Suomi on autoharrastajia pullollaan. Saul Lehtonen on innostunut hieman erikoisemmista menopeleistä. Hän on hankkinut itselleen kaksi ruumisautoa.
Saul Lehtosen autoharrastus lähti liikkeelle alkujaan ambulansseista 1990-luvulla. Erään Keski-Suomen kunnan kirjastonhoitaja omisti räjähdyspisteessä olleen ambulanssin. Saul kiinnostui menopelistä.
− Aloin etsiä internetistä tietoa ja kuvia W114/115-korimallin Mersuista ambulansseihin painottuen. Törmäsin Mersun erikoiskoreista kertoviin saksalaisiin sivuihin. Siinä vaiheessa ruumisautot tulivat mukaan kuvioihin, Saul kertoo.
Ambulanssit jäivät taka-alalle, kun Saul alkoi perehtyä ruumisautoihin ja ottaa selvää, mistä erikoisen menopelin voisi hankkia. Sopiva yksilö, 30 vuotta vanha Mersu, tuli vastaan helmikuussa 2004.
Kaupat sujuivat kuten harrasteauto-ostoksilla usein saattaa käydä.
− Ensi-ihastus oli myynti-ilmoituksen perusteella niin voimakas, ettei enää mitään ollut tehtävissä. Oli pakko laittaa kaveri hakemaan autoa pelkkien kuvien ja yhden puhelinsoiton perusteella Saksasta.
Mietteitä elämästä ja kuolemasta
Ruumisautoharrastus on sittemmin vienyt Saulin mennessään. Erikoisissa autoissa kiehtoo etupäässä niiden ulkonäkö.
− Kuoleman symboliikka tulee esiin auton muodossa. Sinällään olemme siis mukana rock-musiikin tai goottien kanssa näennäisen viattomassa piirileikissä kuoleman kanssa. Mutta ei tämä ole kuoleman harrastamista, Saul painottaa.
Harrastaja kuitenkin uskoo, että kiinnostuksen takana voi olla myös jonkin verran syvällisempiä mietteitä elämästä ja kenties myös sen rajallisuudesta. Harrastuksen parissa viljellään myös hurttia huumoria.
− Ruumisautoista pitävä ihminen on ehkä enemmän sinut itsensä ja kuolevaisuutensa kanssa kuin ihminen, joka kammoksuu näitä autoja niiden entisen, sinällään hyvin arvokkaan käytön takia. Kaikki ruumisautothan ovat kuljettaneet jonkun rakkainta ihmistä hänen viimeisellä matkallaan. Siinä ei pitäisi olla mitään pahaa tai kammottavaa, Saul sanoo.
Sivusto yhdistää harrastajat
Ruumisautojen parissa puuhataan kuten autoharrastuksessa ylipäätään.
− Suunnitellaan korjauksia, korjataan, rakennetaan, ajetaan, iloitaan onnistumisista ja ajo- tai tapaamisfiiliksistä. Kirotaan, kun joku paikka ei toimi eikä auto mennyt katsastuksesta läpi ja raportoidaan näistä kaikista muille esimerkiksi nettifoorumilla.
Saul perusti vuonna 2006 ruumisauto.fi-sivuston. Hän halusi luoda harrastajille yhteisön, jossa ruumisautoista kiinnostuneet ja niitä omistavat voisivat olla kotonaan auton merkistä ja tyylisuunnasta riippumatta.
− Maailmalla ruumisautoharrastus on organisoituneempaa. Ennen sivuston perustamista en tuntenut käytännössä ketään muuta ruumisautoharrastajaa, mutta nyt tilanne on toinen.
Positiivista huomiota
Osa harrastajista käyttää ruumisautojaan normaaliin ajoon. Yleensä erikoinen auto valjastetaan kuitenkin harrastaja-ajoon.
− Käytän omiani kesäautoina. Ruumisauto herättää jonkin verran huomiota, mutta kiinnostus on enemmän positiivista. Olemme järjestäneet nettisivuston kautta kokoontumisajoja; viime kesän tapaamisessa meitä oli kymmenkunta, Saul kertoo.
Ajamisen ohella aika kuluu autoa huoltaessa. Saul pyrkii pitämään menopelinsä mahdollisimman hyvässä kunnossa.
− Tähän mennessä aikaa on kulunut varmasti enemmän rakentamiseen kuin ajamiseen, mutta toivon tilanteen kääntyvän ajamisen puolelle.
Katso Saulin luoma sivusto tästä
Studio55/Jenni Kokkonen
Onko sinulla tarina kerrottavanasi?
Studio55 etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.
Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme Studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä sähköpostia osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.
Lue myös: