Ruotsissa jännitettiin sunnuntaina maan parlamenttivaaleja. MTV Uutiset seurasi vaalien tapahtumia vaalipäivänä ja -iltana.
1:10 6 004 äänestyspaikasta enää alle sadan äänet on laskematta. Tuloslistan kärkikolmikon muodostavat sosiaalidemokraatit (28.4%), maltillinen kokoomus (19.8%) ja ruotsidemokraatit (17.6%).
Puolueblokkien kilpailu on tällä hetkellä päättymässä punavihreän blokin voittoon. Punavihreillä olisi tällä tuloksella 144 edustajanpaikkaa, porvariblokilla puolestaan 142.
MTV Uutiset päättää liveseurannan tältä illalta.
0:33 Maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson ilmoitti vaalivalvojaisissaan haluavansa muodostaa uuden hallituksen.
Hänen mielestään pääministeri Stefan Löfvenin ja nykyisen punavihreän hallituksen tulisi erota.
0:28 Laskettavana on enää alle 300 äänestysaluetta noin kuudestatuhannesta. Puolueblokkien edustajanpaikat jakaantuvat tähän asti laskettujen äänten perusteella täysin tasan, 143–143.
0:09 Jimmie Åkessonin mukaan kokoomuksen Ulf Kristerssonin on nyt valittava joko Stefan Löfven tai Jimmie Åkesson. Åkesson julisti olevansa valmis tiiviiseen ja hyvään yhteistyöhön Kristerssonin kokoomuksen kanssa.
0:02 Ruotsidemokraattien vaalivalvojaisissa ilo on ylimmillään.
– Tiedän, kuka voitti nämä vaalit. Ruotsidemokraatit, puheenjohtaja Jimmie Åkesson hehkutti omilleen puolueen vaalivalvojaisissa.
Åkessonin mukaan puolue tulee nyt saamaan oikeaa vaikutusvaltaa ruotsalaisessa politiikassa.
23:52 Selvästi suurin osa äänistä on jo laskettu, mutta puolueblokkien suhteen jännitystä riittää loppuun asti. Tällä hetkellä punavihreä blokki on keräämässä 144 edustajaa, porvariblokki puolestaan 142. Ruotsidemokraateilla edustajia olisi 63.
23:39 Yksi vaalien voittajista on kristillisdemokraatit, joka on kasvattamassa äänisaldoaan lähes kahdella prosenttiyksiköllä.
– Luulen, että syynä on fantastinen yhdistelmä puolueen työtä ja Ebban [puheenjohtaja Ebba Busch Thor] panosta, ja sitä, että meillä on ollut vastauksia kaikkiin äänestäjien kysymiin isoihin kysymyksiin, puolueen meppi Lars Adaktusson hehkutti SVT:lle.
23:35 Jo yli 4 700 äänestysaluetta 6004:stä on laskettu, ja vaalien tulos alkaa pikkuhiljaa varmistua.
Tilanteen perusteella maltillinen kokoomus säilyy Ruotsin toiseksi suurimpana puolueena ruotsidemokraattien edellä.
Sosiaalidemokraattien lasku ei todennäköisesti tule olemaan yhtä raju kuin mitä ennusteet antoivat ymmärtää – tällä hetkellä sosiaalidemokraattien osuus äänistä on 28.2 prosenttia.
Ruotsidemokraattien osuus äänistä on tällä hetkellä 17.8 prosenttia, eikä SVT:n ovensuukyselyn lupailemaa 19.2 prosentin kannatusta tulla todennäköisesti saavuttamaan.
23:24 Kahden puolueblokin kilpailu käy yhä erittäin tasaisena. Kun hieman yli puolet äänestysalueista on laskettu, punavihreän blokin äänisaldo on 40.7 ja porvariblokin 40.1 prosenttia.
23:03 Jo yli puolet äänestysalueista on laskettu. Tällä hetkellä kolmen kärki on järjestyksessä sosiaalidemokraatit (28.1%), kokoomus (19.3%) ja ruotsidemokraatit (17.9%).
