Saksassa asuva Ilkka Suomen liikkumisrajoituksista: "Tervetuloa kerhoon" – maskipakko päätettiin Saksassa jupisematta

6:28img
Katso myös video: Tällaisia ovat hallituksen kaavailemat liikkumisrajoitukset
Julkaistu 26.03.2021 05:22
Toimittajan kuva

Carlos Sunila

carlos.sunila@mtv.fi

Saksassa on jo pidempään ollut käytössä tiukempia rajoitustoimenpiteitä koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi kuin Suomessa, kertoo maassa asuva suomalainen Ilkka Penttilä.

Penttilä on Saksassa kolmivuotisella työkomennuksella suomalaisen teollisuusyrityksen palveluksessa. Mukana Saksaan muutti vuonna 2019 vaimo sekä neljä- ja kuusivuotiaat lapset.

Penttilä kuvailee, että Saksassa koronavirustoimet ovat Suomea kireämpiä.

– Tietysti on tosi hyvä, että Suomi on pärjännyt hyvin koronaviruksen kanssa. Tällaisten uusien rajoitusten harkitseminen on ilmiselvästi kurja juttu, mutta kun vertaa Keski-Eurooppaan, ne ovat aika keskimääräisiä ja normaaleja asioita. Me olemme tottuneet tuontyyppisiin rajoituksiin jo pidemmän aikaa, joten Suomen osalta, valitettavasti, tervetuloa kerhoon. Toivottavasti pian helpottaa, Penttilä toteaa ja viittaa Suomeen kaavailtuun ulkonaliikkumiskieltoon.

"Ei siinä jupistu"

Penttilä on seurannut suomalaisia uutisia. Hänen saaman vaikutelman mukaan päätöksenteko on ollut Saksassa tehokkaampaa koronaviruskriisin aikana.

– Maiden välillä on ollut iso ero lainsäädäntöpuolella ja rajoitusten aikaansaamisessa voimaan. Esimerkiksi maskipakon ja liikkumisrajoitusten voimaansaattaminen tuntui olevan täällä paljon helpompi asia, Penttilä arvioi.

– Ne vain tulivat aika nopeasti ja todettiin, että näin on. Ei siinä kukaan jupissut. Tuntuu, että Suomessa on käyty enemmän keskustelua siitä, millaisen lain voi säätää ja minkälainen laki menee läpi, Penttilä kuvailee.

Suomalaismiehen mukaan on toki huomioitavaa, että Saksassa ovat omat ongelmat, kuten väestöntiheys sekä runsas rajat ylittävä liikenne.

Tällaisia rajoituksia Saksassa on

Saksassa kulloinkin voimassa olevat rajoitukset ovat riippuvaisia vallitsevasta epidemiatilanteesta. Tätä mitataan koronaviruksen ilmaantuvuusluvulla 100 000 asukasta kohden viimeisen seitsemän päivän aikana.

– Täällä Baijerin ja Augsburgin alueella seitsemän päivän ilmaantuvuusluku on noussut nyt yli sadan, joten se saattaa tarkoittaa, että tulee lisää rajoituksia taas päälle, Penttilä toteaa.

Ensimmäiset rajoitukset olivat viime keväänä. Uusin lockdown alkoi marras-joulukuussa.

– Marraskuusta saakka ravintolat ovat myyneet kotiin ruokaa. Myös teatterit, leffateatterit ja urheilupaikat olleet kiinni. Pojan futistreenit loppuivat marraskuun puolella. Ne alkoivat uudelleen pari viikkoa sitten, mutta nyt taas huomiset treenit on peruttu (nousseen ilmaantuvuusluvun takia).

Ulkonaliikkumiskielto öisin

Saksassa on ulkonaliikkumiskielto öisin iltakymmenestä aamuviiteen.

– Töiden takia saa olla liikkeellä, mutta muuten ei. Kuulostaa dramaattiselta, mutta ei se hirveästi vaikuta. Kun muun muassa ravintolat ja elokuvateatterit ovat kiinni, niin mitä sitä kauheasti tekisi, varsinkaan tällainen perhe.

Tapaamisten osalta sääntönä on, että kaksi perhettä saavat tavata toisiaan.

– Maksimissaan viisi yli 14-vuotiasta saa olla paikalla kerralla, mutta pikkulasten määrää ei ole rajoitettu, Penttilä kertoo.

Lue myös: Lue vielä rautalangasta: Näin rajoitusten aikana saa liikkua – rajoitukset mahdollistava laki ei ehdi voimaan ennen pääsiäistä

Lue myös: Hallitus kielsi Stockmannin ”eri kerroksissa” käynnin, mutta samat tavarat saa ostaa hypermarketista – Stockmannin toimitusjohtaja: ”En ymmärrä, en kerta kaikkiaan ymmärrä"

Tuoreimmat aiheesta

Koronarajoitukset