Saksalaisvirologi varoittaa liian nopeista ja yhtäaikaisista korona-helpotuksista – nämä kahdeksan ongelmakohtaa mietityttävät eniten

Euroopan yksi tunnetuimmista koronaan erikoistuneista virologeista, saksalainen Alexander Kekulé on pettynyt Euroopan eri valtioiden ja kotimaansa Saksan osavaltioiden kiireeseen ja eritahtisuuteen pandemiaan liittyvien rajoitusten purkamisessa. Hän pelkää tartuntojen rajua kasvua syksyyn mennessä.

Die Zeit -lehden haastattelussa Kekulé suhtautuu kriittisesti päiväkotien ja koulujen avaamiseen. Saksan osavaltiot ja hallitus sopivat tänään uusista helpotuksista tiukkoihin rajoituksiin – kaikki koululaiset pääsevät aloittamaan koulun nyt uudestaan.

Osavaltiot aikovat palauttaa rajoitukset alueellisesti, jos tartuntojen määrä lisääntyy päivittäin viikon ajan yli 50 uudella tartunnalla sataa tuhatta asukasta kohti. Martin-Luther yliopiston professori pitää osavaltioiden suunnitelmaa tulenarkana.

Kekulén mukaan pandemiakamppailussa vaarallisin vastustaja ei ole virus vaan aika. Pandemia ei ole hänen mukaansa katastrofi pitkällä aikajänteellä, mutta sen dynamiikka on kuin räjähdys. Poliitikot ovat hänen mukaansa kärsimässä nyt tappion toistamiseen aikaa vastaan.

Kekulé pitää selvänä, että syksyä kohden koronatartuntojen määrä kasvaa selvästi. Virologi ei myöskään usko immuniteetin tai rokotteen ratkaisevan pandemiaa syksyyn mennessä. Immuniteetin puute, suojaetäisyyksien laiminlyönti ja riittämätön riskiryhmien suojaaminen johtavat syksyllä tartuntojen rajuun kasvuun.

Nämä kahdeksan ongelmakohtaa mietityttävät

Die Zeit -lehden haastattelussa Alexander Kekulé luettelee useita ongelmakohtia, joihin koronaviruksen torjunnassa törmätään. 

1. Remdesivir-lääke ei auta vakavasti sairastuneita, mutta lyhentää jonkin verran sairaalassaoloaikaa, jos lääkitys on aloitettu varhaisessa vaiheessa.

2. Covid-19-viruksen taltuttaminen rokotteella kestää puolitoista vuotta siitä, kun rokote on käytössä.

3. Rajoituksia sosiaaliseen kanssakäymiseen ei olisi saanut purkaa ilman korvaavaa suojaussuunnitelmaa. Erityisesti häntä huolestuttaa päiväkotien ja koulujen avaaminen. Se tulee nostamaan tartuntojen ja kuolemien määrää. Kekulén mukaan Espanjantauti sata vuotta sitten on tästä karu esimerkki. Hänen mukaansa lasten suojaaminen hygieniamääräyksillä ja hengityssuojaimilla on katteetonta toiveajattelua, jolla voi olla vakavat seuraukset yhdelle kokonaiselle sukupolvelle.

4. Kekulé pitää samanaikaisia rajoitusten purkamisia eri valtioissa ongelmallisena

5. Kritiikki kohdistuu myös virukseen sairastuneiden ja menehtyneiden tietojen keräämiseen. Kekulén mukaan on liian vähän dataa siitä, miten tartunta on saatu tai missä ammateissa tartunnan saaneet ovat työskennelleet, minkälainen on kunkin sairastuneen perhetilanne. 

6. Virologi suhtautuu epäillen suunniteltujen korona-appien hyödyllisyyteen, ne tulevat nyt liian myöhään ja kaikki eivät niitä käyttäisi.

7. Tutkija pitää tärkeänä myös oireettomien ihmisten tutkimista. Sairaaloissa työntekijöitä testataan säännöllisesti, Saksassa nyt myös jalkapallon liigapelaajia. Sama testaus pitäisi Kekulén mukaan ulottaa vanhainkoteihin, hoitolaitoksiin ja ulkomailta palaaviin.

8. Yli 70-vuotiaita pitäisi suojata erityisellä hygieniakonseptilla. Ensimmäiseksi professori varmistaisi vanhainkotien tilanteen, sekä vanhusten että henkilökunnan testaamisella. Hänen mielestään vanhukset voisivat ammattilaisten käyttämää FFP2-hengityssuojainta käyttämällä ulkoilla turvallisesti

Lue myös:

    Uusimmat