Pääministeri Rinne kertoo Ylellä, ettei hänellä ole mitään tekemistä Postin työkiistan kanssa – ottaa jyrkästi kantaa myös ministeri Paateron rooliin sotkussa

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) mukaan pääministeri ei ole osallinen Postin työkiistan sovittelussa. Rinne kommentoi pääministerin roolia Ylen pääministerin haastattelutunnilla.

Neuvottelut ovat tänään jatkuneet valtakunnansovittelijan toimistolla. Osapuolten on määrä vastata kello 17.30 selvitystyöryhmän ratkaisuehdotukseen pakettilajittelijoiden sopimussiirtoa koskevassa kiistassa. Rinne sanoo toivovansa, että molemmat osapuolet toimivat asiassa vastuullisesti.

Rinteen mukaan on hienoa, että torstaina asetettu selvitysryhmä sai eilen esityksen tehtyä. Hän ei kommentoinut mahdollisia tietojaan sopimuksen sisällöstä, mutta sanoi seuranneensa huolestuneen Postin lakon vaikutuksia tavallisiin ihmisiin ja yrityksiin.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan mukaan myös Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUn ja Palvelualojen työantajat Paltan varsinaiseen työehtosopimuskiistaan yritetään tänään saada ratkaisua.

Neuvotteluja vauhdittavat maanantaina alkaviksi aiotut massiiviset tukilakot.

Rinne on jo ehtinyt puuttua postikiistan selvittelyyn. Torstaina hän sanoi eduskunnassa, että 700 pakettilajittelijan työehdot turvataan. Lisäksi hän sanoi hallituksen aikovan huolehtia siitä, että työehtosopimusshoppailu loppuu Suomessa.

Haastattelutunnilla toimittajat pyysivät Rinnettä täsmentämään ajatustaan työehtosopimusten shoppailun estosta. Esimerkiksi työehtosopimuslakia muuttamalla sopimusten vaihtoa olisi mahdoton kieltää, sanoi työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskinen perjantaina Helsingin Sanomille.

– Sanoin, että tämä hallitus tulee tekemään kaikkensa. Mitä tulee Seppo Koskisen tai jonkun muun lausuntoihin, en ole koskaan esittänyt, että järjestäytymisvapauteen puututtaisiin. Meillä on myös monta muuta tapaa, Rinne muotoili Ylellä.

"Paatero ei ole hyväksynyt 700 ihmisen siirtoa missään vaiheessa"

Postissa 700 ihmistä siirrettiin toisen työehtosopimuksen piiriin ilman, että hallitus tiesi konkreettisesta päätöksestä, Rinne kuvaili eduskunnalle torstaina kyselytunnilla.

Haastattelutunnilla hän jatkoi tilanteen läpikäyntiä ja sanoi jälleen, että Postin aikeet tehdä isoja muutoksia olivat nähtävillä jo keväällä ennen eduskuntavaaleja.

Rinteen mukaan Posti esimerkiksi suunnitteli PAUn sopimuksen piirissä olevien työntekijöiden siirtoa Medialiiton ja Teollisuusliiton väliseen sopimukseen, mikä olisi tarkoittanut sitä, että yli 9 000 ihmisen työehdot olisivat heikentyneet. Tämän siirron hallitus päätti Rinteen mukaan jäädyttää.

– Kun omistajaohjausministeri (Sirpa Paatero, sd.) oli menossa kertomaan julkisuuteen tästä jäädytyksestä, tuli tieto, että 700 ihmistä on jo siirretty, Rinne sanoi haastattelutunnilla.

Paatero puolestaan joutui aiemmin viikolla selittelemään rooliaan Postin työehtosopimussiirrossa. Hän täsmensi lopulta torstaina tiedotteella, että Posti oli informoinut häntä siirtoa koskevista suunnitelmista valmistelun aikana. Paatero sanoi tienneensä teemasta, mutta Postin hallituksen päätöksestä ja sen sisällöstä häntä informoitiin päätöksenteon jälkeen.

– Sirpa Paatero ei ole hyväksynyt 700 ihmisen siirtoa missään vaiheessa, Rinne korosti haastattelutunnilla.

Uutista täydennetty ja otsikkoa muutettu 24.11.2019 kello 15:20. 

Lue myös:

    Uusimmat