Rkp antaa yhden salkun kristillisdemokraateille, Mika Poutala nousee ministeriksi – väläyttää jo uudistusta kutsuntoihin liittyen

Ensimmäisen kauden kansanedustaja Mika Poutala nousee ensi vuonna liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeriksi. Rkp ja kristillisdemokraatit sopivat jo hallitusneuvotteluissa, että puolueet jakavat kyseisen salkun puoliksi hallituskauden ajaksi.

Kristillisdemokraattien puoluehallitus päätti tänään esittää espoolaisen Mika Poutalan valitsemista puolueen toiseksi ministeriksi 2025.

Puolueen sääntöjen mukaan lopullisen valinnan tekee puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteinen kokous puoluehallituksen esityksestä. Yhteiskokous pidetään 30.marraskuuta Helsingissä. Puoluehallituksen esityksen yli tuskin kävellään, joten Poutalan valintaa voidaan pitää lähes varmana.

Hallituspuolueet saavat käytännössä itse päättää ministerivalinnoistaan, joten muiltakaan puolueilta ei tule vastalauseita.

– Kyllä tämä puoluehallituksen päätös vetää nöyräksi ja kiitolliseksi. Jos päätös lopulta osuu minuun, lähden osaltani toteuttamaan hallitusohjelmaa. Ei siinä tiettyä omaa agendaa olisi, Poutala kommentoi MTV Uutisille.

Erityisesti yksi hallitusohjelman nuoria koskevista uudistuksista on kuitenkin jo kirkkaana Poutalan mielessä.

– Kutsuntoja olisi uudistettava siten, että koko ikäluokka kutsuttaisiin niihin ja kaikille järjestettäisiin laaja terveystarkastus, joka koskisi myös mielenterveyttä. Sen kautta voitaisiin sitten ohjata apua tarvitsevia oikeisiin palveluihin, hän toteaa.

Entinen olympiaurheilija

Poutala on taustaltaan yrittäjä ja huippu-urheilija, joka edusti Suomea pikaluistelijana useissa olympialaisissa.

Suomen huippu-urheilun tilasta on käyty kovaa keskustelua Pariisin olympialaisten jälkeen, kun mitaleita ei tullut.

Poutala ei tässä vaiheessa ota kantaa, miten hän urheiluministerinä lähtisi mahdollisesti uudistamaan huippu-urheilua.

– Tässä vaiheessa ei ole mitään konkreettista mielessä. Olen myös Suomen olympiakomitean hallituksessa, mutta en hae siellä jatkokautta. Seuraan nyt sivusta tilannetta. Pitää katsoa sitten, jos tulen valituksi ministeriksi, Poutala muotoilee.

Poutala valittiin eduskuntaan vuoden 2023 vaaleissa yli 4 800 äänen voimin.

Vuonna 1983 syntynyt Poutala on myös Espoon kaupunginvaltuuston jäsen.

Liikunta-, urheilu- ja nuorisoministerinä toimii toistaiseksi Rkp:n Sandra Bergqvist, joka luopuu tehtävästä jossain vaiheessa ensi vuoden alkupuoliskon aikana.

 

Juttua muokattu kello 16.25. Juttuun lisätty Poutalan kommentteja ja täydennetty otsikkoa.

Lue myös:

    Uusimmat