22:56 Ruotsin television kyselyssä 28 prosenttiyksikköä vastaajista toivoo porvariallianssin hallitusta, 22 prosenttia nykyistä punavihreää hallitusta. Blokkirajat ylittävää hallitusta toivoo 18 prosenttia. 23 prosenttia ruotsalaisista toivoo ruotsidemokraatteja mukaan hallitukseen.
22:50 Vaalitulos tulee viivästymään. Laskenta etenee huomattavasti edelliskertaa hitaammin. Luotettava tulos tullee vasta noin 00.30 Suomen aikaa. Nyt on laskettu hieman yli 2 000 äänestysaluetta 6 000:sta.
22:35 Yli tuhannen äänestysalueen äänet on nyt laskettu. Näiden äänien perusteella sosiaalidemokraattien äänisaldo on odotettua parempi, 28.9 prosenttia. Ruotsidemokraatit saisi 18.9 prosentin ja kokoomus 17.6 prosentin osuuden.
Liikoja johtopäätöksiä ei kannata silti vieläkään vetää, sillä yhteensä alueita on 6 004.
22:27 Yksi illan jännityksenaiheista on se, ylittääkö ympäristöpuolue Miljöpartiet lainkaan neljän prosentin äänikynnystä. Ennusteiden mukaan puolueen äänisaalis keikkuu aivan kynnyksen rajoilla.
22:03 SVT:n ovensuukyselyn perusteella ruotsidemokraatit saisi 19.2 prosentin äänisaldon. Valtiopäiväryhmän puheenjohtaja Mattias Karlsson sanoi kuitenkin Dagens Nyheterille, että ruotsidemokraattien äänisaldo on aiemmin arvioitu alakanttiin.
– Voimme päästä selvästi yli 20 prosenttiin, Karlsson kommentoi.
21:51 Vaikka äänistä on laskettu vasta muutama tuhat, maltillisen kokoomuksen puoluesihteeri Gunnar Strömmer on jo vaatinut SVT:n haastattelussa nykyistä pääministeriä, sosiaalidemokraattien Stefan Löfveniä eroamaan.
TV4:n ovensuukyselyiden mukaan sosiaalidemokraatit ovat saamassa 25.4 prosentin tuloksen. Äänisaldo olisi huonoin sataan vuoteen.
21:13 Eri puolueiden vaalivalvojaiset ovat hyvässä vauhdissa Tukholmassa. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho osallistuu ruotsidemokraattien vaalivalvojaisiin.
21:09 SVT:n ovensuukyselyt ennustavat ruotsidemokraateille 19.2 prosentin äänisaldoa. Lukema on selvästi TV4:n ennustetta isompi.
Sosiaalidemokraatit saisivat SVT:n mukaan äänistä 26.2 ja maltillinen kokoomus 17.8 prosenttia.
Toisin kuin TV4, SVT siis ennustaa ovensuukyselyissään ruotsidemokraattien olevan kokoomusta suositumpi.
21:03 Ensimmäinen ennuste povaa selvästi odotettua heikompaa tulosta ruotsidemokraateille – osuus olisi 16.3 prosenttia. Yleisesti luvun kuitenkin oletetaan vielä nousevan illan mittaan.
21:00 Ruotsin vaalihuoneistot ovat sulkeutuneet. Lisää ovensuukyselyiden tuloksia saatanee tuotapikaa.
20:59 TV4:n ennusteen perusteella punavihreä blokki saisi äänistä 41 prosenttia, porvariblokki 40.1 ja ruotsidemokraatit 16.3 prosentin osuuden.
20:56 TV4:n ennusteen mukaan sosiaalidemokraatit saavat 25.4 prosenttia äänistä. Tulos olisi puolueelle huonoin sataan vuoteen.
Maltillinen kokoomus saa ennusteen mukaan 18.4 prosenttia, mikä merkitsee 5–6 prosenttiyksikön laskua edellisistä vaaleista.
