Ruotsissa maahanmuuton aiheuttamat ongelmat ovat päässeet äitymään erittäin vakaviksi, ja tämän vuoksi maan poliisilla on vaikeauksia saada tilannetta hallintaan. Näin arvioivat Huomenta Suomessa vierailleet kasansanedustajat Marko Kilpi (kok.) ja Tom Packalén (ps.).
Molemmat kansanedustajat ovat työskennelleet aiemmin elämässään poliisina.
Tom Packalénin mukaan taustalta löytyy erityisesti huono integroituminen ruotsalaiseen yhteiskuntaan sekä tapa, jolla Ruotsissa on hoidettu maahanmuuttoa.
Ruotsin ovet ovat olleet kansanedustajien mukaan liian avoimina. Ruotsiin muuttaneita on kansanedustajien mielestä tietyllä tapaa jätetty heitteille ja syrjäytymään, mikä on poikinut suuria ongelmia.
– He ovat olleet poissa silmistä ja poissa mielestä ja pantu omille alueilleen, Packalén kuvaa.
– Integroituminen, kielen opiskelu ja ylipäätään työn teko sekä osallisuus. Nämä ovat perusasioita, mihin siellä olisi kannattanut kiinnittää erityisesti huomiota, Marko Kilpi sanoo.
Perusasiat kuntoon
Onko jostain tietystä paikasta muuttavaa suurta väkimäärää ylipäätään mahdollista integroida?
– Jos kuvitellaan tilanne, että tulijoita on hyvin paljon ja nimenomaan turvapaikanhakijoita, niin tilanne on haasteellinen. Senkin takia meidän täytyy olla tarkkana, miten asioiden kanssa toimitaan, jotta perusasiat saadaan toimimaan.
– Jos katsotaan Ruotsin tilannetta, niin se on esimerkki siitä, että kun ongelma kasvaa riittävän suureksi, se menee todella syvälle rakenteisiin ja on todella vaikeaa saada pois, Marko Kilpi arvioi.
Tom Packalén puolestaan toteaa, että vaikeudet integroitua korostuvat tietyistä maista muuttaneiden ihmisten keskuudessa.
– Pitäisi tehdä paljon. Jos vene vuotaa, se pitää paikata, ettei se vuoda enempää. Suomessa politiikassa ei ole osattu myöntää, että on olemassa ryhmiä, jotka eivät integroidu.
Lisää aiheesta: MTV Tukholmassa: Väkivalta-aallon uskotaan johtuvan huumesodasta, johon liittyy "lapsisotilaita" ja Turkissa piileskelevä "Kurdikettu"
Erityisesti humanitaarisessa maahanmuutossa on paljon maita, joissa korostuu, että väki ei vain integroidu, sanoo Packalén.
Esimerkkeinä hän mainitsee Lähi-Idän ja Keski-Aasian, Afganistanin, Irakin, Syyrian Somalian, ja Pohjois-Afrikan.
Packalénin mukaan esimerkiksi kiintiöpakolaisten suhteen voisi suosia maita, joista tulleet ihmiset ovat sopeutuneet hyvin.
Täydennetty Packalénin puoluekanta kello 11.50.
Katso koko keskustelu jutun yhteydessä olevalta videolta.
5:15
MTV Tukholmassa: Tämä uusimman väkivalta-aallon taustoista tiedetään