Rikkamyrkky jakaa mielipiteet – EU-maat täysin eri linjoilla Suomen yleisimmän rikkamyrkyn jatkosta

roundup
Muun muassa Roundup-rikkamyrkyssä käytetään glyfosaattia. Lehtikuva
Julkaistu 09.11.2017 12:22

MTV UUTISET – STT

Kiistellyn rikkamyrkyn glyfosaatin luvan jatkaminen jakaa EU-maita yhä voimakkaasti. Jäsenmaista koostuva komitea äänesti glyfosaatin luvan jatkamisesta viidellä vuodella, mutta kannat jakautuivat niin paljon, ettei päätöstä saatu aikaan.

Toistaiseksi on epäselvää, miten muun muassa Monsanton Roundup-tuotteissa käytetyn glyfosaatin kohtalon käsittely jatkuu. Aineen lupa on umpeutumassa vuoden lopulla.

Jäsenmaista 14 äänesti jatkon puolesta, 9 vastaan ja 5 äänesti tyhjää. Suomi olisi ollut valmis antamaan jatkoa. Viiden vuoden jatkoaika olisi ollut kompromissi, sillä komissio esitti alun perin kymmentä vuotta.

Monet maat epäröivät jatkoa, koska glyfosaatti on hyvin kiistanalainen rikkamyrkky. Ympäristöjärjestöt ovat vedonneet päättäjiin voimakkaasti, koska aineen epäillään aiheuttavan syöpää.

 EU:n Helsingissä toimivan kemikaaliviraston maaliskuisen arvioinnin mukaan aineen ei ole todettu kasvattavan syövän riskiä ihmisillä. Myös muun muassa Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto on päätynyt samalle kannalle. Sen sijaan kansainvälinen syöväntutkimuslaitos on ollut eri linjoilla.

Maanviljelijät ja Monsanto ovat sen sijaan vedonneet luvan jatkosta.

Nykyinen lupa on umpeutumassa 15. joulukuuta. Asian käsittely voi jatkua esimerkiksi siten, että komissio antaa uuden esityksen.

Glyfosaatti on Suomen myydyin rikkakasvien torjunnassa käytetty aine. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston mukaan sen rekisterissä on yli 50 glyfosaattia sisältävää valmistetta. 

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat