Riittämättömät hoito-ohjeet menivät uusiksi: Näin lihavuutta hoidetaan jatkossa

Lihavuuden uusi Käypä hoito -suositus ottaa huomioon etenkin riskiryhmät, kertoo Lääkäriseura Duodecim. Suositus koskee lasten, nuorten ja aikuisten lihavuuden hoitoa.

Duodecimin mukaan lihavuuden hoito on nykyisin riittämätöntä. Lihavuutta pitää sen mukaan ehkäistä ja hoitaa erityisen aktiivisesti niillä potilailla, joilla on lihavuuden lisäksi liitännäissairauksia, kuten kakkostyypin diabetes, tai liitännäissairauksien vaaratekijöitä. Hoitoa olisi suunnattava myös vaikeasti lihaville sekä raskaana oleville, raskautta suunnitteleville sekä heille, joilla on vaikeuksia tulla raskaaksi.

Lääkäriseura kertoo, että hoitosuositukset ovat nyt ajantasaistettu ja muokattu mahdollisimman käytännönläheisiksi.

– Uudistettu lihavuuden Käypä hoito -suositus on laadittu konkreettisemmaksi, positiivisemmaksi ja kannustavammaksi kuin aiemmat versiot. Painotamme aiempaa enemmän lihavuuden ehkäisyä myös aikuisten suosituksessa. Lasten suosituksessa ehkäisyä on avattu aiemminkin. Toivomme tämän suosituksen todella helpottavan ja motivoivan lihavuuden hoitoon aiempaa tehokkaammin, toteaa toinen suositusryhmän puheenjohtajista, professori Kirsi Pietiläinen tiedotteessa.

Riittävä uni tärkeää

Uusi asia suosituksessa on unen merkityksen korostaminen. Duodecimin mukaan kunnollinen ravitsemus, säännöllinen liikunta ja riittävä uni ovat sekä ylipainon ehkäisyä että lihavuuden hoitoa.

Lisäksi suositus linjaa, että erittäin niukkaenerginen ENE-dieetti on turvallinen tapa vähentää liikapainoa terveydenhuollon ammattilaisen valvonnassa.

Lihavuuden lääkehoidossa on viimeisen parin vuoden aikana tullut hyviä uudistuksia. Nykyään on tarjolla kaksi uutta lääkettä, jotka perustuvat ruokahalun vähentämiseen. Niitä voisi suositella monille laihduttajille, mutta niiden huono puoli on korkea hinta, joka on tällä hetkellä täysin potilaan itse maksettava, Pietiläinen jatkaa.

Sama suositus lapsille ja aikuisille

Hoitosuosituksessa on uutta myös se, että aiemmin erillisinä julkaistut lasten ja aikuisten hoitosuositukset on yhdistetty. Lasten ja nuorten lihavuuden hoidossa nostetaan avainasemaan perheet. Jos lapsen ylipaino liittyy elintapoihin, hoitona on elintapojen muutos perheessä. Keskeistä on tavoitella pysyviä muutoksia ruokailutottumuksissa ja liikunnassa.

– Lapsuusiän lihavuudella on merkittävä taipumus jatkua aikuisuuteen, jolloin siihen liittyvät terveysriskit korostuvat. Tässä mielessä on hyvä, että Käypä hoito -suositus käsittää nyt niin lapset, nuoret kuin aikuisetkin, sanoo suositusten päätoimittaja Jorma Komulainen.

Lue myös:

    Uusimmat