Ruotsidemokraatit saavat ensimmäisen ennusteen mukaan 16.3 prosenttia äänistä, mikä on huomattavasti odotettua vähemmän.
Ensimmäisen ennusteen mukaan vaalivoittajia olisivat ainakin keskustapuolue (9.4%) ja kristillisdemokraatit (6.6%). Keskustapuolueelle tulos olisi paras 30 vuoteen.
Vasemmistopuolue lähes tuplaisi ääniosuutensa 9.8 prosenttiin, Miljöpartiet saisi 5.8% ja liberaalit 5,7% äänistä.
20:29 Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson pysyy päätöksessään boikotoida SVT:n vaalivalvojaisia, kertoo Expressen.
20:27 Ruotsin television ovensuukyselyjen mukaan 41 prosenttia tänään haastatelluista yli 10 000:sta äänestäjästä sanoo vaihtaneensa puoluetta edellisestä valtiopäivävaalista vuonna 2014. Se on suurin muutos sitten vuoden 1991, jolloin äänestyspaikalla tehtävät kyselyt aloitettiin.
20:17 Ruotsidemokraattien valtiopäiväryhmän johtaja Mattias Karlsson totesi hetki sitten puolueen vaalivalvojaisissa Dagens Nyheter -lehdelle toivovansa ruotsidemokraattien, maltillisen kokoomuksen ja kristillisdemokraattien saavan vaalissa yhteensä yli 50 prosenttia äänistä.
Karlssonin mukaan se mahdollistaisi seuraavien neljän vuoden aikana irrottautua keskustasta ja liberaaleista tärkeissä äänestyksissä valtiopäivillä.
20:00 Ruotsidemokraattien kansanedustaja Björn Söder sanoi hetki sitten Ruotsin televisiolle uskovansa, että ruotsidemokraatit nousevat tänä iltana Ruotsin suurimmaksi puolueeksi.
Aiemmin päivällä puheenjohtaja Jimmie Åkesson arveli, että puolueen ääniosuus voi olla jotain 20 ja 30 prosentin väliltä.
19:55 Ääntenlaskennan pelätään yhä venyvän myöhään, sillä ennakkoäänien kuljettaminen ääntenlaskentapisteisiin on viivästynyt useita tunteja. Kuljetusyritys PostNordin mukaan viivästys johtuu siitä, että ennakkoääniä oli huomattavasti enemmän kuin PostNordille oli ennakkoon ilmoitettu.
19:50 Uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäsenet ovat Svenska Dagbladetin mukaan valokuvanneet äänestäjiä ja toimittajia usealla äänestyspaikalla. Järjestön jäsenet ovat lehden mukaan myös uhkailleet "merkkaavansa" tietyt äänestäjät.
19:20 Äänestys on käynyt MTV Uutisten toimittaja Heikki Piuholan mukaan tasaisena koko päivän. Piuholan haastattelemat äänestäjät kuvailevat itselleen tärkeiksi esimerkiksi ympäristö- ja talouskysymykset.
18:48 Ruotsin suurimpien päivälehtien päätoimittajat pitävät vaalien jälkeistä tilannetta hallituksen muodostamisen kannalta haastavana, mutta suurin osa ei usko, että hallituksen muodostamiseen menee edes viikkoja, kertoo Heikki Piuhola.
Seuraavalla hallituksella on kiire julkistaa ja hyväksyttää ensi vuoden budjettiehdotus ensitöinään valtiopäivillä.
18:41 Ruotsidemokraattien äänestyslippuja puuttui yli kahden tunnin ajan Göteborgissa Annedalsskolanin äänestyspisteellä, kertoo SVT. Göteborgin kaupungin vaalipäällikkö Bill Wergren kuvaili tilannetta valitettavaksi.
18:13 SVT:n mukaan ennakkoääniä on annettu enemmän kuin koskaan aiemmin. Iltapäivällä ennakkoääniä oli rekisteröity yhteensä yli 2.7 miljoonaa kappaletta. Lukema tulee vielä nousemaan, sillä osa ennakkoäänistä on yhä rekisteröimättä.
18:00 Vaalihuoneistojen sulkeutumiseen on tasan kolme tuntia.
17:47 SVT:n mukaan ennakkoäänien määrä on yllättänyt kuljetusyritys Postnordin, joten Tukholman läänissä kaikkia ennakkoääniä ei ole saatu toimitettua ääntenlaskupaikoille ajoissa. Haastatellun ääntenlaskijan mukaan monet pelkäävät nyt, että vaalitulos tulee myöhästymään.
– Ääntenlasku tulee myöhästymään illalla paljon. Tulee täysi kaaos, anonyymi vaalivirkailija kommentoi aiemmin Expressenille.
16:05 MTV Uutisten toimittaja Heikki Piuhola kertoo paikan päältä Tukholmasta, että Kungsholmenin ja St. Göranin äänestyspaikalla, äänestys käy juuri nyt hyvin vilkkaana. Vaalityöntekijät uskovat edellisen äänestysprosentin rikkoutuvan.
Kokoomuksen vaalilistoja jakanut vaalityöntekijä totesi, että suomalainen vaalijärjestelmä olisi Ruotsissakin paljon parempi. Ruotsissa vaalisalaisuuden varmistamiseksi on vaalikoppiin kerättävä mukaansa kaikkien puolueiden vaalilistat. Useimmat äänestäjät valitsevat puoluelistansa kuitenkin hyvin avoimesti vaalisalaisuudesta välittämättä.
15:50 Ruotsalaiset puoluejohtajat jakavat listavaalien äänestyskortteja vaalihuoneistojen ulkopuolella iltaan saakka. Kokoomuksen Ulf Kristerssonin mukaan äänestäjien kannalta on tärkeää, että puoluejohtajat ovat tavoitettavissa viimeisiin äänestystunteihin saakka.
15:43 Kahta vaalityöntekijää ja yhtä äänestäjää uhkailtiin äänestyspaikan edustalla Nynäshamnissa Tukholman läänissä. Poliisi tutkii uhkauksia. Tukholman vaaliviranomaisten mukaan tämä on ainoa välikohtaus äänestyspaikoilla. Poliisi ei aio lisätä valmiuksiaan vaalihuoneistojen valvonnassa. Vaalihuoneistot ovat vielä auki viisi tuntia
15:17 Emilia Orpana, ruotsidemokraattien piiripuheenjohtaja Nynäshamnista, kertoo Expressenille joutuneensa hyökkäyksen kohteeksi vaalitoimiston ulkopuolella. Hänen mukaansa hänen kimppuunsa kävi monen nuoren miehen joukkio. He olivat huutaneet muun muassa aikovansa talloa Orpanan pään.
– Olen raskaana, joten pelkäsin, että he lyövät minua vatsaan.
Poliisin mukaan kyseessä on sama paikka, jossa kahta vaalitarkkailijaakin uhkailtiin.
14:50 Kahta vaalitarkkailijaa on uhattu Ruotsin Nynäshamnissa. Kun poliisi saapui paikalle, miehet olivat kadonneet. Kukaan ei loukkaantunut. Poliisi tutkii tapausta laittomana uhkauksena.
14:32 Kokoomuksen Ulf Kristerssonin mukaan nyt ei ole hätäisten ratkaisujen aika vaan hallituskysymys on ratkaistava rauhassa. Hän haluaa kuitenkin Stefan Löfvenin hallituksen pois vallasta ja tilalle porvariallianssin hallituksen. Kristersson ei ota kantaa siihen, ketä hän toivoo ruotsidemokraattien kannattavan tai vastustavan hallituksen muodostajasta äänestettäessä.
14:31 Puolueiden välinen kritisointi on jatkunut vaalipäivänäkin. Jopa entinen pääministeri Carl Bildt on ottanut kantaa sanomalla, että ennen kunnioitettiin vaalipäivää.
