Selittääkö vai miesselittääkö? Viraalitaulukko paljastaa, milloin miehen kannattaa tukkia suunsa

Miesselittämisellä (eng. manspailing) tarkoitetaan tilannetta, jossa mies selittää itsevarmasti jostakin asiasta (tavallisesti naiselle), josta ei oikeasti erityisemmin tiedä, mutta olettaa kuulijan (yleensä naisen) tietävän vielä vähemmän.

Videolla brittimies todistaa, että auton ostaminen on halvempaa kuin junalipun.

Kuulostaako turhan monimutkaiselta? Naiset usein tunnistavat ärsyttävän ilmiön siihen törmätessään, mutta miesselittäjälle itselleen oman käyttäytymisen ärsyttävyyden älyäminen voi olla vaikeampaa.

Ongelman ratkaisi yhdysvaltalainen kirjailija Kim Goodwin, joka jakoi nerokkaan taulukkonsa Twitterissä. Miesselittäjän paljastavasta, satojatuhansia tykkäyksiä keränneestä taulukosta on uutisoinut esimerkiksi brittiläinen Metro-verkkolehti.

Jos ei ole kysymystä, ei tarvita selitystä

Jos twiitti ei näy, voit avata sen tästä.

Taulukko alkaa kysymyksellä, pyysikö nainen selittämään jotain. Mikäli vastaus on kyllä, on todennäköistä, ettei mies ole sortunut miesselittämiseen.

Mikäli nainen taas ei pyytänyt miestä selittämään asiaa, on taulukon seuraava kysymys: Onko sinulla asiasta asiaankuuluvaa tietoa?

Jos vastaus tähän on ei, tietoa ei ole, on kysymyksessä varmasti miesselittäminen. Jos selittäjä taas luulee tietävänsä asiasta miltei yhtä paljon kuin kysyjä, on kyseessä todennäköisesti miesselitys.

Ennakkoluulot paljastavat miesselittäjän

Taulukon idea on tiivistettynä pistää mies pohtimaan, pyysikö nainen häntä selittämään asian.

Mikäli nainen pyytää miestä kertomaan jostain asiasta, ei kyseessä ole miesselitys – ellei mies sitten oleta, että naisen tietämättömyyteen vaikuttaa esimerkiksi koulutus- ja kokemustaustan sijaan nimenomaan sukupuoli.

Lähde. Metro UK, Twitter

***


Lue myös:

    Uusimmat