Röyhkeät varkaudet lisääntyneet myös Suomessa – minuuttien työstä satojen eurojen saalis: "Autonomistajien hyvin vaikea suojautua"

1:26imgNykyaikainen autovarkaus saattaa näyttää esimerkiksi tältä. Autovarkaat voivat siepata avaimen signaalin vaikka rakennuksen sisältä. Kaapattua signaalia voidaan hyödyntää kuin fyysistä avainta.
Julkaistu 27.02.2020 12:25

MTV UUTISET – KAUPPALEHTI

Jalometallien arvonnousu on johtanut autojen katalysaattorivarkauksien lisääntymiseen myös Suomessa.

Autojen katalysaattoreihin kohdistuvat varkaudet ovat yleistyneet hurjaa vauhtia Britanniassa. Ilmiön yleistyminen on ollut nähtävissä myös Suomessa.

– Helsingissä ja pääkaupunkiseudullakin on havaittu alkuvuodesta merkkejä katalysaattorivarkauksien lisääntymisestä. Helsingin poliisiin on ilmoitettu alkuvuoden 2020 aikana kahdeksan eri tapausta, Helsingin poliisilaitoksen rikoskomisario Pertti Sovelius kertoi.

Lue myös: Näin helposti auton katalysaattori lähtee varkaiden matkaan keskellä kirkasta päivää

Soveliuksen mukaan luvut enteilevät jonkinlaista kasvua edelliseen vuoteen verrattuna.

– Tapausten yhteydessä auton alla sijaitseva katalysaattori on leikattu irti metallityökalujen avulla. Lisäksi poliisilla on tiedossa tapauksia, joissa rikolliset ovat anastaneet katalysaattoreita autovaraosia käsittelevistä yrityksistä.

Palladiumin ja rodiumin arvo nousussa

Nopeasti yleistyneiden varkauksien taustalla on arvioitu Britanniassa olevan katalysaattorien sisältävien jalometallien, palladiumin ja rodiumin, jyrkkä arvonnousu. Tämä vaikuttaa liittyvän myös Suomen tapauksiin.

– Nyt havaittu rikollisten aktivoituminen Suomessa selittyy metallien hintojen kehityksellä. Katalysaattoreissa käytetään usein muun muassa palladiumia ja rodiumia, joiden maailmanmarkkinahinnat ovat kohonneet lähiaikoina selkeästi. Tästä johtuen katalysaattorit ovat hyviä anastuskohteita, Sovelius kertoi.

Palladiumin hinta oli keskiviikkona 2 742 dollaria unssilta, kun kullan hinta oli 1 646 dollaria unssilta. Reutersin mukaan palladiumin hinta on noussut 400 prosenttia vuodesta 2016.

Harvinaisen rodiumin kurssi on noussut alkuvuonna jopa 10 000 dollariin unssilta.

Palladiumia tarvitaan katalysaattoreihin, elektronisiin laitteisiin ja koruihin. Tuotantomääriä on vähentynyt sähköpula suuressa palladiumin tuottajamaassa Etelä-Afrikassa. Rodiumia hyödynnetään pääasiassa autojen katalysaattoreissa ja elektroniikkalaitteiden valmistuksessa.

Ei uusi ilmiö

Vaikka tapauksien määrä on ollut kasvussa, katalysaattorivarkaudet eivät ole Soveliuksen mukaan uusi rikosilmiö.

– Yksittäisten autonomistajien on hyvin vaikea suojautua tämänkaltaista toimintaa vastaan, sillä anastaminen onnistuu todella nopeasti. Anastuksesta kannattaa ilmoittaa välittömästi poliisille ja tehdä asiasta rikosilmoitus.

Soveliuksen mukaan katalysaattoreita käsittelevien yritysten kannattaa ottaa rikollinen ilmiö huomioon esimerkiksi purettujen katalysaattorien säilytyksessä ja pyrkiä varastoimaan niitä lukkojen takana.

– Rikolliset pyrkivät myymään anastamansa katalysaattorit metalleja ostaville yrityksille Suomessa tai ulkomailla. Poliisi tekeekin yhteistyötä muun muassa Suomen Romukauppiaiden Liitto ry:n jäsenyritysten kanssa rikollisen toiminnan estämiseksi tiedottamalla havaituista tapauksista puolin ja toisin.

Jopa 600 euron saalis yhdestä katalysaattorista

Guardian-lehden mukaan varkaudet ovat kohdistuneet Britanniassa erityisesti hybridiautoihin.

Britanniassa varkaat tienaavat noin 350–600 euron verran myydessään yhden katalysaattorin eteenpäin. Laitteet puretaan ja saalis myydään ulkomaille.

Guardianin mukaan arvokkaita metalleja on erityisesti vanhoissa hybridiautoissa ja joillekin sellaisten omistajille on kerrottu katalysaattorin olevan autoa arvokkaampi.

Lue myös: Uudenlainen rikollisuus piinaa autoilijoita – epäiltyjä katalysaattorivarkaita kiinni Helsingissä

Tuoreimmat aiheesta

Autot