14:30 Maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson sanoo olevansa hyvin jännittynyt vaalien lopputuloksesta. Nämä ovat ensimmäiset vaalit, jotka hän johtaa puolueensa puheenjohtajana. Kristerssonin mukaan hänen ainoa tavoitteensa on saavuttaa porvariallianssille hallitusvastuu. Kristersson sanoo odottavansa vaalitulosta levollisena, aamu alkoi perinteisellä juoksulenkillä kotikaupungissa Strängnäsissä.
14:25 Ulkomailla syntyneet ruotsalaiset äänestävät vaaleissa hyvin aktiivisesti, viime vaaleissa vuonna 2014 peräti 72 prosenttia ulkomaalaistaustaisista äänioikeutetuista äänesti vaaleissa, Ruotsissa syntyneistä äänesti 89 prosenttia. Äänestysprosentti nousi viime vaaleissa 85,8 prosenttiin.
13:58 Ruotsin vaaleissa saattaa kenenkään olla vaikea julistautua voittajaksi. Ruotsidemokraatit, keskusta ja vasemmistopuolue näyttävät nostavan kannatustaan, kokoomus ja sosiaalidemokraatit menettävät. Galluppien mukaan sosiaalidemokraatit säilyy Ruotsin suurimpana puolueena historiansa huonoimmalla vaalituloksella. Molemmat valtablogit tukipuolueineen jäävät galluppien mukaan noin 40 prosenttiin. Ruotsidemokraattien tuki ei ainakaan etukäteen kelpaa kummallekaan valtablokille.
Klo 13.11 Pääministeri, sosiaalidemokraattien Stefan Löfven ja maltillisen kokoomuksen Ulf Kristersson äänestivät heti aamulla. Myös useimmat muista puoluejohtajista ovat antaneet jo äänensä omilla paikkakunnillaan. Löfven oli antanut äänensä jo ennakkoon, mutta halusi teatraalisesti käydä vielä oikeana vaalipäivänäkin uurnilla.
Klo 13.00 Äänestäminen on käynnistynyt vilkkaana. Ennakkoääniä annettiin yli 2,5 miljoonaa. Ruotsissa on vahvat perinteet käyttää äänioikeutta, viime vaaleissa äänestysprosentti nousi 86:een. Sää suosii vaalipäivää etelästä pohjoiseen. Äänestyspaikat ovat olleet auki nyt neljä tuntia. Monissa paikoissa jonotetaan.
Klo 12.57 70 prosenttia ruotsalaisista äänestää samaa puoluetta niin valtiopäivä-, lääni- kuin kunnallisvaaleissa, 30 prosenttia jakaa äänensä eri puolueille. Äänten jakaminen eri puolueiden kesken on kasvanut vaali vaalilta. Paikallisvaaleissa on useita yhden asian puolueita ja pienpuolueita.
Klo 12.45 Monet asiantuntijat ennustavat parasta menestystä vaaleissa puolueille, jotka ovat vähiten muuttaneet kantaansa tärkeimmissä asiakysymyksissä. Näitä puolueita ovat ruotsidemokraatit, keskusta ja vasemmistopuolue.
Klo 11.00 Vaalihuoneistot ovat nyt auki eri puolilla Ruotsia. Alla olevalta videolta voit katsoa tunnelmia äänestyspaikoilta.
0:44
Valtiopäivien suurimpien puolueiden paikoista käyvät kisaa sosiaalidemokraatit, maltillinen kokoomus ja ruotsidemokraatit.
Vaalihuoneistot avautuivat kello 9 Suomen aikaa ja sulkeutuvat kello 21 Suomen aikaa.
Heti iltayhdeksän jälkeen odotetaan myös tietoja vaalien tulosennusteesta. Alustavan tuloksen odotetaan selviävän viimeistään yöllä.
Hallituksen muodostamisesta odotetaan Ruotsissa vaikeaa. Mikään blokki ei ole saamassa yli puolta äänistä.
vidoe