Ruotsiin luvassa hurjat 15 astetta – Itämeri tekee tepposet Suomelle

Euroopan säätä hallitsevat tällä viikolla Pohjois-Atlantilla pyörivät matalapaineet, joista osa voi yltyä myrskyiksi saakka, kertoo meteorologi Markus Mäntykannas Forecan blogissa.

Isossa osassa Eurooppaa nautitaan tällä viikolla kevätlämmöstä. Meteorologi Markus Mäntykannaksen mukaan Iberian niemimaalla eli Espanjan ja Portugalin alueella lämpötila voi kivuta lähelle 30 astetta ja Keski-Euroopassakin lämpö voi nousta yli 20 asteen.

Keväiset lämpötilat johtuvat Pohjois-Atlantin alueen voimakkaasta matalapainetoiminnasta, joiden myötä leudot lounaisvirtaukset pumppaavat lämmintä ilmaa Kanariansaarten seuduilta kohti Manner-Eurooppaa ja Skandinaviaa. 

Jopa Ruotsissa Tukholman eteläpuolella lämpöä saattaa olla 15 astetta. Keväinen lämpö ei kuitenkaan yllä aivan Suomeen saakka ja tähän on syynä hyinen Itämeri, joka viilentää Ruotsista pyrkivän lämmön ja muuttaa sen sumuksi ja pilveksi.

Matalapaine voi Mäntykannaksen mukaan tuoda Euroopan länsi- ja pohjoisosiin voimakkaita tuulia sekä paikoitellen runsaita sateita. Kova tuuli voi loppuviikosta aiheuttaa erityisesti Benelux-maissa ja Skandinaviassa vahinkoja.

Lämpöennätys mitattu Yli-Torniossa

Mäntykannaksen mukaan ei ole sinänsä epätyypillistä, että Suomen lukemat kalpenevat Ruotsin lämpötiloille tähän aikaan vuodesta.

Ilmatieteen laitoksen mukaan tämän vuoden lämpöennätys Suomessa tehtiin maanantaina Yli-Tornion Meltosjärvellä, jossa mitattiin 6,7 astetta.

Jos viesti ei näy, sen voi katsoa täältä.

Suomessa yöt ovat vielä alkuviikosta kylmiä ja pakkasasteita mitataan koko maassa. Viikon edetessä lämpimimmät paikat löytyvät Pohjois-Suomen sijaan maan etelä- ja keskiosista, kun lämpötila nousee iltapäivisin nollan kieppeille tai hieman sen yläpuolelle. 

Keskiviikon jälkeen myös yöt lämpenevät, kun lounaistuuli voimistuu. 

Lue myös:

    Uusimmat