Seksuaaliseen häirintään ja opettaja–oppilas-suhteisiin tarttuminen on kouluissa vaikeaa – Opiskelijat: "Rehtori ei ottanut vakavasti"

Abit lukio opiskelijoita
Kuvituskuvassa suomalaisia abiturientteja lähdössä juhlimaan kohti Tallinnaa Helsingissä 15. helmikuuta 2018. Kuvan opiskelijat eivät liity jutussa mainuttihin tapauksiin.Lehtikuva
Julkaistu 26.02.2018 03:00

MTV UUTISET

Seksuaaliseen häirintään sekä opettajien ja oppilaiden välisiin suhteisiin tarttuminen on kouluissa vaikeaa.

Opetusalan eettisen neuvottelukunnan puheenjohtaja Arno Kotro ja Suomen Rehtorien varapuheenjohtaja Kimmo Laitinen arvioivat, että jotkin koulut ovat jopa jättäneet kokonaan puuttumatta tapauksiin.

Useat ex-opiskelijat kertovat STT:lle uusimaalaisen lukion opettajan käyttäytyneen opiskelijoita kohtaan sopimattomalla tavalla erityisesti vapaa-ajalla. STT haastatteli 11:tä lukiossa vuosina 2008–2017 opiskellutta.

Opettaja kiistää STT:lle häirinneensä opiskelijoita seksuaalisesti.

Opettajan käytöksestä on ilmoitettu kerran

Uusimaalaisen lukion rehtori kertoo STT:lle, että hänelle ilmoitettu kerran, viime keväänä, opettajan käytöksestä abiristeilyllä. Rehtori ei ottanut asiaa puheeksi opettajan kanssa.

– Olen keskustellut opettajasta kerran kahden opiskelijan kanssa, mutta he sanoivat, että heillä ei ole faktatietoa vaan huhua asiasta, rehtori sanoo.

Rehtori kertoo, että asia jäi vaivaamaan, ja hän otti toiseen opiskelijaan yhteyttä vielä toistamiseen viime syksyllä.

Rehtori ja opiskelijat kertovat tapaamisestaan eri tavoin.

Sanni ja Sofia sanovat kertoneensa rehtorille risteilyllä näkemästään toiminnasta. He kokivat, että rehtori ei ottanut heitä vakavasti.

– Rehtori painotti, ettei kannata puhua sellaista, mitä ei voi todistaa, ettei tule kunnianloukkausta, Sanni sanoo.

Nuoret naiset kertovat näyttäneensä rehtorille kuvia opettajasta tanssimassa abiristeilyllä opiskelijoiden kanssa. STT on nähnyt kuvat. Rehtori kuitenkin kiistää, että hänelle olisi näytetty kuvia.

Rehtori sanoo pitävänsä STT:lle kerrottuja asioita vakavina.

Rehtorin mukaan opiskelija ei pystynyt syksyn puhelinkeskustelussa kertomaan, keneen opiskelijaan opettajan käytös oli kohdistunut.

– Tällaisen tiedon perusteella oli hankala lähteä selvittelemään asiaa tässä vaiheessa tämän pidemmälle, rehtori sanoo.

Hän lisää, ettei pidä tällaista toimintaa sopivana.

– Meidän pitää ruveta selvittämään, jos tämäntyyppistä on. Toivon, että henkilöt uskaltaisivat ottaa yhteyttä minuun asiassa, rehtori sanoo.

Rehtorin työnjohtovastuu ulottuu vapaa-aikaan

Suomen Rehtorien varapuheenjohtaja ja Kaarinan lukion rehtori Kimmo Laitinen kertoo, että rehtorin työnjohtovastuu ulottuu myös opettajien toimintaan vapaa-ajalla, kun toiminta koskee koulun opiskelijoita.

– Kyllä rehtorin täytyy vähintäänkin keskustella opettajan kanssa ja selvittää, minkä tyyppisestä yhteydestä on kysymys. Osoittaa huoli opettajalle.

Laitisen mukaan suurin ongelma on valta-aseman mahdollinen väärinkäyttö.

– Opettajan pitäisi jättää seksistiset kommentit pois. Hänen tehtävänsä on myös näyttää esimerkkiä kasvattajana siitä, mikä on soveliasta.

Laitinen toivoo, että asioihin puututtaisiin mieluummin aikaisin kuin myöhemmin.

– Jotkin koulut ovat jättäneet kokonaan puuttumatta asiaan. Tämä on vaikea juttu, että pelataan kuumaa perunaa. Toiminta saattaa jatkua piilossa työyhteisöltä, Laitinen sanoo. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa