Säässä merkittävä käänne – oliko helleputki siinä?

Alkuviikolla sää on vielä laajalti helteinen, mutta sen jälkeen näköpiirissä on viilenemistä, kertoo MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi.

– Itse asiassa tulossa on päiviä, jolloin lämpötila jää koko maassa alle +20 asteen, hän kertoo.

Maanantaina ukkoset heikkenevät

Ukkoset näyttäisivät olevan heikkenemässä viikonloppuun verrattuna. Ne myös siirtyvät maanantaina itään.

– Ukkosen mahdollisuus on maanantaina etelärannikolla sekä maan itäosassa ja Kainuussa, Rintaniemi kertoo.

Länsi-Suomessa sää on maanantaina hyvinkin aurinkoinen. Pohjoisessakin päästään pääasiassa nauttimaan poutasäästä.

– Helteistä on edelleen. Yleisesti ollaan 25–28 asteen haarukassa.

Lapissa on paikoin viileämpää, samoin meren äärellä.

Kaikkein läkähdyttävimmät helteet näyttäisivät olevan ohi tiistain kuluessa, kun ilmankosteus vähenee.

Tiistaina hiostava helle alkaa helpottaa

Tiistaina maan itäosissa lämpötila nousee vielä reilusti yli 25 asteen, mutta länsipuolella maata ollaan jo hieman kuivemmissa, kesäisissä lämpötiloissa. Tiistai ei enää maan länsiosassa ole hellepäivä.

– Siinä on hieman epävarma sadealue kulkemassa tiistaina Suomen yli pohjoiseen, mutta tällä hetkellä näyttää siltä, että sateet koskevat pääasiassa maan pohjoisosaa. Siellä voikin olla ukkosia tähän säärintamaan liittyen.

Rintaniemi lisää kuitenkin, että tämä sadealueen mahdollisuus on hieman vaihdellut ennusteissa. Voi siis olla, että tiistain sateet ovat runsaampia ja ulottuvat vähän etelämmäksikin.

Viikon puolivälin paikkeilla näyttäisi olevan luvassa hieman kuivempi, kesäisen lämmin ja aurinkoinen jakso. Rintaniemi kertoo, että edelleen voidaan päivällä olla yli hellerajojen.

– Keskiviikkona kaikkein kuuminta näyttää olevan maan itäosassa, jossa voidaan edelleen käydä lähellä kolmeakymmentä astetta. Maan länsipuolella ollaan sitten ehkä himpun verran alle hellerajojen.

Loppuviikosta sateita

Keskiviikon jälkeen säässä tapahtuu merkittävin käänne. Rintaniemi kertoo, että torstaiksi näyttäisi olevan luvassa sateita.

Lännessä ja etelässä saattaa luvassa olla torstain kuluessa hyvinkin voimakkaita sateita. Hän kuitenkin muistuttaa, että torstain sateet ovat tässä kohtaa vielä huonosti paikannettavisa.

– Voi olla, että jokin laajempikin sadealue on liikkeellä koko maan yli itään, mutta edelleen poutaisilla alueilla saattaa lämpötila yltää helteisiin.

Loppuviikko näyttäisi menevän matalapainevoittoisen sään parissa. Viileämpi, pilvinen ja sateisempi sää näyttäisi pitävän lämpötilat perjantaista alkaen laajalti 15–20 asteen haarukassa.

Saattaa siis olla, että viikonloppuna vain eteläisimmässä Suomessa ylletään 20 asteeseen. Näyttää myös siltä, että luvassa olisi hieman runsaampia ja pitkäkestoisempia sateita.

– Saadaan sitten vähän hengähtää tästä helteestä, Rintaniemi toteaa.

Rintaniemi kertoo, että maasto on rutikuivaa, vaikka vettä onkin paikoin tullut reippaasti.

Poikkeuksellisen aikainen hellejakso näyttäisi nyt siis katkeavan. Rintaniemi summaa lopuksi, että kuukausiennusteen valossa kesäkuu näyttäisi edelleen sujuvan tavanomaisissa tai hieman keskimääräistä lämpöisemmässäkin säässä.

Lue myös:

    Uusimmat