ADT:n lääketieteellisen johtajan Timo Seppälän mukaan aine, josta keihäänheittäjä Oleksandr Pjatnytsja kärähti, on legendaarisen dopingaineen maineessa.
Tänään aamulla jysähti pienimuotoinen keihäspommi, kun Lontoon olympialaisissa hopeaa kiskaisseen ukrainalaisen Oleksandr Pjatnytsjan uutisoitiin jääneen kiinni dopingista. Käry tarkoitti sitä, että Antti Ruuskasen olympiapronssi kirkastui hopeaksi.
1:53
Pjatnytsjan käyttämä anabolinen steroidi on viralliselta nimeltään varsin vaikeasti lausuttava dehydrokloorimetyylitestosteroni, joka tunnetaan kauppanimellä Turinabol.
Takavarikoidaan Suomessakin
Turinabolin tausta on syvällä entisen Itä-Saksan laajassa dopingohjelmassa. Sillä oli mystinen maine, sillä ainetta ei aluksi tunnettu Itä-Saksan ulkopuolella, eikä sitä näin osattu testata.
– Se oli ihmeaine DDR:ssä, jossa se aikoinaan kehitettiin. Se luotiin paikallisesti, joten sitä ei tajuttu testata muualla. Kyseessä oli ensimmäinen DDR:lle dopingtarkoituksessa kehitetty aine, Suomen Antidopingtoimikunnan lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä kertoo.
– Se on legendaarinen dopingaine, joka jäi kokonaan pois käytöstä, kun Saksat yhdistyivät. Se on palannut uudestaan markkinoille. Suomessakin tulli takavarikoi sitä suhteellisen suuria määriä joka vuosi. Aine on tarkoitettu lähinnä kehonrakentajille, eikä sitä urheilijoille tuoda niinkään.
Turinabol oli aikoinaan edistyksellinen, sillä aineella oli vähemmän haittavaikutuksia kuin edeltäjillään.
– Se on erityisen hyvä aine miesurheilijoille. Vaikka sen voi ottaa suun kautta, se ei muutu estrogeeniksi elimistössä.
Voimaa, massaa ja turvotusta
Estrogeeni eli naishormoni voi aiheuttaa miehillä muun muassa rintojen kasvua. Syy, miksi urheilijat käyttävät Turinabolia on sama kuin muiden anabolisten steroidien kohdalla.
– Se antaa lihasvoimaa ja massaa ja poistaa ylikuntoa. Voi harjoitella tavallista kovemmin.
Hopealle noussut Antti Ruuskanen sanoi, että Pjatnytsjan dopingkäry ei tullut täydellisenä yllätyksenä. Hän sanoi seuranneensa, kuinka ukrainalainen oli turvonnut hurjasti ennen Lontoon olympialaisia. Ruuskasen havainto on oikea.
– Aine paitsi antaa lihasmassaa, turvottaa paljon.
Pjatnytsjalta otettiin dopingnäyte olympialaisissa, mutta se todettiin puhtaaksi ja mies pokkasi palkintopallilla hopeamitalin.
Jälkikäteinen käräyttäminen tehokasta
Syy siihen, miksi Ukrainan mies pystyttiin käräyttämään vasta jälkikäteen, on testausmenetelmien kehitys.
– Aineelle on kehitetty uusi määritysmenetelmä. Vielä pari vuotta sitten se saattoi näkyä käytön jälkeen ainoastaan 6–7 päivää. Nyt se nähdään kolme–neljä kuukautta käytön jälkeen. Siksi tulee käryjä.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Dopingnäytteiden säilöminen ja testaaminen myöhemmin uudestaan on Seppälän mukaan osoittautunut käryjen kultakaivokseksi.
– Kymmeniä ellei satoja urheilijoita on saatu kiinni jälkeen päin. On tämä ollut tehokas systeemi, Seppälä kehuu.
Videoilta voit katsoa Ruuskasen mietteitä kilpaveljen dopingkärystä ja mietteitä omasta terveydentilasta ennen Rion kisaa.