Salaisiin asiakirjoihin perustuva HS:n juttu poiki rikostutkinnan – näin tapahtumat etenivät

Helsingin Sanomien haltuunsa saamiin salaisiin asiakirjoihin pohjautuvasta artikkelista on noussut kohu, joka on paisunut poikkeuksellisiin mittasuhteisiin.  Artikkeliin liittyen on käynnistetty rikostutkinta ja toimittajan kotiin tehtiin kotietsintä.

Tapahtumat saivat alkunsa lauantaina, kun Helsingin Sanomat julkaisi laajan jutun, joka käsittelee Puolustusvoimien Viestikoekeskuksen toimintaa. Juttu perustuu osin salaisiin asiakirjoihin. 

Presidentti Sauli Niinistö reagoi artikkeliin voimakkaasti lauantai-iltapäivänä julkaistussa tiedotteessa, jossa hän luonnehtii korkeimman turvaluokituksen saaneiden asiakirjojen paljastumista turvallisuuden kannalta kriittiseksi. Niinistö kertoi samalla, että asiaa koskeva rikostutkinta on käynnistetty.

Myöhemmin selviää, että pääesikunnan tutkintapyyntö koskee HS:n toimittajan mahdollista syyllistymistä turvallisuussalaisuuden paljastamiseen.

Toimituspäällikkö Esa Mäkinen kertoo samana päivänä HS:n verkkosivuilla, ettei kaikkia lehden saamia tietoja ole julkaistu.

HS:n vastaava päätoimittaja Kaius Niemi puolestaan kertoo, että mitään aineistoa ei ole hankittu oikeudettomasti ja tietoja on julkaistu huolellisella harkinnalla. Niemen mukaan julkaistuissa tiedoissa ei ole mitään sellaista uutta tietoa, joka vaarantaisi kansallisen turvallisuuden.

Sanoman hallitus pyytää lehdeltä selvitystä

Sunnuntaina Kaius Niemi julkaisi avoimen kirjeen lukijoille Helsingin Sanomien verkkosivuilla. Siinä Niemi sanoo, että lehti ei onnistunut ymmärrettävästi perustelemaan salaisten tietojen käyttöä ja kytkemään sitä osaksi tiedustelulain valmistelua.

Lehti on saanut runsaasti kriittistä palautetta muun muassa sosiaalisessa mediassa. Sanoman hallitus pyytää vastaavalta päätoimittajalta selvitystä tiedustelujutun journalistisesta prosessista.

Esitutkinnasta ja mahdollisesti oikeudenkäynnistä tulee hyvin poikkeuksellinen, arvioi Turun yliopiston rikosoikeuden professori Jussi Tapani STT:lle sunnuntaina.

Tutkinnassa olevasta rikosnimikkeestä eli turvallisuussalaisuuden paljastamisesta ei ole käytännössä ennakkotapauksia, hän sanoo.

Toimittajan kotiin kotietsintä

HS julkaisi maanantaina hieman puolenyön jälkeen uutisen, jossa se kertoo, että salaisia tietoja sisältäneen uutisen tehneen toimittajan kotiin on tehty kotietsintä sunnuntai-iltana.

Tapahtumat alkoivat, kun toimittaja Laura Halminen yritti tuhota vasaroimalla tietokoneen kovalevyä. Vasarointi aiheutti savua, ja paikalle kutsutun palokunnan mukana tuli poliisipartio.

Partio kutsui lisävoimia, kun kävi ilmi, kuka oli aiheuttanut savuamisen ja miksi. Poliisi tutki Halmisen kodin ja vei mukanaan muun muassa puhelimia, tietokoneen, taulutietokoneen ja muistitikkuja.

Keskusrikospoliisi kertoo, että tutkinnassa epäiltyinä rikosnimikkeinä ovat turvallisuussalaisuuden paljastaminen ja virkasalaisuuden rikkominen.

KRP:n mukaan esitutkintaa tehdään muun muassa sen osalta, onko sellaisia turvallisuussalaisuuksia, joiden paljastuminen on omiaan aiheuttamaan muun muassa vakavaa vahinkoa Suomen maanpuolustukselle ja turvallisuudelle, oikeudettomasti julkistettu tai ilmaistu julkisuudessa.

Hallitukselle raportti tietovuodosta

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoo, että hallitus saa tiistaina raportin HS:n tietovuodosta presidentti Niinistön johdolla kokoontuvassa hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa (TP-utva).

Sipilän mukaan on syytä arvioida, onko salaisten tietojen vuotamisesta syntynyt vahinkoa ja mistä vuoto on peräisin.

Kaius Niemi sanoo maanantaina Ylen A-studiossa, että HS seisoo yhä juttunsa takana eikä hänellä ole aietta erota tehtävästään. Niemi vakuutti, että lehden hallussa olevat salaiset tiedot ovat turvassa ja että aihetta koskevia aiemmin mainostettuja jatkojuttuja ei ole hyllytetty.

Lue myös:

    Uusimmat