Scholz vakuuttaa: Saksan tuki Ukrainalle jatkuu – "hyvä keskustelu" Trumpin kanssa

Saksan liittokansleri korostaa Yhdysvaltain-suhteiden merkitystä ja vahvistaa, että hallituksen luottamuksesta äänestetään ensi kuussa.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz vakuuttaa maan jatkavan tukeaan Ukrainalle, vaikka Saksan hallituskoalitio kaatui viime viikolla. 

Scholz piti tänään keskiviikkona liittopäivillä ensimmäisen puheensa sen jälkeen, kun liberaalipuolue FDP lähti hallituksesta ja jätti Scholzin johtamaan sosiaalidemokraattien (SPD) ja vihreiden vähemmistöhallitusta.

Scholz sanoi puheessaan, että Ukrainaa ei jätetä yksin. Hänen mukaansa Ukraina voi luottaa Saksan tukeen.

– Meidän täytyy varmistaa, että Ukrainalla on hyvä tulevaisuus demokraattisena, itsenäisenä valtiona, Scholz sanoi.

Liittokansleri kuitenkin painotti myös sen tärkeyttä, että suursotaa Venäjän kanssa ei synny. 

Hän antoi itselleen kiitosta siitä, että sotaa ei ole päästetty laajenemaan nykytilanteesta. 

Scholz esimerkiksi vastustaa edelleen pitkän kantaman aseiden antamista Ukrainalle.

Scholz kertoi käyneensä jo "hyvän keskustelun" Yhdysvaltain presidentinvaalit voittaneen Donald Trumpin kanssa.

– Hyvä transatlanttinen yhteistyö on ollut maamme menestyksen perusta jo vuosikymmenten ajan. Ja tulevina vuosikymmeninä, ketkä tahansa ovatkin vallassa siellä ja meillä, meidän täytyy tehdä kaikkemme varmistaaksemme että nämä suhteet kehittyvät hyvään suuntaan.

Vaalit häämöttävät

Scholz vahvisti myös, että hänen hallituksensa luottamuksesta äänestetään 16. joulukuuta. Vaalit on tarkoitus järjestää 23. helmikuuta. SPD ja pääoppositiopuolue kristillisdemokraatit (CDU/CSU) pääsivät sopuun aikataulusta jo tiistaina.

Scholz vetosi puheessaan parlamenttiin, jotta vähemmistöhallitus saisi tiettyjä asioita läpi opposition tuella myös vaaleja edeltävänä ajanjaksona. 

Hän viittasi esimerkiksi lapsilisien korotukseen ja Ukrainan tukeen, joista oli sovittu jo ennen hallituskoalition kaatumista.

– Tarjoukseni on: tehdään yhdessä töitä maamme hyväksi seuraaviin vaaleihin saakka, Scholz sanoi.

Hallitusyhteistyö FDP:n kanssa kaatui erimielisyyksiin eritoten velkajarrusta. FDP:n valtiovarainministeri Christian Lindner halusi pitää kiinni rajoista velanotolle, mutta Scholz oli eri mieltä ja päätyi lopulta erottamaan Lindnerin. Tämän seurauksena myös muut FDP:n ministerit lähtivät hallituksesta.

Scholz puolusti päätöstään ja sanoi, että erimielisyys oli liian perustavanlaatuinen, jotta hallitusyhteistyö olisi voinut jatkua.

– Ei voi olla niin, että Ukrainan tukeminen johtaa eläkkeiden leikkauksiin.

Juttua täydennetty 13.11.2024 kello 15.51.

Lue myös:

    Uusimmat