Sensuuripanta kiristyy jälleen - Kiina kieltää julkkisjuontajat

sensuuri kiina
Kiinan suuri palomuuri on estänyt maassa muun muassa Facebookin, Twitterin ja monin paikoin myös Googlen toiminnan. Tilalla ovat sensuroidut kiinalaiset vastineet, kuten hakurobotti Baidu. Kuvituskuva.
Julkaistu 22.06.2015 15:22
Toimittajan kuva

Mika-Matti Taskinen

mika-matti.taskinen@mtv.fi

@mmtaskinen

Kuuluisat näyttelijät eivät tästedes esiinny televisio-ohjelmien juontajina. Kiinan mediaa tarkkailevan elimen mukaan kokemattomat julkisuuden henkilöt voivat laukoa  "sopimattomia huomautuksia", jotka eivät sovi suoriin lähetyksiin Kiinassa.

Huhtikuussa Kiinan kansallisen televisioyhtiö CCTV:n suosikkijuontaja Bi Fujian nähtiin videolla laulamassa halventavia säkeitä edesmenneestä puhemiehestä Mao Zedongista. Kulovalkean tavoin mikroblogipalveluissa levinnyt video käynnisti tutkinnan ja vei Biltä työt.

Nyt Kiina on kieltänyt suosittujen henkilöiden esiintymisen televisio-ohjelmien vetonauloina. Valtionhallinnon mielestä monet julkisuuden henkilöt ovat kokemattomia tekemään suoria lähetyksiä ja tarvitsisivat lisää koulutusta. Juontajilta vaaditaankin jatkossa ammatillista tutkintoa. Esimerkiksi merkittävä osa Kiinan toimittajakoulutusta on oppia tunnistamaan arat puheenaiheet.

Sananvapauden jumbomaa

Julkkisjuontajien katoaminen eetteristä on kuitenkin vain pisara meressä. Länsimainen sananvapausihanne on Kiinassa kaukainen haave. Kommunistinen yksipuoluevaltio jää järjestäen häntäsijoille maailman sananvapautta tarkkailevien järjestöjen julkaisuissa. Esimerkiksi Toimittajat ilman rajoja -järjestön listauksessa Kiina sijoittuu 176. sijalle kaikkiaan 180 maasta. Taakse jäävät enää muun muassa kriisiytynyt Syyria ja totalitaarinen Pohjois-Korea. 

Erityisesti nykyhallinnon aikana Kiina on tiukentanut otettaan sensuurista. Presidentti Xi Jinpingin noustua valtaan vuonna 2012 Kiina on käynyt taistoon länsimaisia vaikutteita vastaan, jossa suurta roolia on näytellyt internetin kontrollointi. Esimerkiksi CNN:n mukaan Kiinassa on tätä nykyä enemmän internetpoliiseja kuin heillä on väkeä sotavoimissa.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat