Sega avasi Roviosta tekemänsä ostotarjouksen taustoja: Tahto laajentua mobiilipeleissä

2:12img
Ex-roviolainen Peter Vesterbacka nettoaa pelifirman myynnissä miljoonia
Julkaistu 02.05.2023 11:52(Päivitetty 02.05.2023 12:40)

MTV UUTISET – STT

Mobiilipelejä kehittävästä suomalaisesta Roviosta ostotarjouksen tehneen videopelijätti Segan johtajat näkevät Roviolla olevan vahvuuksia, joita japanilaisyhtiöllä ei ole.

Segan mukaan yhtiölle on ollut aina haaste päästä globaalille mobiilipelimarkkinalle. Segan operatiivinen johtaja Shuji Utsumi kertoi tänään lehdistölle Helsingissä, että Segan mobiilipelien liikevaihdosta vain 12 prosenttia tulee nykyisin Japanin ulkopuolelta.

Konsoli- ja pc-peleissä tilanne on toinen, sillä niiden kohdalla Segan myynnistä 80 prosenttia tulee Japanin ulkopuolelta. Suomessakin tunnetaan hyvin esimerkiksi Segan pelikonsolit ja 1990-luvulla lanseerattu Sonic the Hedgehog -videopelisarja.

– Uskomme, että Segalla ja Roviolla on ominaisuuksia, jotka täydentävät toisiaan tulevaisuuden kasvun näkökulmasta, Utsumi sanoi.

Segan toimitusjohtaja Haruki Satomi kommentoi, että Rovion yritysosto on Segalle mahtava mahdollisuus laajentaa liiketoimintaansa globaaleilla pelimarkkinoilla. Roviolle yrityskauppa tarjoaa Satomin mukaan mahdollisuuden kasvaa mobiilipeleistä muille alustoille.

Sega julkisti kaksi viikkoa sitten ostotarjouksen Rovion kaikista osakkeista. Segan johtajat kertoivat ostotarjouksen taustoista yhteisessä lehdistötilaisuudessa Rovion kanssa Helsingissä tiistaina.

Rovio menossa japanilaisomistukseen

Sega on kertonut tarjoavansa Roviosta 9,25 euroa osakkeelta ja lisäksi 1,48 euron optiokohtaisen hinnan. Ostotarjouksen kokonaisarvo on 706 miljoonaa euroa. Kauppasumma maksettaisiin käteisellä.

Angry Birds -brändistä tunnetun Rovion päätymistä japanilaisomistukseen voi pitää todennäköisenä. Rovion hallitus suosittelee osakkeenomistajille Segan ostotarjouksen hyväksymistä, ja ostotarjouksen mukaan 49 prosenttia Rovion osakkeenomistajista on sitoutunut hyväksymään tarjouksen.

Rovion toimitusjohtaja Alexandre Pelletier-Normand sanoi tiistaina, että Rovion ja Segan vahvuudet täydentävät toisiaan täydellisesti. Hänen mukaansa Sega on tunnettu nimi pc- ja konsolipeleissä, joten japanilaiset voivat auttaa Roviota tuomaan Angry Birdsin uusille yleisöille.

Pelletier-Normandin mukaan keskusteluissa Segan kanssa kävi selväksi, että kumpikin yhtiö arvostaa sitä, mitä toinen on saanut aikaan. Hän sanoi olevansa vakuuttunut, että Sega tulisi omistajana kunnioittamaan Rovion perintöä.

Kokemusta brändien hoitamisesta

Segalla on paljon kokemusta muun muassa Sonic-brändinsä hoitamisesta. Sinisen siilihahmon ympärille on kehitetty videopelien ohella muun muassa animaatioita ja oheistuotteita. Japanilaisilla voi siis ajatella olevan tietotaitoa Roviolle keskeisen Angry Birds -brändin hallinnoimiseen.

Sega on selvästi Roviota suurempi yhtiö. Segan emoyhtiön Sega Sammyn liikevaihto oli maaliskuussa päättyneellä tilikaudella noin 2,6 miljardia euroa, kun taas Rovion liikevaihto oli viime vuonna 318 miljoonaa euroa.

Israelilainen Playtika sai rukkaset

Roviota havitteli myös israelilainen peliyhtiö Playtika, joka teki tammikuussa ei-sitovan ostotarjouksen Roviosta 9,05 euron osakekohtaiseen hintaan.

Rovio torppasi maaliskuussa Playtikan ehdotuksen, mihin mahdollisesti vaikutti saneeraajana tunnetun Playtikan huono maine ostajana.

Samalla Rovio sanoi jatkavansa keskusteluja muiden tahojen kanssa. Huhtikuun puolivälissä Rovio kertoi julkisuuteen Segan kiinnostuksesta, ja pian sen jälkeen japanilaiset tekivät ostotarjouksen Roviosta.

Analyysiyhtiö Inderes on arvioinut, että Sega vaikuttaa kulttuuriltaan huomattavasti pehmeämmältä ostajaehdokkaalta kuin Playtika.

Inderes pitää Segan ostotarjousta hyvänä Rovion osakkeenomistajien kannalta eikä usko enää kilpailevaan tarjoukseen.

Sega aikoo vetää Rovion pois pörssistä

Ostotarjouksen tarjousaika alkaa ensi viikon alussa ja jatkuu 3. heinäkuuta asti. Yrityskaupan ennakoidaan toteutuvan tämän vuoden kolmannella vuosineljänneksellä.

Kaupan toteutumisen ehtona on, että Sega saa tarjouksensa taakse yli 90 prosenttia Rovion osakkeenomistajista. Sen jälkeen Sega aikoo lunastaa itselleen loputkin Rovion osakkeet ja vetää Rovion pois pörssistä.

Rovion pörssitaival jäänyt vaisuksi

Rovion vuonna 2017 alkanut pörssitaival on ollut matalalentoa, ainakin ennakko-odotuksiin verrattuna. Kun Rovio listautui Helsingin pörssiin, listautumishinta oli 11,5 euroa.

Vuoden 2018 helmikuussa Rovio antoi tulosvaroituksen, ja yhtiön osakekurssi romahti viiden euron tuntumaan. Osake on viime vuodet pysytellyt selvästi listautumishintaa halvempana.

Tämän vuoden alussa Rovion osakekurssi pyöri kuuden euron paikkeilla, kunnes Playtikan ja myöhemmin Segan ostotarjoukset sysäsivät osakkeen reippaaseen nousuun. Perjantain päätöskurssilla Rovion osakkeesta maksettiin noin 9,3 euroa.

Jos Segan ostotarjous menee läpi ja Rovio poistuu pörssistä, jää Helsingin pörssiin enää yksi peliyhtiö eli Remedy.

Lue myös: Ex-roviolainen Peter Vesterbacka nettoaa pelifirman myynnissä miljoonia

Lue myös: Pelialan järjestöpomo: Rovion kauppa tuo lisää suomalaiselle peliteollisuudelle

Lue myös: Sega on tehnyt ostotarjouksen Angry Birdsin tehneestä Roviosta

Juttua on päivitetty kauttaaltaan lisätiedoilla klo 12.40.

Juttua päivitetty uusilla tiedoilla kello 13.29.

Tuoreimmat aiheesta

Rovio