Samsung Galaxy S7 on saapunut ennakkotilaajille ja myös Teknavin toimitukseen. Kyseessä on Samsungin uusin lippulaivapuhelin, joka seuraa viime vuonna esiteltyä, täysin uudistunutta Galaxy S6:sta.
Mutta onko uutuus ostamisen arvoinen? Tai onko Galaxy S6:n omistajan syytä päivittää puhelimensa uuteen malliin?
Me testasimme Galaxy S7 edgen, jonka tunnistaa reunanäytöstä. Ulkoisesti puhelin on lähes kopio edeltäjästään. Näyttö on kasvanut 0,4 tuumalla, ja sen takia myös puhelimen fyysinen koko on hieman suurempi. Lisäksi puhelimen takaosan reunat on muotoiltu pyöreiksi, minkä ansiosta laitteen otetuntuma on parempi.
Muilta osin erot ovat vähissä. Yksi sellainen on takaosan kameran linssin sijoittaminen aavistuksen alemmas kuin edeltäjässä. Lisäksi linssi on nyt vähemmän ulkoneva ja sen takia puhelin näyttää aavistuksen linjakkaammalta.
Kaiken kaikkiaan Galaxy S7 on yksi markkinoiden kauneimmista, ellei kaunein älypuhelin. Samsung on onnistunut erinomaisesti luomaan erottuvan ja omintakeisen muotokielen.
Reunanäytöllä edelleen vähän käyttöä
Galaxy S7 edgen reunanäyttö lisää puhelimen ulkonäöllistä vaikutelmaa, mutta sen käyttötarkoitus jää usein hämäräksi. Ellei itseään pakota reunanäytön käyttämiseen, sen hienoudet jäävät usein hyödyntämättä.
S7 edgessä reunanäytölle on keksitty uusia käyttökohteita. Näytössä on nyt kaksi vierekkäistä riviä, joten siihen voi liittää aikaisempaa enemmän sovelluksia. Sovelluksia voi koota myös kansioihin. Lisätila mahdollistaa myös aikaisempaa useamman yhteystiedon kiinnittämisen näyttöön.
Vähemmän hyödyllisiä toimintoja ovat kompassi ja viivotin. Siihen väliin sijoittaa uutisfeed, joka hakee uutisia Yahoon uutispalvelusta. Uutiset ovat luonnollisesti englanninkielisiä, mikä voi olla este joillekin suomalaiskäyttäjille.
Edge-näyttöön saa myös säätiedot, jotka tosin useimmiten luetaan suoraan kotinäkymään liitetystä widgetistä.
Vihdoin vesitiivis
Galaxy S7 ja S7 edge ovat molemmat vesitiiviitä. Niitä voi pitää matalassa vedessä jopa puolen tunnin ajan ilman vaurioita. Moni kuluttaja saattaa ihmetellä, miten suojaamattomat liittimet voivat olla vesitiiviitä. Salaisuus piilee puhelimen sisällä. Komponentit on suojattu sisältäpäin, eikä vesi pääse turmelemaan sinänsä arkaa elektroniikkaa. Vesitiiviyden pitäisi olla vakio-ominaisuus kaikissa uusissa älypuhelimissa.
Muistikortti takaisin, kiitos
Galaxy S6:n ostajat eivät liiemmin innostuneet Samsungin päätöksestä luopua puhelimen muistikorttipaikasta. S7 -mallien kohdalla microSD-paikka on tuotu takaisin, ja hyvä niin. Puhelin tukee enintään 200 gigatavun korttia, eli Suomessa myytäviin malleihin saa yhteensä 232 gigaa tallennustilaa, jos mukaan lasketaan laitteen fyysinen tallennusmuisti. Tämä riittänee jokaisen käyttäjän tarpeisiin.
Lisää valoa kameraan
Galaxy S7:n kamera osoittautui testimme aikana lupausten arvoiseksi. Samsung on parantanut kameran kennon valovoimaa vähentämällä megapikselien määrää. Edeltäjään verrattuna megapikseleitä on neljä vähemmän, mutta hämäräkuvaus on saatu nostettua uudelle tasolle.
Toinen merkittävä parannus on automaattitarkennuksen nopeutuminen, mistä on hyötyä etenkin videokuvauksessa. Kamera käyttää tarkennuksessa Dual Pixel -teknologiaa.
Katso kuvavertailumme tulokset tästä.
Nopeaa latausta
Samsung on ottanut virransäästöominaisuudet tosissaan. S7:n akun voi ladata nollasta 30 prosenttiin noin 30 minuutissa ja nollasta täyteen 100 minuutissa, tosin ainoastaan puhelimen mukana tulevalla latauskaapelilla.
Puhelimessa ei ole uutta usb Type-C -liitäntää, johon latauskaapelin voi sujauttaa kummin päin tahansa. Samsungilla on ratkaisuun selvä syy: Type-C ei ole yhteensopiva Gear VR -virtuaalilasien kanssa ja toisaalta pikalataustekniikka mahdollistaa "vanhanmallisellakin" kaapelilla yhtä nopean lataamisen.
Galaxy S7 edge on muutenkin akun kestoltaan hyvällä tasolla. Laitteessa on 1000 milliampeerituntia suurempi akku kuin edeltäjässään. Lisäksi prosessori on aikaisempaa energiatehokkaampi ja Android 6.0 -käyttöjärjestelmä vie vähemmän virtaa kuin aikaisempi versio.
Pakkohankinta?
Ei sentään, mutta Galaxy S7 on tämän hetken ykkösluuri. Testaamamme S7 edge on reunanäyttönsä ansiosta perusmallia kauniimpi, mutta toisaalta 100 euroa kalliimpi. Lisärahalla saa enemmän kokoa ja näköä.
Galaxy S7 edge sopii käyttäjälle, joka ei halua tehdä puhelimensa valinnassa kompromisseja. Selvästi edullisemmalla hinnalla saa nopealla prosessorilla, teräväpiirtonäytöllä ja riittävällä tallennusmuistilla varustettuja älypuhelimia, mutta premiumia ne eivät ole. Samsung on onnistunut yhdistämään edistyksellisen muotoilun ja erinomaisen kameran, mikä ei ole helppo tehtävä. Lisäksi puhelimen laatuvaikutelma on erinomainen. Laite ei nitise ja natise ja istuu käteen loistavasti, kunhan on valmis hyväksymään edgen ison koon.
Jos olet innokas mobiilipelaaja, Galaxy S7:n hankinta on hyvä päätös. Puhelin käsittelee peligrafiikkaa selvästi aikaisempaa nopeammin, minkä lisäksi pelaajalla on mahdollisuus estää puhelimeen tulevat puhelut ja tekstiviestit pelisession ajaksi. Uutta on myös mahdollisuus ottaa kuva- ja videokaappauksia pelitapahtumista.