Sannalla todettiin abivuonna krooninen suolistosairaus – tämä ensioire pelästytti

Moni suomalainen sairastaa kroonista tulehduksellista suolistosairautta. Yksi heistä on Sanna Lönnfors, jonka elämässä sairaus on ollut läsnä parikymmentä vuotta. Nyt hän kertoo, miten sairaus aikoinaan todettiin ja miten se hänen elämäänsä nykyisin vaikuttaa. 

Nyt vietetään IBD-viikkoa. Kirjainlyhenteellä tarkoitetaan tulehduksellisia suolistosairauksia ("inflammatory bowel disease") ja ne koskettavat monia suomalaisia. 

Yksi heistä on Sanna Lönnfors, joka sairastaa Crohnin tautia. Se on toiseksi yleisin tulehduksellinen suolistosairaus, kertoo Terveyskirjasto Duodecim.

Sanna sai diagnoosin 18-vuotiaana. Hän on elänyt sairauden kanssa nyt parikymmentä vuotta. Sanna kertoo tarinansa Huomenta Suomessa. Haastattelun näet yltä!

Oireina vatsakipu ja verenvuoto

Tauti tuli aikoinaan ilmi klassisilla oireilla. Sannalla oli vatsakipuja ja verenvuotoa. 

– Verenvuoto oli oikeastaan se, josta tosissaan pelästyin, hän kertoo.

Oireilua tutkittiin vuoden verran lääkärissä. Abikeväänä hän sai diagnoosin.

– En ehkä silloin ymmärtänyt, että se oli loppuiän sairaus. Ajattelin, että nyt syödään lääkkeet, jotka määrättiin ja sitten se menee ohi.

Chronin taudin vaikutukset valkenivat myöhemmin

Kun tuli aika miettiä ammatinvalinta-asioita ynnä muuta sellaista, Sannalle kirkastui, että Crohnin tauti vaikuttaisi siihen, millaista työtä hän voisi tehdä. Hän ymmärsi, että tauti vaikuttaisi moneen asiaan ja että siitä ei pääsisikään eroon.

Sairaus voi vaikuttaa monen elämän osa-alueeseen. Sannan kohdalla se on vaikuttanut eniten uravalintoihin.

– On täytynyt miettiä, mihin pystyy ja millaisia töitä voi tehdä.

Vaikutukset ihmissuhteisiin

Sanna lisää, että sairaus voi vaikuttaa myös sosiaaliseen elämään. Kaikissa kaverijutuissa ei välttämättä pysty käymään, samoin harrastuksia ja muita aktiviteetteja pitää miettiä.

Tulehduksellinen suolistosairaus voi vaikuttaa jopa perheenperustamishaaveisiin.

– Jos on tietynlaisia lääkityksiä tai oireita, täytyy nekin ottaa huomioon, Sanna kertoo.

Haastavinta on suolistosairauden arvaamattomuus

Sanna kertoo, että asioita hankaloittaa tulehduksellisen suolistosairauden arvaamattomuus.

– Aamulla herätessä ei välttämättä tiedä, mihin päivä siitä menee. Tuleeko kipuja ja oireita? hän havainnollistaa.

Käytännössä sovitut menot voi olla pakko perua lyhyellä varoitusajalla. Se tuntuu ikävältä.

Elämä on järjestynyt uomiinsa

Tällä hetkellä Crohnin tauti ei pääse niin paljon vaikuttamaan Sannan arkeen. Hän on voinut järjestää esimerkiksi työasiansa niin, että voi työskennellä kotoa käsin.

Näin ollen tulehduksellinen suolistosairaus ei pääse niin paljon vaikuttamaan asioihin, kun ei ole pakollisia menoja ja stressiä, että pitää pystyä olemaan tiettyyn aikaan jossain. 

– Toki jos jotain menoja on, on hoidettava järjestelyt niin, että pääsee menemään.

Sannan sairautta hoidetaan niin, että hän käy kuuden viikon välein sairaalassa saamassa infuusion eli suoneen tiputetaan lääkitystä. Lisäksi hänellä on solunsalpaajalääkitys, jonka hän ottaa kotona.

"Näkymätön sairaus"

Tulehduksellisia sairauksia luonnehditaan näkymättömiksi sairauksiksi. 

Sanna kertoo, että nykyisin tieto sairaudesta on lisääntynyt hurjasti siitä, mitä se oli silloin, kun tauti hänellä todettiin.

– Nykyään ihmiset melkein tietävät, kun sanoo, että minulla on Crohnin tauti. Ei enää tarvitse niin selitellä, hän sanoo.

– Koska sairaus on näkymätön, välillä on tilanteita, että ei oikein uskota, kuinka kipeä saatan olla, kun ei se näy mistään.

Sanna kertoo, että vertaistuesta on ollut iso apu vaikeina hetkinä. Samoin siitä, että hän on muistanut jättää aikaa asioille, joista nauttii.

Epämääräisiä oireita ei aina heti yhdistetä oikeaan diagnoosiin

Aiemmassa jutussa kerroimme, millaisia tauteja ovat haavainen paksusuolen tulehdus ja Crohnin tauti. Huomenta Suomessa kuultiin myös gastroenterologian erikoislääkäri Johanna Haapamäkeä HUS:in Vatsakeskuksesta.

Haapamäki kertoo, että tulehdukselliset suolistosairaudet ovat suolen sairauksia, joissa tuntemattomasta syystä kehittyy krooninen tulehdusreaktio suolen limakalvolle.

– Tyypillisesti ne aiheuttavat ripulioiretta. Usein veristä ripulia ja vatsakipuja. Koska nämä ovat kroonisia sairauksia, potilaat kärsivät niistä koko elämänsä.

Haapamäki kertoo, että sairaus on melko helppo todeta, jos sitä osataan epäillä. Aina näin ei ole.

– Usein nuorilla ihmisillä voi olla epämääräisiä vatsavaivoja, turvottelua ynnä muuta. 

Epäilys tulehduksellisesta suolistosairaudesta ei välttämättä heti herää, mutta jos oireet ovat riittävän selkeät, voi tutkimuksiin Haapamäen mukaan päästä aika nopeastikin. Käytännössä tutkimuksena on paksusuolen tähystys.

Näistä oireista lääkäriin!

Hoitoon kannattaa hakeutua, jos ilmenee veristä ripulia tai jos on voimakkaita vatsakipuja, kuumeilua tai laihtumista.

– Ne ovat oireita, joiden vuoksi olisi syytä mennä lääkäriin, Haapamäki sanoo.

Haastattelun kokonaisuudessaan näet yltä!

Lue myös:

    Uusimmat