Uusi mekko ehti olla Sarin yllä pari tuntia. Sitten alkoivat oireet. – Koskaan ei ole tapahtunut vastaavaa, vaikka muitakin vaatteita olen tilaillut vuosia Kiinasta, Sari kuvaa.
Sari*, 19, tilasi kesämekon netistä – kuten niin moni muukin nykyään. Hän ei pessyt mekkoa ennen käyttöä, vaan veti sen suoraan ylleen.
– Varmasti on muitakin naisia, jotka ovat yhtä innoissaan uusista vaatteistaan, ettei niitä ehdi pestä ennen käyttöä, hän heittää.
Mekko ehti olla Sarin yllä pari tuntia. Sitten alkoivat oireet.
– Aloin ulkona ollessani ihmettelemään kamalaa kirvelyä selässä ja olkapäiden alapuolella. Ajattelin ensin jonkin ötökän pistäneen, siitä johtuisi kirvely ja polttelu. En sen kummemmin kuitenkaan jaksanut kiinnittää huomiota. Selkään tosin ilmestyi pieniä valkoisia nokkosenpolttaman näköisiä paukamia, mitkä kutisivat, Sari muistaa.
Illalla suihkun jälkeen Sari rasvasi ihon huolella, ja aamulla selkä oli rauhoittunut huomattavasti.
– Olkapäänalus toki vielä punoitti, mutta kirvely hellitti. Noin kolmessa päivässä punoitus alkoi häviämään.
Mekko haisi jo paketista tullessaan oudolta. Sari uskoo saaneensa allergisen reaktion vaatteesta. Hän ei kuitenkaan pitänyt reaktiota niin pahana, että sen vuoksi olisi pitänyt mennä lääkäriin. Sari työskentelee itsekin hoitoalalla.
– Jotain hajua oli siitä, mistä tämä voisi johtua, ja mikä olisi paras hoito. Luultavasti lääkäri olisi määrännyt kortisonivoidetta ja kertonut kaiken maailman ohjeet, miten tulisi käsitellä ulkomailta tilattuja vaatteita.
"Koskaan ei voi olla liian varovainen"
Aiemmat kokemukset samasta verkkokaupasta olivat olleet hyvin positiivisia, ja esimerkiksi asiakaspalvelua oli aina saanut suomeksi.
– Koskaan ei ole tapahtunut vastaavaa vaikka kosmetiikkaa, tekstiilejä ja muitakin vaatteita olen tilaillut vuosia Kiinasta, Sari kuvaa.
Hän laittoi tapahtuneesta viestin kaupan tekniseen tukeen.
– He pahoittelivat allergista reaktiota. Mitäpä muutakaan maapallon toisella puolella olevat voivat tehdä? Sain myöhemmin uuden viestin, jossa he kertoivat olleensa myyjään yhteydessä, ja myyjältä suuret pahoittelut. Rahat palauttavat tuotteesta.
Sari jakoi tarinansa myös nettiostoksiin keskittyvään Facebook-ryhmään. Hänen mukaansa ryhmässä saa miltei joka viikko lukea erilaisista allergiaoireista, jotka on aiheuttanut vaate tai kosmetiikka. Tapahtuneen vuoksi Sari aikoo jatkossa olla varovaisempi tilatessaan vaatteita.
– Tuotteiden hajun perusteella voi jo tehdä omia johtopäätöksiä. Usein Kiinasta tilatut vaatteet haisevat teolliselle, tai jollekin voimakkaalle kemikaalille, jotka voivat johtaa allergiseen reaktioon, tai jopa pahempaan, Sari kuvaa.
– Tosiaan minunhan vikani tämä oli, koska en pessyt vaatetta, jonka tilasin. Sain useita kommentteja että jopa Suomesta ostetut vaatteet saattavat sisältää allergisoivia "myrkkyjä". Esimerkiksi lakanoissa usein lukeekin, että pestävä ennen käyttöä, Sari kuvaa.
Hän on saanut useita vinkkejä siitä, miten hajun saa pois vaatteesta. Pelkkä hajun poistaminen ei kuitenkaan auta.
– Ja muista pestä aina, painottaen aina, Kiinasta tai muualtakin ostetut vaatteet ennen käyttöä. Koskaan ei voi olla liian varovainen liittyen ulkomailta ostettuihin vaatteisiin tai kosmetiikkaan, jota ei ole kunnolla edes testattu. Usein meikeissä muun muassa huulipunat haisevat aivan liimalle tai muoville. Ihmisen iho pysyy samana koko elämän, joten siitä myös kannattaa pitää hyvä huoli!
*Sarin nimi on muutettu
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.