STM pyytää selvityksen Meri-Lapin sote-aikeista – Saarikko: "Yhteiskunnan kokonaisetu ei toteudu"

Annika Saarikko
Lehtikuva
Julkaistu 14.11.2017 14:25(Päivitetty 14.11.2017 14:31)

MTV UUTISET – STT

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan sote-uudistuksen rajoittamislaki on hallituksen pöydällä lähiviikkoina.

– Rajoittamislaki on valtioneuvoston pöydällä, koska laki pitää joka tapauksessa päivittää aikataulun osalta sote-aikataulun pidennyttyä. Samassa yhteydessä on mahdollista arvioida lain sisältöä, Saarikko sanoi tänään.

Sote-uudistuksen keskellä kuntien ja kuntayhtymien sote-palvelujen laajoja ja pitkäaikaisia ulkoistuksia sekä suuria investointeja rajoitetaan väliaikaisella lailla. Rajoittamislaki sattuu sote-aikataulun muutosten takia pöydälle nyt kiinnostavaan aikaan. Meri-Lapissa on vireillä poikkeuksellinen sote-ulkoistus, ja herää kysymys, voiko vastaavia syntyä muuallakin maassa.

Saarikko sanoi STT:lle, että Meri-Lapissa vireillä oleva sote-ratkaisu liikkuu voimassa olevan rajoittamislain rajamailla.

Useiden Meri-Lapin kuntien valtuustot päättivät eilen lähteä mukaan Länsi-Pohjan sote-yritykseen. Aikeena on ollut, että Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin hallitus päättäisi perjantaina yhteisyrityskumppanin hankinnasta.

Mehiläinen kärkkyy 15 vuoden sopimusta

Iso osa sote-palveluista ja rahoista saatetaan lyödä kiinni yksittäiselle yritykselle Meri-Lapissa 15 vuodeksi. Yrityksen enemmistöomistajaksi on vahvoilla Mehiläisen ryhmittymä.

Sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Kirsi Varhila sanoi perjantaina STT:lle, että Lapin maakunnan itsenäisyys voi olla uhattuna Meri-Lapin sote-ratkaisujen takia.

– Olen ymmärtänyt, että siellä on aikamoiset sanktiosakot, jos sopimus irtisanotaan ennenaikaisesti. Olen kuullut kymmeniä miljoonia euroja olevia summia. Se aiheuttaa maakunnalle tilanteen, että maakunta on saman tien äkillisen muutostuen maakunta. Aika nopeasti alkavat neuvottelut, joudutaanko maakunta liittämään johonkin toiseen maakuntaan, jos se ei taloudellisesti pysty tuottamaan peruspalveluita, Varhila sanoi.

Saarikon mukaan ministeriö halusi etukäteen kertoa riskit, jotka tällaiseen laajaan ratkaisuun sisältyvät.

– Kunnallista demokratiaa kunnioitan syvästi. Kuntapäättäjät ovat nyt tahtonsa ilmaisseet, mutta yhteiskunnan kokonaisetu ei tässä kyllä nyt toteudu, Saarikko sanoi tänään.

Viime viikolla kerrottiin, että sosiaali- ja terveysministeriö selvittää Lapin sote-palvelujen toteuttamista osana maakunta- ja sote-uudistusta. Selvityshenkilöiksi on nimetty Maija Rask ja Hannes Manninen.

– Näen, että heidän työnsä vaikeuskerroin kasvoi, mutta se näyttäytyy entistä välttämättömämmältä, koska tämäkään päätös ei poista sitä tosiasiaa, että Lapissa on syntymässä maakunta 2020 ja sen työnjako ja toimintaedellytykset pitää näissäkin olosuhteissa käydä läpi ja löytää yhteinen sävel, Saarikko sanoi.

"Yksityinen vai julkinen palveluntuottaja"

Saarikko totesi tänään, että nyt Meri-Lapissa kaavaillun ratkaisun sopimusten irtisanomispykälät ovat varsin tiukat.

– Kyllä se tietysti tarkoittaa, että nyt tehty ratkaisu on hyvin pitkäkestoinen tulevan maakunnan kannalta. Tässä on kuitenkin vielä monta vaihetta, joita on hyvä arvioida, Saarikko sanoi.

Kuntalaisilla on normaali päätöksentekoprosessin liittyvä valitusoikeus asiassa. Lisäksi Saarikon mukaan on selvää, että valvova viranomainen on kiinnostunut arvioimaan prosessia.

– On olettavaa, että kun tämä on kansallisestikin merkittävä ratkaisu, niin valvova viranomainen on kiinnostunut tästä, Saarikko sanoi.

Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää Lapin aluehallintovirastolta selvitystä asiasta.

Saarikon mukaan lainsäädännössä ei ole osattu aivan tämän tyypistä tilannetta ennakoida.

– Miten tätä yksityistä yritystä arvioidaan, onko se yksityinen vai julkinen palveluntuottaja, Saarikko sanoi.

Tuoreimmat aiheesta

Sote