Mikään ei ole pyhää, ei edes yliopistoon pyrkiminen, sillä senkin voi hoitaa lahjonnalla tai petoksella. Kuluvan viikon keskiviikkona Hollywood-näyttelijät Felicity Huffman ja Lori Loughlin ovat ensi kertaa oikeuden edessä syytettyinä lahjonta- ja petosepäilyistä oppilaspaikkarikosjutussa.
Huffmanin tytär hyväksyttiin USC-yliopistoon (University of Southern California), kun perhe maksoi 15 000 dollaria (13 000 euroa) valvojalle tyttären arvosanojen korottamisesta yliopisto-opiskeluvalmiutta mittaavassa SAT-testissä. Loughlin maksoi oppilaspaikasta samassa huippuyliopistossa 500 000 dollaria (444 000 euroa) .
Myös Yalen yliopisto on ollut skandaalin silmässä. Eräs varakas perhe antoi Yalen naisten jalkapallojoukkueen valmentajalle 1,2 miljoonaa dollaria (noin miljoona euroa) saadakseen tyttären sisään arvostettuun yliopistoon.
Tytär ei ollut pelannut jalkapalloa missään seurassa. Tapaukset käyvät ilmi maaliskuussa Yhdysvalloissa julkisuuteen tulleesta, 33:a erittäin varakasta amerikkalaisvanhempaa koskevasta FBI:n tekemästä oppilaspaikkojen lahjonta- ja petostutkintaraportista.
Lue myös: USA:ssa paljastui laaja petosvyyhti: Rikkaat ja kuuluisat lahjoivat lapsiaan huippuyliopistoihin
Koulutuksen epätasa-arvo
Samalla tapaus on nostanut päivänvaloon amerikkalaisessa korkeakoulumaailmassa vallitsevat puutteellisuudet ja epäsuhdat. Tänäkin keväänä noin 21 miljoona nuorta kilpailee korkeakoulujen aloituspaikoista, joiden määrä ei vastaa kysyntää.
Se on myös tuonut päivänvaloon kilpailun intensiteetin erityisesti huippuyliopistojen opiskelijapaikoista, missä ei sinällään ole mitään uutta. Mutta se, millä hinnalla vanhemmat ovat olleet valmiita toimimaan saadakseen jälkikasvunsa arvostettuihin yliopistoihin, on järkyttänyt usempia amerikkalaisia ja varsinkin sellaisia perheitä, jotka ovat ansaitusti kilpailleet samoista opiskelupaikoista rehellisin keinoin.
Räikeimmillään korkeakouluja koskeva petosskandaali on paljastanut opiskelijavalintasysteemin vinoutuman, muun muassa yliopistojen urheiluseurojen itsenäisen päätöksentekovallan, mitä tulee hakijan hyväksymiseen. Sekä sen, miten kaukana yhdysvaltalainen yhteiskunta on koulutuksen tasa-arvon periaatteesta.
Toiminnan takana on tämä mies
Tutkintaraportin mukaan eteläkalifornialainen tutorpalveluyrittäjä William “Rick” Singer pyöritti vuodesta 2011 alkaen järjestäytynyttä, rikollista lahjontatoimintaa yliopistojen urheilutiimien johtajien ja valmentajien, college boardin (meidän ylioppilaskirjoituslautakuntaa vastaavan) jäsenten ja yliopiston opiskeluvalmiutta mittaavien SAT-testien valvojien välillä.
Tutkinnassa selvisi, että hän kehotti muun muassa yhtä syytettynä olevaa vanhempaa, yksityisen riskisijoitusyhtiön toimitusjohtajaa William E. McGlachenia väittämään, että hänen pojallaan on diagnosoitu oppimisvaikeus.
Sen varjolla lukionsa päättävä poika voisi käyttää SAT-testiin (meidän yo-tutkintoa vastaava koe) kaksi päivää normaalin yhden päivän sijaan. Lisäksi poika suorittaisi kokeen paikassa, jonka valvojat toimivat yhteistyössä Singerin kanssa parantelemalla pojan vääriä vastauksia.
Eniten mediahuomiota saaneessa tapauksessa näyttelijä Lori Laughlin (Full House-tv-sarjan päänäyttelijä) tytär pääsi USC:hin (University of Southern California) yliopiston kilpailevan soutujoukkueen jäsenenä.
Singerin kehotuksesta USC:n urheilutiimeistä vastaava johtaja Donna Heidel väärensi Laughlinin tyttären college-hakemukseen kuvan hänestä soutajana. Näin tytär hyväksyttiin yliopistoon sen soutuseuran kilpailevana jäsenenä.
Urheilujoukkueisiin hakevien opiskelijoiden lukiosuoritusten ei epävirallisesti tarvitse olla samalla tasolla kuin muiden hakijoiden. Laughlinin tytär ei ole koskaan edes harrastanut soutua, saati ollut minkään urheuluseuran jäsenenä. Useimmissa tapauksissa nuoret eivät ole olleet tietoisia hakemusten väärinkäytöksistä.
Oikeudenkäynti alkoi keskiviikkona Bostonin oikeudessa, jonne syytetyt on kutsuttu. Syytteeseenpanon kohteena olevat perheet, urheilutiimien valmentajat, kokeiden valvojat ja William Singer vangittiin maaliskuussa FBI:n raportin tultua julki. He pääsivät vapaiksi takuita vastaan.
Nyt heitä syytetään rikoksista, joiden rangaistuksena voidaan langettaa vankeustuomio. Viimeisten tietojen mukaan moni syytetty saattaa myöntää syyllisyytensä ja näin pelata itselleen lievempää tuomiota kuten ehdollista vankeutta.
Skandaalin ytimessä olevia yliopistoja, Yalea, Georgetownia, Stanfordia, UCLA:a, USC:ta (University of California), Wake Forest -yliopistoa ja University of Texasia (Austin) vastaan ei ole nostettu syytteitä petosepäilyistä tai lahjonnan vastaanottamisesta.