Samsung vaati poistamaan sen Galaxy Foldin rakenteelliset puutteet paljastaneen purkuraportin

Kuhina Samsungin ensimmäisen taittuvanäyttöisen älypuhelimen Galaxy Foldin ympärillä jatkuu. Samsung on nyt pyytänyt poistamaan verkosta Galaxy Foldin rakenteellisia puutteita paljastaneen iFixitin purkuraportin.

Alun perin Galaxy Foldin piti tulla myyntiin tänään perjantaina 26. huhtikuuta Yhdysvalloissa ja ennakkomyynnin alkaa Euroopassa ennen toimituksia viikon päästä 3. toukokuuta. Kuluvan viikon aluksi Samsung kuitenkin vahvisti, että johtuen puhelimissa testaajilla ilmenneistä näyttöjen rikkoutumisista, se lykkää myyntiintuloa. Samsung on luvannut kertoa uuden myyntiintulopäivän tulevien viikkojen aikana.

Purkuraportteja ja korjausoppaita julkaiseva iFixit julkaisi aiemmin tällä viikolla katsauksensa Galaxy Foldista. Paljon huomiota keränneen raportin mukaan todennäköisin syy näyttöongelmiin Galaxy Foldissa on sen saranan päätyjen suojaamattomuus, jonka takia ylimääräisiä aineita, kuten roskia, pääsee puhelimen sisälle näytön alle ja taitettaessa näyttö auki ne aiheuttavat ylimääräistä painetta näytön rikkoen.

Enää iFixitin raporttia ei sen sivuilta löydy. ”Galaxy Fold -laitteen toimitti meille luotettu kumppanimme. Samsung on vaatinut, tuon kumppanin kautta, iFixitiä poistamaan purkuraportin. Mikään ei edellytä meitä poistamaan analyysiamme, laillisesti tai muutenkaan. Mutta kunnioituksestamme tälle kumppanille, jota pidämme liittolaisenamme laitteiden tekemisessä korjattavimmiksi, olemme päättäneet vetää pois juttumme siihen asti, kunnes voimme ostaa Galaxy Foldin jälleenmyyjältä”, kertoo iFixit.

Galaxy Foldin taittuva näyttö hajosi ainakin seitsemällä testaajalla viime viikolla vain parissa päivässä laitteen käyttöönotosta.

Monilla testaajista näytön hajoamisen syy oli sen päälikalvon, suojaavan polymeerikerroksen poistaminen. Testilaitteissa ei ollut minkäänlaista varoitusta, ettei tätä poistettavaksi tarkoitetulta näyttävää kalvoa missään nimessä saakaan Galaxy Foldista poistaa.

Muutamilla testaajilla ongelmien syy ei kuitenkaan ollut kalvon poistaminen, vaan Galaxy Foldin näyttö lakkasi toimimasta aivan tavallisessa käytön jälkeen, suojaava päälikalvo edelleen kiinnitettynä. Näissä tapauksissa ongelmat näyttävät liittyvän ylimääräisiin aineisiin puhelimen sisällä.

Ylimääräistä ainetta Galaxy Foldin sisälle voi päästä taittuvan näytön ylä- ja alareunan keskeltä saranan päädyistä, joita ei ole iFixitin katsauksen mukaan suojattu. 7 millimetrin kokoinen aukko näyttöä kiertävässä reunuksessa avaa tien roskille puhelimen sisään – potentiaalisesti tuhoisin seurauksin. iFixit ei löytänyt purkamastaan Galaxy Foldista juuri mitään suojauksia tämän estämiseksi.

Samsung on esitellyt videolla robottejaan, joilla se on testannut Galaxy Foldin kestävän 200 000 kertaa näytön taittamisen auki ja kiinni. Yhtälöstä kuitenkin näyttäisi puuttuvan ulkoisten tekijöiden vaikutus, kuin myös se, ettteivät ihmiset muutenkaan käsittele laitetta robottien tavoin yhtäläisellä tavalla – eri käyttäjät avaavat ja sulkevat laitteen eri kohtiin painetta kohdistaen verrattuna Samsungin robotteihin, joissa avaamiseen ja sulkemiseen käytettävä voima jakaantuu tasaisemmin.

Jos ongelmat Galaxy Foldin näytössä johtuvat iFixitin kuvailemasta saranan päätyjen suojaamattomuudesta sekä eri tavoin laitteisiin kohdistuvasta paineesta, saattaa Samsungin olla vaikea muuttaa laitetta kestäväksi kovin yksinkertaisella tavalla. Toimivien lisäsuojausten toteuttaminen voi vaatia suurempiakin muutoksia koko rakenteeseen.

Lisäksi Samsungin voisi olla hyvä tehdä muutoksia myös näyttöä suojaavaan polymeerikalvoon, jonka monet testaajat epähuomiossa repivät pois johtaen näytön rikkoutumiseen. Samsung on jo kertonut, että Galaxy Foldin myyntiversioissa kalvon poistamisesta olisi selkeämpi varoitus. Myös iFixit kuitenkin ihmettelee aiheellisesti koko kalvon toteutusta: se ei ylety aivan näyttöpaneelin reunoille, vaan kalvon reunan ja näytön reunuksen väliinkin jää pieni aukko. Vain muutaman päivän käytöllä arvioissa on kerrottu jo lian kertymisestä näytön reunoille ja kalvon alkavan samalla myös nousta irti reunoistaan.

iFixitin mielestä parempi ratkaisu olisi ollut ulottaa suojaava kalvo näytön reunusten alle asti, jolloin sitä ei voisi epähuomiossa poistaa.

Lue myös:

    Uusimmat