasiassa myrkyllisiä aineita sisältäviä ammuksia pudottamalla niitä FPV-dronejen avulla ukrainalaisiin asemiin, SBU:n tiedotteessa todettiin Kyiv Independentin mukaan.
– Kun kemialliset kranaatit räjähtävät, niiden myrkylliset yhdisteet vaikuttavat ihmisen limakalvoihin, erityisesti silmiin ja hengitysteihin, SBU jatkoi.
Kirillov kuoli räjähdyksessä Moskovassa varhain tiistaiaamuna. Asiasta kertoo muun muassa Venäjän valtion uutistoimisto Tass.
Kirillovin lisäksi räjähdyksessä kuoli Kirillovin avustaja. Tapauksesta on aloitettu rikostutkinta.
Venäjän tutkintakomitean mukaan kuolemat aiheutti skuuttiin kiinnitetty räjähde.
Kenraaliluutnantti Igor Kirillov Moskovassa 28. helmikuuta 2023.STELLA Pictures
Tämä yksiköstä kerrotaan
Kenraaliluutnantti Kirillov oli Venäjän asevoimien säteily- ja kemiallisten sekä biologisten puolustusjoukkojen päällikkö.
Yksikön vastuulla on Venäjän puolustusministeriön mukaan virallisesti vähentää maavoimien kärsimiä tappioita tilanteessa, jossa ne joutuvat taistelemaan säteilyn tai kemiallisten ja biologisten aseiden vaikutuksen alaisena.
Yksikön tehtäviin kuuluu myös lisätä maavoimien kykyä selviytyä korkean tarkkuuden aseita ja "muita aseita" vastaan. Lisäksi yksikön täytyy pitää huolta, että sotilaat ja erilaiset kohteet pysyvät piilossa.
Käytännössä yksikkö on siis suunniteltu vastaamaan massatuhoaseiden aiheuttamiin uhkiin. Koronapandemian aikana yksikkö osallistui Kirillovin mukaan myös virustorjuntaan.
Vaikka Venäjän puolustusministeriö listaa yksikön vastuulle erilaisia puolustus- ja varotoimenpiteitä, on mukana myös maininta "tappioiden aiheuttamisesta vastustajalle tulella".
Kirillovin kerrotaan olleen mukana kehittämässä ja ottamassa käyttöön pelättyjä termobaarisia raketteja ampuvaa Tos-2-järjestelmää, jota Venäjä on käyttänyt Ukrainassakin.
Kuten Tos-2:n nimestä voi päätellä, ei kyse ollut uudesta asejärjestelmästä, vaan jo 1980-luvulla käyttöön otetusta aseesta.