Saksassa laajoja ratsioita äärioikeistolaisia vastaan – ryhmä suunnitteli ministerin kaappaamista ja pyrki yhteiskunnan horjuttamiseen

Syyttäjän mukaan tavoitteena oli luoda Saksaan ja sen instituutioihin epävakautta ja vaikeuttaa valtion toimintaa.

Saksassa viranomaiset ovat tehneet laajoja ratsioita äärioikeistolaista ryhmää vastaan. Syyttäjäviranomaisten mukaan ryhmä valmisteli salaliittoteorioiden levittämistä ja pyrki yhteiskuntajärjestyksen epävakauttamiseen sosiaalisen median välityksellä.

Münchenin syyttäjäviranomaisten mukaan viranomaiset ratsasivat 20 asuntoa yhteensä kahdeksassa osavaltiossa. Takavarikoissa otettiin viranomaisten haltuun tietokoneita, puhelimia ja tietojen tallennusvälineitä.

Epäillyt kuuluvat niin sanottuun Reichsbürger-ryhmittymään (suom. valtakunnankansalaiset). Saman ryhmän jäseniä vastaan aloitettiin toukokuussa oikeudenkäynti jutussa, jossa heitä syytetään maan terveysministerin kaappaamisen suunnittelusta.

Salaliittoteorioita ja tappouhkauksia

Syyttäjän mukaan nyt kyseessä oleva juoni keskittyi useisiin Telegram-viestipalvelun kanaviin, joilla on toissa vuoden alkupuolelta saakka levitetty propagandaa ja järjestetty tempauksia, joissa viranomaisia pommitetaan puhelimitse ja sähköpostilla salaliittoteorioilla ja jopa tappouhkauksilla.

– Tavoitteena oli luoda Saksaan ja sen instituutioihin epävakautta ja estää, tai ainakin vaikeuttaa, valtion laillista toimintaa, syyttäjän lausunnossa sanottiin.

Viranomaiset epäilivät myös, että tavoitteena oli perustaa rikollisorganisaatio, minkä vuoksi ratsioilla haluttiin saada mahdolliset todisteet talteen.

Reichsbürger-ryhmittymään kuuluu useita liikkeitä, jotka kaikki vastustavat Saksan nykyhallintoa. Ryhmittymään kuuluu muun muassa äärioikeistolaisia, salaliittoteoreetikkoja ja asekiihkoilijoita. Siihen uskotaan kuuluvan myös entisiä sotilaita ja poliiseja.

Kumousta valmistellessaan ryhmä on hankkinut aseita, järjestänyt ampumakoulutusta sekä pyrkinyt haalimaan uusia jäseniä erityisesti poliisien ja sotilaiden joukosta.

Äärioikeistolaista liikehdintää on pidetty Saksassa jo useiden vuosien ajan pahimpana uhkana maan sisäiselle turvallisuudelle.

Lue myös:

    Uusimmat