Sään ennustaminen helpottuu vähä vähältä. Ilmatieteen laitos sai kymmenennen säätutkansa, kun uusi tutka vihittiin käyttöön Petäjävedellä Keski-Suomessa perjantaina.
Yksittäinen tutka tuo parannusta lähinnä lähituntien paikalliseen ennusteeseen. Petäjäveden tutka on kuitenkin tärkeä lisä, koska aiemmin osa Keski-Suomea on jäänyt katveeseen tutkaverkolta, kertoo sään ja turvallisuuden tulosalueen johtaja Jussi Kaurola Ilmatieteen laitokselta.
– Liikenteellä on suuret tarpeet sääpalvelulle. On esimerkiksi lentotoimintaa Puolustusvoimilla Tikkakoskella, hän toteaa.
Ilmatieteen laitoksen säätutkat on sijoitettu hajautetusti eri puolille maata. Tutkaverkon eteläisimmät pisteet ovat Korppoossa ja Vantaalla, pohjoisin Luostotunturilla.
– Kesällä tutkalla nähdään kaukana olevat sateet jopa 250 kilometrin päähän. Talvella sateet tulevat tyypillisesti matalammista pilvistä, jolloin tutka näkee huonosti kaukana olevia ilmiöitä. Joskus jopa 100 kilometriä on liian pitkä matka, Kaurola havainnollistaa.
Uuden tutkan hinta on noin 1,4 miljoonaa euroa. Tutka on Ilmatieteen laitoksen oma, mutta sen välittämä data on avoimesti kaikkien käytössä, joten tutkasta hyötyvät muutkin sääpalvelut.
Uusiakin suunnitteilla
Tutkia enemmän sääennusteiden tarkentumiseen on vaikuttanut tietokoneiden kehitys.
– Meteorologit tekevät parempia analyyseja, ja satelliittihavainnot ovat auttaneet analyysien tekoa. Silloin kun aloitin, analyysien teko oli aika surkeaa. Tietokoneiden laskentateho on nykyisin ihan eri luokkaa, kertoo MTV Uutisten meteorologi Pekka Pouta.
Poudan mukaan Suomen tutkaverkko on "aika hyvä". Kartta kuitenkin osoittaa, että selviä katvealueita on yhä varsinkin Kainuussa ja Lapissa. Ilmatieteen laitoksella onkin alueille tutkanrakennussuunnitelmia, mutta rahoitusta ei ole toistaiseksi myönnetty.
Jussi Kaurolan mukaan sääennusteiden luotettavuuden arviointi riippuu täysin siitä, millä kriteereillä sitä arvioidaan. Yleisen säätilan ennustettavuus on nykytekniikalla tyypillisesti 5-6 vuorokautta.
– Karkeasti sanottuna ennustettavuuteen tulee parannusta yksi vuorokausi kymmenessä vuodessa, Kaurola sanoo.