Roikkuuko räystäiltäsi jääpuikkoja? Tämä on vialla asunnossasi

Asuintaloilta roikkuvat jääpuikot kielivät ongelmista itse asunnossa.
Asuintaloilta roikkuvat jääpuikot kielivät ongelmista itse asunnossa.
Julkaistu 28.03.2011 14:00(Päivitetty 28.03.2011 15:13)

Kulunut lumitalvi on kiristänyt yhden jos toisenkin asunnonomistajan hermoja. Erityisesti talojen katoille kertyvät lumimassat ovat saaneet julkisuudessa otsikoita. Pahempi vaara piilee kuitenkin jääpuikoissa.

Muhkeat jääpuikkojen rivistöt koristavat romanttisesti kevättalvena useiden talojen räystäitä. Visuaalisesti jääpuikot ovat kauniita, mutta rakennusalan ammattilaiselle ne ovat kauhistus. Jääpuikot ovat näet osoitus siitä, että rakennuksen lämmöneristeet ovat heikot

− Yläpohjatilaan eli vinttitilaan on päässyt lämpövuotoa. Kun lämpövuotoa pääsee jatkuvasti vinttitilaan asuintiloista päin ja aurinko saattaa lämmittää vesikatolle kertynyttä lunta, tulee vettä. Illan viiletessä muodostuu räystäälle jäätä.

− Jääpuikkojen määrän ja jämeryyden kautta voi siis päätellä, minkä rakennuksien yläosissa on huonot lämmöneristeet. Ja lisäksi jääpuikot ovat hengenvaarallisia pudotessaan ihmisten päälle! AsTe ry:n toiminnanjohtaja Hannele Rämö varoittaa.

Kosteus itsessään ei ole vielä haitallista, vaan se, jos se ei pääse tuulettumaan rakenteista. Seurauksena syntyvät otolliset olosuhteet mikrobien kasvulle, esimerkiksi homeelle.

Jätä lumenpudotus ammattilaiselle

Lumenpudotus on syytä jättää ammattilaisille.

Lumenpudotus on syytä jättää ammattilaisille.

Toisin kuin julkisuudessa annetaan ymmärtää, talojen katoille kertyvät lumimassat eivät muodosta yhtä suurta uhkaa vesikaton alapuolisille rakenteille. Asuintalojen kattojen lujuudet ovat huomattavasti paremmat kuin esimerkiksi teollisissa rakennuksissa. Rämön mukaan myös tasakatto on mainettaan parempi.

− En ole lukenut vielä yhtään otsikkoa, että katto olisi normaalissa omakotitalossa romahtanut lumen painosta. Olen itse sangen epäilevä siitä, että kannattaako kenenkään kiivetä vesikatteelle lumia pudottamaan, Rämö sanoo.

Moni on Rämön mukaan ylipäätään ymmärtänyt talven lumenpudotusohjeet väärin.

− Ohjeistus ei tarkoita, että kiinteistön omistajan pitäisi sännätä katolle. Jos lumia pudotetaan, homma pitää jättää alan ammattilaiselle turvallisuuden vuoksi sekä siksi, ettei vesikate rikkoudu.

Studio55.fi/Jenni Kokkonen

Tuoreimmat aiheesta

Studio55