Tanskalaisella festivaalilla tapahtui 15 vuotta sitten jokaisen festarikävijän ja -järjestäjän pahin painajainen.
30. tammikuuta vuonna 2000 kaikkiaan yhdeksän nuorta kuoli ja 30 loukkaantui Roskilde-festivaaleilla Tanskassa amerikkalaisen Pearl Jam -yhtyeen keikan aikana.
Yhtye oli ehtinyt soittaa 40 minuutin ajan yli 40 000 ihmisen festariyleisölle, kun tilanne riistäytyi käsistä ja syntyi yleinen paniikki. Tungos ja paine yleisön etuosassa kasvoi niin suureksi, että viitisentoista ihmistä kaatui.
Samanaikaisesti yleisömeri jatkoi vellomistaan, vaikka bändi lopetti soittamisensa. Yhdeksän ihmistä kuoli väentungokseen.
Festivaalin järjestäjät eivät olleet syypäitä onenettomuuteen, mutta ruotsalaislehti Expressenin mukaan Roskilde on silti kehittänyt turvatoimiaan huomattavasti katastrofin jälkeen.
– Olemme suurimmaksi osaksi muuttaneet kaiken. Kaikki on paremmin nykyään, turvallisuusvastaava Morten Therkildsen sanoo lehdelle.
Heti onnettomuuden jälkeen Roskildeen ja monille muille festivaaleille perustettiin erityisiä turvallisuusryhmiä, joiden tehtävänä on ehkäistä festivaalionnettomuuksia.
– Meillä on säännöllisesti seminaareja ja opimme toinen toisiltamme, Therkildsen vakuuttaa.
Ruotsalaisia festareita, muun muassa Göteborgissa pidettävää Way Out Westiä järjestävä tuotantopäällikkö Fredrik Holmstedt kertoo Roskilden onnettomuuden vaikuttaneen festivaalien turvallisuusjärjestelyihin myös Tanskan ulkopuolella.
– Roskilde on esikuva turvallisuustyönsä ansiosta, mutta onnettomuuksia valitettavasti tapahtuu joskus, kun niin paljon ihmisiä kokoontuu samaan paikkaan, Holmstedt muotoilee Aftonbladetille.
– Ennakkovalmistelut, kokemus ja työvälineet ovat kehittyneet vuosien varrella. Mutta ihmisten käyttäytyminen, yksittäisenä tai ryhmässä, on yhä yksi suurimmista riskitekijöistä.