Rishi Sunakista tulee Britannian nuorin pääministeri yli 200 vuoteen – "Hän saa hoidettavakseen aika kaaoksessa olevan maan"

Elinkeinoelämän keskusliiton johtavan asiantuntijan mukaan Iso-Britannia saa Rishi Sunakista ammattimaisen pääministerin, jolla riittää haasteita.

Ex-valtiovarainministeri Rishi Sunakista, 42, on tulossa Ison-Britannian uusi pääministeri.

Vastaehdokkaana ollut parlamentin alahuoneen johtaja Penny Mordaunt ilmoitti vetäytyvänsä kisasta ja tukevansa Sunakia. Samalla konservatiivipuolue ilmoitti Sunakin valinnasta puolueen puheenjohtajaksi.

Sunak nousee pääministeriksi viime viikolla eronneen, vain puolitoista kuukautta pääministerinä toimineen, paljon kritiikkiä talouspolitiikastaan saaneen Liz Trussin tilalle.

– Rishi Sunak on ammattimainen, vaikka onkin nuori. Hän tuo varmasti luottamusta markkinoihin talouspolitiikan näkökulmasta, arvioi Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) johtava asiantuntija Janica Ylikarjula MTV Uutiset Livessä.

– Hän saa hoidettavakseen aika kaaoksessa olevan maan.

Sunakista tulee Ison-Britannian nuorin pääministeri vuoden 1812 jälkeen. Hän on myös maan ensimmäinen intialaistaustainen pääministeri.

Epämieluisa ennätys talouspolitiikassa

Rishi Sunak on asiantuntijan mukaan talouspolitiikassa Liz Trussia konservatiivisempi.

– Truss oli paljon riskejä ottava henkilö. Sunak on toiminut aiemmin valtiovarainministerinä, eli se tiedetään suunnilleen, millaista politiikkaa hän alkaa tehdä. Todennäköisesti hän tulee korostamaan sitä, että inflaatio pitää saada alas ja Britannian keskuspankin itsenäisyydestä on pidettävä kiinni, Ylikarjula sanoo.

– Sunakiin on selkeästi vahvempi luottamus kuin hänen edeltäjäänsä.

Sunak toimi valtiovarainministerinä koronapandemian ja brexitin runnoessa Britannian taloutta.

Sunak teki epämieluisan ennätyksen: viime vuoden maaliskuussa esitelty budjetti oli alijäämäisin koskaan rauhan aikana, kun tilikirjat painuivat miinukselle peräti 355 miljardin punnan verran.

Sunak erosi valtiovarainministerin virasta heinäkuussa. Syyksi hän kertoi sen, ettei kokenut enää voivansa jatkaa silloisen pääministerin Boris Johnsonin hallituksessa.

Tuki Ukrainalle jatkuu

Iso-Britannia on ollut yksi vahvimpia Ukrainan tukijoita Venäjän aloitettua hyökkäyssodan helmikuussa. Maa on ollut myös vahvasti länsimaiden yhdessä Venäjälle asettamien pakotteiden takana.

– Britannia on tukenut Ukrainaa taloudellisesti ja poliittisesti, sekä antanut myös aseellista apua. Veikkaan, että sama suunta jatkuu. Veikkaan myös, että koska taloustilanne on nyt niin haastava, Britanniassakin joudutaan miettimään, miten Ukrainan taloudellinen tukeminen onnistuu, EK:n johtava asiantuntija arvioi.

Janica Ylikarjulan mukaan Iso-Britannia saa Rishi Sunakista markkinoita ymmärtävän pääministerin.

– Taloustilanne Britanniassa on tällä hetkellä aika hirveässä jamassa. On ennustettu, että ensi vuonna G20-maista, eli maailman rikkaimmista maista, Britannian talouskasvu tulee olemaan toiseksi heikointa Venäjän jälkeen. Ja Venäjä on kuitenkin massiivisten talouspakotteiden kohteena, hän toteaa maan taloustilanteesta.

– Julkinen talous on huonossa kunnossa. Korot ovat nousseet. Elinkeinoelämän luotto on todella heikko, osittain poliittisesta epävarmuudesta ja osittain juuri korkojen noususta johtuen. Kansalaisten luottamus maan johtoon on heikkoa. Esimerkiksi energiakriisi todella kurjistaa heikompiosaisia.

Pääministerin taival ei tule olemaan helppo

Pääministerillä tulee siis riittämään haasteita.

– Sunakin oma konservatiivinen puolue ei ole täysin hänen takanaan. Hänet vasta hiljattain niin sanotusti hylättiin, kun hän oli Liz Trussin vastaehdokkaana, Ylikarjula sanoo.

– Britannian konservatiivinen puolue on hyvin vahvasti jakautunut tällä hetkellä. Saa nähdä, kun seuraavat parlamenttivaalit järjestetään maassa viimeistään vuonna 2024, että selviääkö puolue ja tämä hallitus sinne asti. En olisi siitä ihan sataprosenttisen varma. Työväenpuolue on lisännyt kannatustaan konservatiivipuolueen ryvettyessä näissä sotkuissa.

Konservatiivipuolueen kannatus on ennätyksellisen alhaalla sekä kehnon taloustilanteen että puolueen sisäisen sekasorron vuoksi. Puolueen puheenjohtajan paikalla ovet ovat käyneet taajaan tänä vuonna.

Ennen Trussia pääministerin virasta joutui eroamaan erilaisten kohujen keskelle joutunut Boris Johnson.

Kuka on Rishi Sunak?

Southamptonissa syntynyt 42-vuotias Rishi Sunak on intialaisten, Itä-Afrikasta Britanniaan muuttaneiden vanhempien vesa.

Hän on käynyt maineikasta Winchester College -sisäoppilaitosta ja opiskellut sen jälkeen muun muassa Oxfordin yliopistossa ja Stanfordissa Yhdysvalloissa.

Stanfordissa opiskellessaan Sunak tapasi vaimonsa, muotisuunnittelija Akshata Murthyn, joka on intialaisen tietotekniikkamiljardöörin Narayana Murthyn tytär. Parilla on kaksi lasta.

Ennen politiikkaan siirtymistä Sunak oli muun muassa investointipankki Goldman Sachsin palveluksessa. Parlamentin alahuoneeseen hänet valittiin toukokuussa 2015.

Nopeasti nousukiitoon lähtenyt ura vei hänet valtiovarainministeriksi toissa vuoden huhtikuussa. Sunakia pidetään yhtenä Britannian vauraimmista poliitikoista, vaikka hänen omaisuutensa tarkkaa arvoa ei tiedetä.

Sunakia on ravistellut myös pienimuotoinen talousskandaali. Toissa vuoden marraskuussa kävi ilmi, ettei hän ollut ilmoittanut kaikkia omia ja sukulaistensa taloussidonnaisuuksia, jotka voisivat aiheuttaa eturistiriitoja.

Valtiovarainministeriön mukaan Sunak oli kuitenkin toiminut annettujen ohjeiden mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat