Ruotsissa uutisoinnit mahdollisesta terroriuhasta ovat nostaneet mediassa kysymyksen, miksi Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo ei ole nostanut terrorismin uhka-arviota. Asiasta kertoo muun muassa Aftonbladet.
Ruotsin turvallisuusviranomaiset kertoivat eilen julkisuuteen selvittävänsä mahdollista terroriuhkaa.
Aftonbladetin haastatteleman terrorismiasiantuntijan Magnus Ranstorpin mukaan poliisi on varovainen viime kerran jäljiltä. Viime vuoden lopulla Ruotsissa jahdattiin Säpon ja poliisin yhteisvoimin Isis-terroristiksi epäiltyä miestä ympäri maata. Etsintä johti lopulta pidätykseen. Syyttäjä kuitenkin vapautti pidätetyn vain paria päivää myöhemmin todeten, ettei pidätetty ollut syyllistynyt yhtään mihinkään. Ruotsissa epäiltiin tuolloin jopa koko terroriuhan paikkaansapitävyyttä ja siinä ohessa Säpon ammattitaitoa.
– Tämän takia Säpo on hyvin varovainen uhka-arvion nostamisessa. Lisäksi hetki on muutenkin herkkä, tulossa on kuninkaan 70-vuotissyntymäpäivät ja Euroviisut, Ranstorp sanoo.
Eilen kerrottiin, että Ruotsin turvallisuusviranomaiset ovat alkaneet selvittää mahdollista terroriuhkaa, joka kohdistuisi nimenomaan Tukholmaan. Expressen-lehden tietojen mukaan Säpo on saanut Irakin turvallisuusviranomaisilta tietoja maahan kohdistuvasta terroriuhasta.
Paikallisten mediatietojen mukaan 7–8 Isis-järjestöön kytköksissä olevaa ihmistä on tullut Ruotsiin. Reutersille lähde Irakin turvallisuusviranomaisissa kertoi, että maasta on lähtenyt kuusi irakilaista Ruotsiin vuonna 2015. Yksi näistä kuudesta on tietojen mukaan työskennellyt läheisesti Isis-johtaja Abu Bakr al-Baghdadin kanssa. Lisäksi tällä yhdellä henkilöllä olisi läheiset välit al-Qaidan entiseen johtajan Abu Musab al-Zarqaviin. Al-Zarqavi sai surmansa USA:n ilmaiskussa vuonna 2006.
Ranstorp kertoo Aftonbladetille, että näillä nimillä on yhteys Ruotsiin.
– Mosulissa al-Zarqavin alaisena työskenteli ruotsalais-marokkolainen Mohamed Moumou. Moumou kuoli sotilasoperaatiossa vuonna 2008, mutta hän oli yksi vakavimmista terroristeista mitä meillä on koskaan ollut Ruotsissa. Jopa Taimour Abdulwahabilla on yhteys Irakiin, joten kontekstia huoleen löytyy.
Abdulwahabi yritti laukaista räjähteitä Tukholman keskustassa vuonna 2010. Vain pieni osa räjähteistä räjähti, jolloin vain iskun tekijä kuoli. Kaksi sivullista loukkaantui. Säpo on todennut miehen toimineen yksin, eikä tällä ollut Säpon mukaan yhteyksiä esimerkiksi al-Qaidaan.
Säpo kertoi eilen, että sekä Säpo että valtakunnantason poliisi arvioivat nyt tuoreimpia tietoja tehostetussa valmiudessa. Yksityiskohtia saaduista tiedoista Säpo ei kerro. Ranstorpin mukaan viranomaiset yrittävät tunnistaa useita henkilöitä.
– Se on vähän kuin etsisi neulaa heinäsuovasta. Sen takia viranomainen tutkii varmasti eri nimien kirjoitusasua, kuvia ja dna:ta.
Ranstorp sanoo Aftonbladetille, että turvallisuusviranomainen keskittyy myös etsimään tietoa siitä, mihin uhka kohdistuu.
– Turvallisuusviranomainen tutkii Isis-myönteisiä piirejä ja tutkii muita vihjeitä.