Salatut elämät -sarjan elinkaari suomalaisessa televisiossa on ollut harvinaisen pitkä.
Vuonna 1999 alkanut saippuasarja Salatut elämät on jo 20 vuoden ikäinen. Kyseessä on harvinaislaatuinen menestystarina suomalaisessa televisiossa.
20 vuotta on kulunut ja sarja kerää yhä kiitettäviä yleisömääriä. Television katsojalukuja mittaavan Finnpanel-sivuston mukaan Salatut elämät -jaksot vetävät yhä keskimäärin yli 500 000 katsojaa ruutujen äärelle päivittäin.
Mistä näin pitkäkestoinen menestys sitten johtuu? Mediatutkija Veijo Hietalan mukaan sarja onnistuu puhuttelemaan kaikkia ikäryhmiä ja nimenomaan suomalaisia.
– Sarjassa on eri ikäryhmille sopivia samaistumiskohteita ja hyvin eri ikäisiä henkilöitä päähenkilöinä. Juonenkäänteet, miljöö ja koko henkilögalleria ovat sellaisia, joihin suomalaisten on helppo samaistua, Hietala toteaa MTV Uutisten haastattelussa.
Ismo Laitelaa esittävä Esko Kovero on näytellyt Salatut elämät -sarjassa koko sarjan 20 vuotta kestäneen taipaleen ajan.
Ulkomaalaiset saippuasarjat ovat nekin Suomessa erityisen suosittuja. Yhdysvaltalaiset Kauniit ja rohkeat ja Päivien viemää sekä brittiläinen Emmerdale ovat jollain tasolla liki kaikille tuttuja. Salatut elämät kulkee brittiläisen ja amerikkalaisen saippuasarjan välimaastossa.
Yhdysvalloissa tuotetut saippuaoopperat tunnetaan hulluista juonenkäänteistään, kuten räjähdyksistä ja henkiinheräämisistä. Brittiversiot sen sijaan ovat huomattavasti arkisempia sarjoja, joissa monesti kuvataan tavallisten ihmisten tavallista elämää.
– Salatut elämät on sellainen risteytys. Sarja on aika realistinen, jokapäiväistä elämää kuvaava, mutta siinä on välillä dramaattisia juonenkäänteitä, jotka yhtäkkiä saattavat rikkoa arkirealismia, Hietala avaa.
LUE LISÄÄ: Salkkarit-näyttelijöitä haettiin aikoinaan lehti-ilmoituksilla: "Nuoret kirjoittivat hakemukset käsin"
Vaikka Salatut elämät onkin verrannollinen niin brittiläiseen kuin amerikkalaiseenkin televisioon, on se pohjimmiltaan suomalainen sarja.
– Kyllähän suomalaisten käyttäytyminen ja moraalikäsitykset heijastuvat sarjassa. Amerikkalaisissa sarjoissa ihmiset käyttäytyvät tietyllä tavalla, sillä amerikkalaisten käyttäytyminen on toisen tyyppistä. Salkkareiden hahmot ovat supisuomalaisia. Salatuissa elämissä on jotain, mitä ei muiden maiden sarjoissa ole, Hietala huomauttaa.
Salatuissa elämissä on hahmoja vauvasta vaariin. Kuvassa Kari Taalasmaa (Tommi Taurula) ja hänen poikansa Benjamin (Aaron Bojang).
Yhdysvalloissa saippuasarjat tunnetaan päiväohjelmina, joita esitetään iltapäivänä. Suomessa Salatut elämät on katsottavissa arkipäivisin käytännössä parhaaseen katseluaikaan, juuri Seitsemän uutisten jälkeen.
Tämä mahdollistaa monissa kotitalouksissa sen, että sarjaa voi seurata koko perheen voimin, kun kaikki ovat kotona. Hietalan mukaan useille eri sukupolville samaistuttava sarja johtaa helposti siihen, että sitä katsotaan yhdessä perheen kanssa.
– Monesti vanhemmat katsovat sarjaa lasten kanssa niin, että siinä ihan konkreettisesti ollaan katsomassa monen sukupolven voimin, Hietala sanoo.
Helposti lähestyttävä
Salatut elämät koetaan luonteeltaan sarjana, jonka katsominen on helppo aloittaa pienen tauon jälkeen, tai vaikka ei olisi aiemmin nähnyt jaksoakaan. Hietalan mielestä tämä johtuu vahvasti sarjan joka päivittäisistä, arkisista elementeistä.
– Siihen miljööseen on aika helppo päästä sisään. Ikään kuin se olisi tosielämää, johon me tutustutaan. Ikään kuin ihminen muuttaisi uuteen kerrosasuntoon ja alkaisi tutustua uusiin ihmisiin, hän pohtii.
– Se on pääasiassa sitä suomalaista arkisuutta, mitä ohjelmassa nähdään. Niihin tilanteisiin ja henkilöhahmoihin on helppo hypätä mukaan ja sen jälkeen niihin jää aika helposti koukkuun, kun käsikirjoituksessa on sopivasti henkilödramatiikkaa, Hietala jatkaa.
LUE LISÄÄ: Saku ja Miia, Miro ja Oona, Aleksi ja Hanna – muistatko vielä nämä Salkkarit-parit vuosien takaa?
Kalle Laitelan (Pete Lattu) hahmo on puhuttanut sarjan aikana paljon.
Saippuasarjoille on Hietalan mukaan tyypillistä puhutella ajankohtaisilla ja moraalisesti vaikeilla aiheilla. Salatut elämät ei ole tässä poikkeus, vaan sarjassa on vuosien varrella herättänyt paljon keskustelua.
Huumeet, alkoholismi ja muun muassa HIV ovat olleet läsnä sarjassa. Salkkarit-suosikkihahmo Kalle nähtiin suutelemassa miestä ensimmäisen kerran aikana, jolloin homous ei ollut vielä juurikaan tapetilla suomalaisessa televisiossa. Tämä nostatti vielä vuosituhannen taitteessa kohua.
– Se on yksi osa saippuasarjojen tärkeää merkitystä, että ne nostavat tapetille ja puhuteltavaksi vaikeitakin aiheita. Se myöskin rauhoittaa katsojan omatuntoa, että tässähän on ihan asiaakin, eikä pelkästään ihmissuhdepohdintoja, Hietala niputtaa.