Sanna Marin -piinaaja vainosi myös hoitajaa: "Räikeän seksuaalisia yhteydenottoja"

0:37imgSanna Marin haki lähestymiskieltoa tänään Helsingin käräjäoikeudessa.
Julkaistu 17.01.2025 17:17
Toimittajan kuva
Miikka Hujanen

miikka.hujanen@mtv.fi

Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Oikeuden lähestymiskieltoon määräämälle 36-vuotiaalle miehelle päätös ei ole ensimmäinen, vaan jo ainakin kaksi naista on vaatinut hänet aiemmin lähestymiskieltoon.

Helsingin käräjäoikeus määräsi tänään, ettei mies saa yrittää ottaa yhteyttä entiseen pääministeriin Sanna Mariniin, taikka seurata tai tarkkailla häntä. Lisäksi miehelle määrättiin kielto liikkua tietyillä alueilla. Alueet ovat salassa pidettävää tietoa, koska ne paljastaisivat todennäköisesti Marinin asuin- ja elinpaikkoja.

Miehelle on entuudestaan on määrätty jo kaksi lähestymiskieltoa kahta eri naista kohtaan.

Lue myös: Oikeus: Marinin asuntoon pyrkinyt vainoaja ei saa lähestyä ex-pääministeriä – mies ihmetteli, mikä käytöksessä häiritsi "Sannaa"

Ensimmäisen lähestymiskiellon mies sai loppuvuonna 2023. Sillä suojattiin hänen entistä vaimoaan. Parin avioliitto päättyi samana vuonna.

Lähestymiskiellossa käy ilmi, että mies oli lähettänyt naiselle karkeita viestejä, jossa muun muassa uhkasi tätä ja heidän yhteistä lastaan tappamisella sekä uhannut levittää näiden yhteystietoja niin, että joku tulee tekemään heille seksuaalista väkivaltaa. Toimintaan liittyi myös esimerkiksi ovikellon soittelua ja tunkeutumista takapihalle.

Miestä syytetään parhaillaan entisen vaimonsa lähestymiskiellon rikkomisesta ja vainoamisesta, joka tapahtui maaliskuussa 2024. Asia tuli vireille viime viikolla.

Lue myös: Marinin lähestymiskieltoon hakeman miehen synkkä tausta: Uhkasi tappaa naisen ja lapsen

Piinasi työterveyshoitajaa

Marraskuussa 2024 mies tuomittiin toiseen lähestymiskieltoon, jolla suojattiin työterveyshoitajana työskentelevää naista. Lähestymiskiellon taustalla ovat miehen toistuvat yhteydenotot, lähestymiset ja lähestymisyritykset naisen työpaikalle. 

Kaikki alkoi vuonna 2022, kun mies oli ollut työhöntulotarkastuksessa naisen asiakkaana. Sen jälkeen yhteydenotot alkoivat ja nainen oli saanut esimerkiksi kukkalähetyksiä ja viestejä, joita hän piti outoina ja painostavina.

– Yhteydenottoja ja viestejä on ollut lukuisia. Viestit ja yhteydenotot ovat olleet häiritseviä, uhkaavia ja osin räikeän seksuaalisia, oikeuden päätöksessä kerrotaan.

Työpaikka yritti puuttua – mies yritti lukittuun työhuoneeseen

Työpaikka otti mieheen yhteyttä ja kielsi olemaan yhteydessä naiseen. Yhteydenotoilla ei ollut kuitenkaan toivottua vaikutusta.

Mies yritti varata lukuisia erilaisia ja eri pituisia aikoja naiselle esimerkiksi puhelinvastaanottoina, videovastaanottoina ja tapaamisena, minkä jälkeen naisen työnantaja esti miestä varaamasta naiselle aikoja. Miehen kerrotaan lisäksi tarkkailleen ja seuranneen naista.

Poliisi on joutunut poistamaan miehen naisen työpaikalta, jossa tämän kerrotaan olleen etsimässä naista ja yrittämässä päästä tämän lukittuun työhuoneeseen.

Nainen itse luonnehti toimintaa vainoamiseksi ja seksuaaliseksi ahdisteluksi. 

Mies kiisti rikokset

Mies itse selitti lähestymisyrityksiä vilpittömiksi ja ystävällisiksi, eikä hänellä kertomansa mukaan ollut loukkaamis-, painostamis- tai häirintätarkoitusta. Hän kertoi oikeudessa pitävänsä menettelyään oikeutettuna, eikä ilmaissut aikomusta lopettaa toimiaan.

Oikeus määräsi lähestymiskiellossa, että mies ei saanut ottaa naiseen yhteyttä, eikä asioida tämän työpaikalla, kotona tai naisen vanhempien osoitteessa, jonka mies oli piinan aikana selvittänyt.

– Selvyyden vuoksi todetaan vielä, että kielto ottaa yhteyttä tai yrittää ottaa yhteyttä koskee myös sosiaalista mediaa ja yhteydenpidossa käytettäviä laitteita, sovelluksia tai järjestelmiä, myös ajanvarausta tai ajanvarauksen yrittämistä [naisen] työpaikalle, päätöksessä erikseen täsmennetään.

Lähestymiskielto on voimassa tämän vuoden marraskuuhun asti.

Tuoreimmat aiheesta

Lähestymiskielto