Tänään julkaistu selvitys ehdottaa, että sote-alueita olisikin vain noin puolet hallituksen esityksestä.
Sosiaali- ja terveysministeriön ja valtionvarainministeriön tilaama asiantuntijaselvitys sotesta julkaistiin tänään. Selvityshenkilöryhmä ehdottaa, että sote-alueita muodostettaisiin aiemmin suunniteltua vähemmän.
Selvityshenkilöiden mukaan aiemmin ehdotetun 19 itsehallintoalueen sijaan 9-12 aluetta olisi sopivampi määrä.
Asiantuntijaryhmä perustelee ehdotustaan sillä, että aluejaon tulisi soveltua mahdollisimman laajasti myös muiden alueellisten tehtävien järjestämiseen.
Asiantuntijat toteavat, että kuntaa suuremmat itsehallintoalueet tulisi perustaa niin, että alueiden väestöpohja, sote-infrastruktuuri ja taloudellinen kantokyky riittävät kattavien sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämiseen nyt ja tulevaisuudessa.
Selvitysryhmän mielestä hallituksen tulisi uudistuksen valmistelun alkuvaiheessa päättää itsehallintoalueiden määrästä ja aluejaosta.
Ensisijainen rahoittaja valtio
Ensisijainen vaihtoehto palveluiden rahoittajaksi olisi valtio. Kunnilla ei olisi rahoitusvastuuta lukuun ottamatta mahdollista siirtymäajan järjestelyä.
Selvityshenkilöryhmä pitää tarpeellisena myös itsehallintoalueen verotusoikeuden selvittämistä yhtenä vaihtoehtona.
Asiantuntijoiden mukaan hallituksen pitäisi tehdä viimeistään vuoden 2016 alussa linjaukset valittavasta rahoitusmallista.
Omaisuusjärjestelyistä selvityshenkilöt esittävät selvitettäväksi kahta vaihtoehtoa: omaisuuden siirtymistä itsehallintoalueille ja omaisuuden jäämistä kuntien omistukseen.
Lisää työryhmiä valmisteluun
Uudistusta varten tarvittaisiin lainsäädäntö sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä, itsehallintoalueista ja uudistuksen voimaanpanosta.
Lisäksi tulisi muutoksia verolainsäädäntöön ja kuntien valtionosuuslainsäädäntöön.
Asiantuntijaryhmän mukaan itsehallintoalueiden muodostamiseksi pitäisi perustaa väliaikainen organisaatio kullekin tulevalle alueelle.
Koska omaisuuden ja henkilöstön siirrot ovat mittavia, ehdottaa selvitysryhmä, että niiden valmisteluun perustettaisiin työryhmät jo uudistuksen valmistelun alkuvaiheessa.
Lisäksi selvityksessä ehdotetaan, että työtä koordinoimaan palkattaisiin projektinjohtaja, joka olisi ministeriöiden yhteinen ja nauttisi hallituksen luottamusta.
Porrastettu käyttöönotto
Selvitystyöryhmän ehdotuksen mukaan lainsäädäntö tulisi voimaan porrastetusti siten, että vuonna 2017 perustettaisiin itsehallintoalueiden siirtymä- ja muutoshallinnot.
Vuoden 2018 aikana muutoshallinnot valmistelisivat varsinaisten sote-tehtävien siirtymisen kunnilta ja kuntayhtymiltä itsehallintoalueille.
Vuoden 2019 alusta lukien tehtävät siirtyisivät alueille. Eli sote-alueet aloittaisivat itsenäisen toiminnan tämän vaalikauden lopussa.