Ruotsin poliisia syytetään ahdistelutapausten salailusta – Poliisin viestintäpäällikkö: "En kutsuisi pimittämiseksi"

2:24img
Julkaistu 11.01.2016 19:29

MTV UUTISET - STT - TT

Poliisia on arvosteltu Ruotsissa nuorten tyttöjen ahdistelutapausten mahdollisesta salailusta. Pääministeri on vaatinut perinpohjaista tutkimusta. Poliisijohtaja onkin luvannut asiasta sisäisen tutkinnan. 

Pääministeri Stefan Löfvenin mukaan kyse on kaksinkertaisesta petoksesta nuoria naisia kohtaan. 

– Toinen (petos) on se, että rikoksia ei ole saatettu oikeuskäsittelyyn ja toinen se, ettei poliisi ole tiedottanut niistä, Löfven sanoi. 

Sanomalehti Dagens Nyheter kertoi eilen, että Ruotsin poliisi ei ole kertonut nuorten tyttöjen ahdistelusta nuorisofestivaalilla Tukholmassa, vaikka sitä on tapahtunut jo kahtena vuotena. Lehden mukaan ahdistelijat ovat monessa tapauksessa olleet ulkomaalaisia poikia, jotka ovat saapuneet maahan ilman vanhempiaan. 

Erään poliisin mukaan ahdistelutapauksista olisi vaiettu poliittisista syistä. Löfvenin mukaan näin ei saa olla. 

– Poliisin täytyy puuttua rikoksiin ja haastaa oikeuteen syylliset. Mistään syystä ei saa piilotella mitään. Se on ongelma, joka täytyy selvittää, hän sanoi. 

Poliisijohtaja Dan Eliasson totesi tiedotustilaisuudessa, että poliisin tiedotuksen täytyy olla asiallista ja asiaankuuluvaa. Politiikalla siinä ei voi olla mitään tekemistä. 

Eliasson vakuutti, että Ruotsin poliisiin voi luottaa. 

"En kutsuisi sitä pimittämiseksi" 

Tukholman poliisin viestintäpäällikkö Varg Gyllander sanoo Tukholman poliisin tehneen virheen ja epäonnistuneen viestinnässä, kun seksuaalisista ahdisteluista ei kerrottu. 

– Tiedot tapahtumista ovat tulleet mediakeskukseemme, ja me olemme päättäneet olla kertomatta niistä. Arvelisin, että kyse on jonkinlaisesta itsesensuurista asiassa, joka meidän mielestämme on ongelmallinen, Gyllander sanoi. 

Hänen mielestään poliisin olisi pitänyt kertoa tapahtumista ja poliisin toiminnasta. 

– Mutta me emme olisi kertoneet epäiltyjen henkilöiden etnisyydestä tai alkuperästä, koska emme kerro niistä normaalitapauksissa. 

Gyllanderin mielestä poliisi ei tietoisesti pimittänyt tapahtumia. 

– Teemme koko ajan valintoja ja harkintoja, ja ne voivat mennä vikaan. Olemme epäonnistuneet viestinnässä, mutta en halua kutsua sitä pimittämiseksi, Gyllander totesi. 

Kalmarissa on tehty toistakymmentä ilmoitusta seksuaalisesta häirinnästä uudenvuoden juhlinnan yhteydessä. Lisäksi Malmön poliisi kertoi poikajoukkojen häirinneen tyttöjä ja naisia uudenvuodenyönä. Ilmoituksia näistä ei vielä ole tehty, kertoi Expressen.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat