Amerikkalainen Sam Barsky on saavuttanut huomiota sosiaalisessa mediassa maisemavillapaidoillaan. Barsky on julkaissut useita kuvia, joissa hän poseeraa taustallaan sama maisema kuin mikä on kuvattu päällänsä olevaan neulepaitaan.
MTV Uutiset tavoitti Sam Barskyn, joka kertoo asuvansa Baltimoressa, Marylandin osavaltiossa, Yhdysvalloissa.
Sam Barsky kertoo käsillä tekemisen kiinnostaneen häntä aina. Jo yläkoulussa hän kuului kädentaitokerhoon. Myöhemmin opiskellessaan sairaanhoitajaksi, eräs opiskelijatoveri piti luennon, jolla hän opetti ihmisiä virkkaamaan.
– Se meni liian nopeasti, en ehtinyt oppia, vaikka olisin halunnut, kertoo Barsky luennosta.
Pitkään kytenyt neuleinnostus pääsi vihdoin valloilleen, kun Barsky näki kirpputorilla lankojen myyntipöydän ja sen takana istuvat neulovat naiset.
– He lupasivat opettaa minut neulomaan, jos ostan lankani heiltä. Paiskasimme kättä saman tien, kertoo Barsky neulomisen alkuhetkiltä vuodelta 1999.
Kuten niin moni muukin neuloja Barsky aloitti kaulahuivin neulomisella, mutta pian harrastus laajeni villapaitoihin.
Maisemavillapaidat, joista hänet on huomattu, tulivat mukaan kuvioon kuin varkain.
– Kun kävin jossakin paikassa, jota esittävä villapaita minulla oli, tuntui järkevältä käyttää sitä matkalla, kertoo Barsky.
– Kävin Venetsiassa ja käytin siellä Venetsia-villapaitaani. Huomasin ihmisten ottavan minusta ja paidastani kuvia, sanoo Barsky.
Satunnaisten turistien kuvaamisesta syntyi idea tehdä paikkaan sidottuja neulepaitoja varta vasten.
– Tajusin, että tässä on kyseessä taiteen muoto ja aloin kerätä maisemavillapaitakuvia tarkoituksella.
Harrastuksesta tuli ammatti
Vähin erin yksi asia johti toiseen. Nykyään Sam Barsky neuloo maisemavillapaidan joka kerta, kun tietää olevansa lähdössä matkalle. Sam Barsky on neulonut maisemavillapaitoja jo 18 vuotta. Uuteen paitaan kuluu aikaa noin kuukausi.
Harrastuksena alkanut neulominen on muuttunut ammatiksi. Barskylla on suunnitteilla maisemapaitojen massatuotanto ja neulojien palkkaaminen, mutta toistaiseksi Barsky on yhden miehen firma, joka saa elantonsa paitsi neulomisesta myös muusta aiheeseen liittyvästä kuten neulomisesta luennoimisesta.
Alun perin Sam Barskysta piti tulla sairaanhoitaja. Hän opiskeli alaa, ja työskenteli sairaanhoitajan apulaisena. Kesken opintojen hän sairastui, ja joutui luopumaan suunnittelemastaan urasta.
Neulepaidat ovat Barskyn pääartikkeli, joita on tähän mennessä kertynyt 113 kappaletta. Hän tekee myös pipoja muita töitä hyväntekeväisyyteen.
Suomi kiinnitti huomion
Kun Sam Barsky sai haastattelupyynnön Suomesta, hänen mieleensä palasi pieni uutisjuttu Sothsin olympialaisista vuodelta 2014.
Amerikkalaismediat olivat uutisoineet laajasti, että suomalainen valmentaja Antti Koskinen oli neulonut kaulahuivia lähtöviivalla, kun lumilautailija Roope Tonteri valmistautui slopestyle-suoritukseensa.
Neulojana Barskya kiinnosti tarina neulovasta valmentajasta, joten MTV Uutiset soitti Antti Koskiselle ja kuuli koko tarinan.
Taustalla oli koko olympiajoukkueen yhteinen kaulahuiviprojekti, jonka oli polkaissut käyntiin joukkueen psykologi Hannaleena Ronkainen.
– Suomen joukkue asui Sothsissa kolmessa eri olympiakylässä ja jokaisessa kylässä neulottiin pala kaulahuivia, jotka sitten liitettiin yhteen, kertoilee Koskinen.
Koskinen oli saanut psykologilta langan ja puikot sekä opin neulomiseen.
– Istuin majapaikkamme olohuoneessa neulomassa, kun Roope käveli huoneen läpi, moikkasi ja jatkoi matkaansa. Sitten Roope palasi, että mitä sinä teet, kertoo Koskinen edelleen.
Koskisen mukaan hänellä ja Tonterilla on aina ollut tapana keventää tunnelmaa juuri ennen kisaradalle starttaamista. Tavallisesti keventely on sanallista, mutta tällä kertaa Tonteri sai erilaisen idean.
– Roope pyysi minua neulomaan starttihetken kevennykseksi, ja minähän neuloin, muistelee Koskinen lähes neljän vuoden takaista tapausta.
Myöhemmin kaikki kolme kaulahuivin pätkää yhdistettiin yhdeksi ja luovutettiin Brasiliaan matkanneelle kesälajien olympiajoukkueelle.