Saudi-Arabia vahvisti viikkojen vatvomisen jälkeen, että sauditoimittaja Jamil Khashoggi sai surmansa Saudi-Arabian konsulaatissa Turkin Istanbulissa lokakuun alussa. Saudi-Arabia on pidättänyt 18 maansa kansalaista tapaukseen liittyen. Syyksi kuolemaan selitettiin nyrkkitappelua, jota kaikki eivät kuitenkaan nielleet purematta.
– Mitä tapahtui? Kuinka hän kuoli? Kuka tai ketkä ovat vastuussa? Toivon että kaikki oleelliset faktat selviävät niin nopeasti kuin mahdollista, arvioi perusteellista tutkimuksta tapahtuneesta vaatinut Hollannin pääministeri Mark Rutte.
Saudi-Arabian valtiontelevision mukaan tutkimukset osoittavat, että konsulaatissa alkoi tappelu, jossa Khashoggi kuoli. Khashoggin kohtaloa on tutkittu lokakuun alusta lähtien, jolloin mies katosi.
Suomen ulkoministeriö kutsuu sauditoimittaja Jamal Khashoggin tappamista Saudi-Arabian konsulaatissa kammottavaksi uutiseksi. Ulkoministeriö vaatii kuolemasta nyt läpinäkyvää tutkintaa ja asiasta vastuullisia oikeuden eteen. Ulkoministeriö muistuttaa tviitissään, että lehdistönvapauden puolustaminen on Suomelle ensiarvoisen tärkeää.
Britannian ulkoministeriö osoitti surunvalittelunsa Khashoggin perheelle.
– Tämä on hirveä teko ja syylliset on saatava vastuuseen, ulkoministeriö jatkoi.
Britannia kertoo harkitsevansa jatkotoimia Saudi-Arabiaa kohtaan.
Turkki ei syytä etukäteen ketään
Turkki ei aio syyttää ketään etukäteen Khashoggin kuolemasta, maan kärkipuolueen tiedottaja totesi. Maa haluaa kuitenkin, ettei tapauksesta jää mitään salattavaa, tiedottaja jatkoi.
Lähi-Idän maista Bahrain ja Egypti keskittyivät ensi reaktioissaan ylistämään Saudi-Arabian kuningasta Salmania päättäväisestä toiminnasta tapauksessa.
– Egyptin mukaan saudikuninkaan rohkeat ja päättäväiset ratkaisut kunnioittavat lain ja oikeuden toteumista, ulkoministeri tiedotti.
Myös Egyptin ulkoministeriö uskoo, että tutkinta paljastaa totuuden tapahtuneesta.