Apteekkialan kilpailun vapauttaminen seuraa jossain vaiheessa muuta yhteiskunnallista kehitystä, uskoo apteekkisääntelyä pohtivaa selvitysryhmää vetävä Liisa Hyssälä. Hänen mukaansa apteekit seuraavat jossain vaiheessa esimerkiksi kauppojen ja taksien esimerkkiä, jossa kilpailua vapautetaan. Tällä hetkellä esimerkiksi apteekkien määrää ja omistuspohjaa säännellään.
– Jotenkin ajattelen, että sääntely ei ole tästä päivästä. Muutokselle on tarvetta asiakaskäyttäytymisen puolesta. Asiakkaat ja kansalaiset ajavat ohituskaistaa ja tuovat muutoksen, jos poliitikot eivät sitä tuo, Hyssälä sanoo.
Kelan entinen pääjohtaja ja entinen sosiaali- ja terveysministeri Hyssälä vetää selvitysryhmää, joka julkaisi tänään väliraporttinsa. Ryhmän mukaan työ on riippumatonta, vaikka selvitystyön takana on Päivittäistavarakaupan yhdistys.
Sääntely kohdistettava oikein
Väliraportissa Suomen apteekkitoimintaa verrataan varsinkin muihin Pohjoismaihin, erityisesti Ruotsiin. Suomessa apteekin voi omistaa vain henkilöyritystä pyörittävä proviisori, kun Ruotsi purki apteekkimonopolinsa jo vuonna 2009. Suomessa Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea päättää tarveharkinnan perusteella uuden apteekin tai sivuapteekin perustamisesta. Ruotsissa apteekkien määrää ja sijaintia ei rajoiteta.
– Sääntely pitää kohdistaa oikeisiin kohtiin. Apteekeissa säädellään omistajuutta ja alalle tuloa, mutta olisiko nyt kilpailun ja normaalin yrittäjätoiminnan aika, Hyssälä pohtii.
Hyssälä sanoo ihmetelleensä, että Oulussa illalla yhdentoista jälkeen yksikään apteekki ei ole auki. Hänen mukaansa ihmisten yksilöllisiä tarpeet ovat hyvin erilaisia. Hänen mukaansa normienpurku, sääntelyn vapauttaminen muilla toimialoilla ja muiden Pohjoismaiden esimerkit antavat uutta vauhtia keskusteluun.
– Lääketurvallisuus, lääkkeiden saatavuus ja muut perusasiat pitää turvata muutoksissa, mutta kyllä korkeasti koulutetun henkilöstön ammattitaitoon voi luottaa, Hyssälä sanoo.