Länsinaapurissa koronatilanne ei näytä laantumisen merkkejä. Monet sairaalat ovat ylikuormittuneita, sillä tehohoitoa tarvitsevien määrä on noussut koko kevään ajan.
Uppsalan yliopistollisen sairaalan ylilääkäri on huolissaan, että tartuntamäärät riistäytyvät käsistä vapun takia.
Viikonlopun jälkeen ruotsalaisten sairaaloiden tilanne on hälyttävä, sillä tehohoitopotilaiden määrä nousi vuoden ennätyslukemiin. Tällä hetkellä Ruotsissa on 410 henkilöä, jotka tarvitsevat akuuttia hoitoa koronaviruksen takia. Luku on vuoden korkein sitten tammikuun alun, jolloin tehohoidossa oli 390 henkilöä.
Kaiken kaikkiaan on sairaalahoidossa on 1 730 koronatartunnan saanutta.
Ruotsin tehohoito-osastoja seuraavan järjestön Svenska intensivvårdsregistretin tietojen mukaan tilanne on synkistynyt tasaisesti maaliskuun alusta lähtien.
“Pahin ongelma on henkilöstön puute”
Tämän hetkinen tilanne näyttäisi olevan toistoa viime vuodelta, sillä eniten tehohoitopotilaita oli juuri huhtikuun lopussa.
– Silloin ruuhka tehohoito-osastoilla rauhoittui vasta kesän puolessa välissä. Emme vielä voida sanoa, miten tämä kehitys nyt jatkuu, kommentoi tehohoitorekisterin vastaava Johnny Hillgren uutistoimisto TT:lle.
Hillgrenin mukaan sairaaloiden ruuhkautuminen on pahinta Keski-Ruotsissa. Määrällisesti eniten akuuttia hoitoa tarvitsevia on Tukholman, Göteborgin ja Uppsalan alueilla.
Koronatilanne uhkaa eniten henkilöstön riittävyyttä. Hillgren toteaa, että tilojen järjestäminen tai välineistön saatavuus ei ole ongelma, vaan henkilöstön löytäminen.
– Uusien tehohoitopaikkojen järjestäminen onnistuu kyllä, mutta pahin ongelma on henkilöstön puute. Tehohoito vaatii itse hoitohenkilökunnan lisäksi teknistä henkilöstöä ja kaikesta koordinoinnista vastaavia.
Pahimmilta tartunta-alueilta lennätetään potilaita muualle hoitoon
Vaikka Svenska intensivvårdregistretin mukaan tilan järjestäminen ei ole yleisellä tasolla ongelma, niin paikallisesti hoitopaikkojen puute koettelee sairaaloita.
Esimerkiksi Uppsalan yliopistollisessa sairaalassa tehohoitopaikat ovat loppuneet kokonaan. Tällä hetkellä kaikki 32 hoitopaikkaa ovat käytössä ja koronapotilaita on yhteensä 161.
TV4-televisiokanavan haastattelussa Uppsalan yliopistollisen sairaalan ylilääkäri Fredrik Sundin mukaan ketään ei potilasta ei kuitenkaan käännytetä pois.
– Toimimme yhteistyössä muiden läänien sairaaloiden kanssa. Jos tilaa on muualla, niin potilaita voidaan siirtää muualle hoidettavaksi.
Sund vakuuttaa että potilaiden siirtäminen tehdään heidän terveydentilan mukaan, eikä potilaan siirtämisestä koidu vaaratilanteita. Suurin osa siirrettävistä potilaista lennätetään seuraavalle sairaalalle.
Tyypillisin tehohoitopotilas on keski-ikäinen mies korkealla verenpaineella
Ruotsin tilastojen mukaan miehet kärsivät selvästi enemmän koronaviruksen vakavista oireista. 71 prosenttia tehohoidossa olevista ovat miehiä. Hoidettavien mediaani-ikä on 63 vuotta.
Tilastoista selviää että 82 prosenttia tehohoitoa tarvitsevista ovat riskiryhmäläisiä.
Korkea verenpaine on yleisin todettu riskitekijä, josta lähes puolet tehohoitopotilaista kärsii. Vähän alle joka kolmannella potilaalla on sydän- tai keuhkotauti ja joka neljännellä diabetes.
Kevään aikana tehohoidon tarve on kuitenkin yleistynyt muissakin ikäryhmissä.
– On ollut tosi raskasta nähdä kuinka nuorten osuus vakavasti sairastuneista nousee, toteaa Sund Uppsalan sairaalan tilanteesta.
Pieni valonpilkahdus Ruotsin tilanteessa on, että koronakuolemat ovat laskeneet. Valtionepidemiologi Anders Tegnell kommentoi aikaisemmin Svenska dagbladetin haastattelussa, että tämä johtuu onnistuneesta rokotuspolitiikasta.
Yli kymmenen miljoonan asukkaan Ruotsissa on tähän mennessä todettu 900 138 koronatartuntaa. Näistä tartunnoista yhteensä 6 487 ovat vaatineet tehohoitoa.
Ainakin yhden rokoteannoksen saaneita ruotsalaisia on tällä hetkellä 1 667 542.
“Kokoontuminen vappuna on asiatonta”
Ylilääkärinä ja Uppsalan yliopistollisen sairaalan toiminnanjohtajana toimiva Sund on huolissaan vapusta. Koronauupumus on heikentänyt ihmisten halukkuutta noudattaa kokoontumisrajoituksia.
Aurinkoisen sään ja juhlapäivän myötä on riski, että kaveriporukat ja sukulaiset kokoontuvat vappuna.
Ruotsin terveysviranomaiset aikovat järjestää tiedotuskampanjan kokoontumisten hillitsemiseksi.
– Ei ole epäilystäkään, että kokoontuminen vappuna on asiatonta. Olisi katastrofi, jos tartuntatilanne karkaisi käsistä vapun takia, Sund varoittaa.