Sateinen kesä toi ennätysmäärän etanoita – "lisääntyneet todella paljon"

Pihoilla ja joutomailla on tänä kesänä saattanut nähdä jopa satojen etanoiden ja kotiloiden laumoja. Sateinen kesä on saanut nilviäiset lisääntymään ennätysvauhdilla.

– Tänä kesänä etanat ovat lisääntyneet todella paljon, vahvistaa Maatalouden tutkimuskeskuksen vanhempi tutkija Irmeli Markkula.

Luonnossa etanoista ja kotiloista ei ole juurikaan haittaa, mutta pihoilla ja puutarhoissa ne eivät ole toivottu vieras.

– Ne syövät pehmeitä kasvin osia ja jättävät jälkeensä limaa ja ulosteita, Markkula kertoo.

Etanapopulaation levittäytyminen pellolle voi myös olla syysviljelyn sadon kannalta tuhoisaa.

Useimmiten pihoilla näkyy parin-kolmen sentin mittaisia peltoetanoita ja pienempiä lehtokotiloita.

Etana ja kotilo menevät helposti arkikielessä sekaisin. Lehtokotilo kantaa selässään komeaa kuorta, kun taas etana ryömii eteenpäin vailla kantamuksia.

Peltoetanoiden ja lehtikotiloiden lisäksi saattaa pihalla odottaa myös suurempi yllätys. Kotimainen, musta-harmaaraidallinen ukkoetana on kymmensenttinen.

Samaa kokoluokkaa on tumman ruskea espanjansiruetana.

– Se on todella haitallinen vieraslaji. Siruetana voi tulla puutarhaan ja kylvää siellä tuhoa, Markkula sanoo.

Poimimalla eroon

Paras keino etanoiden hävittämiseksi on ryhtyä poimimaan niitä.

– Laittaa vain hanskat käteen ja poimii pois. Etanat tiputetaan kuumaan veteen, jonne ne kuolevat välittömästi, Markkula opastaa.

Toinen etanoiden torjuntakeino on käyttää pihalle ripoteltavia sirotteita. Sirotteiden teho perustuu siihen, että etanat syövät niitä.

– Nyt kun etanoille on tarjolla niin paljon muutakin hyvää ruokaa, niin en tiedä, kuinka hyvin sirotteet toimivat, Markkula pohtii.

Myös ahkera nurmikon leikkuu pitää etanat loitolla.

– Etanat viihtyvät pitkässä ruohikossa, ja usein ne tulevat nimenomaan hoitamattomilta tonteilta, Markkula kertoo.

Olisiko näistä pihan pikku tuholaisista sitten mahdollista saada edes jotain iloa irti ruoan muodossa?

– Eiväthän etanat myrkyllisiä ole, joten onhan se tietysti mahdollista. En sitten tiedä, kuinka herkullista se mahtaa olla, Markkula sanoo.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat