Sadun terveysvinkit

Julkaistu 01.02.2010 08:56(Päivitetty 04.12.2012 10:32)

Otteita kirjasta Satu miesten maailmassa, toim. Maarit Huovinen.

"Kiireinen aikataulu ei minua häiritse, pikemminkin päinvastoin. Olen huomannut, että sopiva stressi antaa energiaa. Lääkärinikin on sanonut joskus, että tarvitsen ympärilleni paljon tapahtumia voidakseni hyvin. Ja senkin olen oppinut, että kannattaa nipistää aikataulusta omaan terveydenhoitoon."

"Nautin käydessäni kylpylöissä, sillä vesi on monipuolinen kuntouttaja, mutta se ei yksin riitä. Pitää liikkua ´kuivalla maalla´, hiihtää, juosta tai kävellä sellaista vauhtia, että pulssi kiihtyy ja pieni hiki nousee pintaan. Silloin veri alkaa kiertää, iho hehkua ja mieli tulee iloiseksi."

"Sanotaan, että liikunta kohentaa mielenlaatua, sen olen itse kokenut. Liikunta antaa myös mahdollisuuden miellyttävään yhdessäoloon ja se pitää yllä fyysisen kunnon lisäksi psyykkistä kuntoa. Minusta tuli jo koulutyttönä liikunnan harrastaja, kuuluinhan kävelykerhoon. Kun Suomessa vietettiin 60-luvulla kävelypäivää, presidentti Kekkonen haastoi kaikki suomalaiset kävelemään. Asuimme Kulosaaressa ja olin niitä harvoja, jotka kävelivät joka päivä kunnon lenkin jo tuolloin."

"Kävelyssä, niin kuin yleensä kaikessa liikunnassa, säännöllisyys on tärkeää."

"Kävelyreseptini kuuluu: kolme kertaa viikossa tulisi kävellä reipasta vauhtia vähintään 20 minuuttia kerrallaan."

"Kävelylenkin jälkeen on tärkeää muistaa venytellä ja rentouttaa lihakset. Ja vielä: en koskaan käytä hissiä. Portaiden käveleminen on erinomaista jumppaa."

"Hyppynaru on mainio kuntoiluväline. Olen käyttänyt sitä noin 30 vuotta. Lapsuuden hyppynarujen jälkeen ostin itselleni ammattinyrkkeilijöiden hyppynarun. Ihastuin siihen, kun katsoin miten nyrkkeilijät treenaavat. Nyrkkeilijöiden naru on paksumpi kuin tavallinen hyppynaru ja sen keskellä on paino."

"Meillä on tapana Haikossa virkistää kongressivieraita kesken päivän järjestämällä taukovoimistelua. Olen huomannut, että jo muutaman minuutin rentoutus auttaa."

"Tutkimusten mukaan ne, joilla suupielet taipuvat alaspäin sairastuvat herkemmin ja voivat huonommin kuin ne, joilla on pirteä mieli ja hymy herkässä. Elämänmyönteisyyttä voi myös opetella: täytyy vain nähdä mitä hauskaa ja mukavaa on ympärillä."

"Kannattaa vaalia suhteita ystäviin, joiden kanssa voi osallistua mielenkiintoisiin tapahtumiin – hymy ja nauru ovat hyväksi kauneudelle ja terveydelle."

"Hieronta tekee hyvää: olen ottanut tavaksi hierotuttaa itseäni kerran viikossa, matkoillakin. Hieronta tehostaa verenkiertoa ja lihasten hyvinvointia, ja sen vaikutukset heijastuvat kehoon ja kasvoihin. Myös sauna ja uinti tekevät hyvää iholle. Kasvojen hoidossa käyn säännöllisesti, samoin jalka- ja käsihoidossa."

"Joka aamu syön vähän kaurapuuroa tai kauravelliä. Tämä on tärkeää vanhojen vatsavaivojeni takia. Sitten juon puristetun appelsiinin mehun, kupillisen teetä ja kupillisen kahvia. Syön myös aina palasen tummaa leipää tai näkkileipää, koska siitä saa voimia. Vain harvoin herkuttelen grahamleivällä, ja ani harvoin kahvileivällä. Rakastan hyvää ruokaa, mutta syön useimmiten vain puoli annosta."

"Päiväohjelmaani kuuluu muutama yksinkertainen voimisteluliike, joiden tekemiseen ei kulu paljon aikaa eikä se maksa mitään, mutta tuloksena kunto kohenee ja mieli virkistyy. Iän lisääntyessä vauhtijumpasta on tullut venytysjumppaa. Olen tehnyt Haikon kylpylävieraita varten videokuvan omasta jumpastani, missä esittelen liikkeeni. Niitä on hauska tehdä vaikka suuremmallakin joukolla. Videon nimi on "Satu Tiivolan salaisuus".

"Mieluisimmat liikuntamuotoni ovat halpoja: hyppynaru ei paljon maksa, kävely on ilmaista, lenkkivaatteita saa edullisesti. Kotijumppa on vain tahdosta kiinni. Monta kertaa sanotaan, ettei ole aikaa. Mutta ajan voi ottaa: nousta aamulla vähän aikaisemmin ja käyttää aamun hetket tekemällä voimisteluliikkeitä tai käymällä lenkillä. Siitä saa mukavan hyvän olon."

Tuoreimmat aiheesta

Studio55