Hallitustunnustelija Antti Rinne saamistaan vastauksista: Kaikki puolueet yhä mukana neuvotteluissa

Antti Rinne SDP
SDP:n Antti Rinteen mukaan jatkoneuvotteluihin etenevät puolueet selvinnevät ensi viikolla.Lehtikuva
Julkaistu 30.04.2019 12:56(Päivitetty 30.04.2019 13:11)

Eevi Kinnunen

eevi.kinnunen@mtv.fi

Kaikki puolueet ovat nyt julkaisseet vastauksensa hallitustunnustelija Antti Rinteen (sd.) kysymyksiin. Kaikki puolueet ovat valmiita lähtemään SDP:n johtamaan enemmistöhallitukseen, mutta tietyin kynnyskysymyksin. Rinne kommentoi vastauksia tiedotustilaisuudessa kello 13.

Rinne sanoi tiedotustilaisuudessa, että eriarvoistumiskehityksestä, tulevaisuuden investoinneista, hyvinvointivaltion kehittämisestä ja työelämän reiluudesta on löydettävissä yksimielisyys puolueiden kesken.

Täsmennyksiä Rinteen mukaan tarvitaan Eurooppa- ja ilmastopolitiikkaan. Myös taloutta koskevat vastaukset jäivät Rinteen mukaan ohuiksi.

– Sellaisia kynnyskysymyksiä, jotka estäisivät jatkokeskustelut ei ole olemassa.

Rinne arvioi, että 3. toukokuuta alkavat täsmentävät keskustelut.

– Kaikki eduskuntapuolueet ovat mukana jatkotyöstössä. 

Rinteen mukaan on todennäköistä, että 8. toukokuuta selviää, mitkä puolueet neuvottelevat jatkosta.

Tällaisia olivat puolueiden vastaukset Rinteelle

Viimeisenä muista puolueista vastauksensa antoi kokoomus. Sen vastaukset ovat kiinnostavia, sillä toistaiseksi vahvin veikkaus hallituspohjaksi on ollut sinipuna vihreillä ja RKP:llä ryyditettynä. Kokoomus heittikin heti pöytään kolmetoista kynnyskysymystä mahdolliselle hallitusyhteistyölle.

Kokoomus vaatii muun muassa, että hallituksen on sitouduttava päätöksiin, joilla asiantuntija-arvioiden mukaan varmistetaan vähintään 75 prosentin työllisyysaste 15–64-vuotiaiden ikäryhmässä. Työllisyystavoitteen saavuttamista tarkastellaan vuosittain, ja lisätoimista sovitaan tarvittaessa. Lisäksi työ- ja eläketulon verotusta on kevennettävä kaikissa tuloluokissa keskituloisia painottaen, eikä yrittämisen verotusta tule kiristää.

Kokoomuksen sote-linjakin on tuttu. Kynnyskysymyksessään hallitukselle puolue vaatii, että sote-palveluiden kehittäminen ja saatavuuden parantaminen aloitetaan heti nykylainsäädännön pohjalta muun muassa hoitotakuuta kiristämällä ja palveluseteleiden käyttöä lisäämällä. Tarpeettomia hallintorakenteita ei sen mielestä pidä luoda.

Perussuomalaisilla kynnyskysymyksiä teollisuudesta ja maahanmuutosta

Perussuomalaisilla kynnyskysymyksiä oli kolme. Se nimeää ehdokseen muun muassa sen, että hallituksen on tunnustettava etenkin humanitäärisen maahanmuuton kielteiset vaikutukset Suomen julkiselle taloudelle ja suomalaisten turvallisuudelle.

Puolueen mielestä hallituksen on myös pyrittävä määrätietoisesti vähentämään haitallista maahanmuuttoa.

Perussuomalaiset vaatii myös, ettei kotimaisen teollisuuden ja pk-yritysten toimintakykyä ja työllistämismahdollisuuksia saa heikentää poliittisella päätöksenteolla. Lisäksi pieni- ja keskituloisten ihmisten arkipäivän kustannuksia ei saa nostaa vero- ja maksupolitiikalla, vaan niitä on päinvastoin pyrittävä alentamaan, puolue katsoo.

Vihreät ja keskusta julkistivat vastauksensa jo eilen.

Vasemmistoliitto vaatii ihmisoikeusperustaista politiikkaa

Vasemmistoliitto listaa hallitukseen osallistumiselle seitsemän kynnyskysymystä. Puolue vaatii muun muassa, että hallitus tekee ihmisoikeusperustaista politiikkaa, pidättäytyy heikentämästä perusturvaa ja purkaa niin sanotun aktiivimallin.

Lopullisen päätöksen hallitukseen osallistumisesta vasemmistoliitto sanoo tekevänsä puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokouksessa hallitusneuvotteluiden lopputuloksen perusteella.

Rökäletappion vaaleissa kärsinyt keskusta katsoo vastauksessaan, että ensisijaisesti hallitusvaihtoehdot on tunnusteltava vaalivoittajien kesken. Sekin antoi kuitenkin kymmenen kynnyskysymystä SDP:n johtamaan enemmistöhallitukseen osallistumiselle. Joukossa ovat muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden turvaaminen 18 maakunnan pohjalta ja maakuntien tekeminen monialaisiksi.

Myös vihreillä oli muutamia kynnyskysymyksiä hallitukseen osallistumiselle. Puolue ei esimerkiksi halua osallistua hallitukseen, joka edistää rajojen sulkemista tai Suomen eristäytymistä kansainvälisestä yhteistyöstä YK:n, EU:n tai Pohjoismaiden tasolla.

RKP valmiina takaisin hallitukseen

RKP:lle keskeisiä kysymyksiä ovat Suomen avoimuus ja kansainvälisyys, kaksikielisyys, yrittäjämyönteisyys, ihmisten yhdenvertaisuus, tasa-arvo, ilmastonmuutoksen torjuminen ja hyvinvointiyhteiskunnan kehittäminen kestävän talouden pohjalta, RKP linjaa vastaustensa saatesanoissa.

Puolue vastaa haluavansa olla mukana toiminta- ja yhteistyökykyisessä hallituksessa, jossa vallitsee luottamus hallituskumppanien välillä ja jossa hallituspuolueet ovat sitoutuneet hallitusohjelman toteuttamiseen koko hallituskauden ajaksi. Viime kädessä RKP ratkaisee osallistumisensa uuteen hallitukseen hallitusohjelmakokonaisuuden perusteella.

Kristillisdemokraatit nimeää yhdeksi kynnyskysymyksistään sen, ettei lainsäädännön sukupuolikäsitystä tule muuttaa ilmoitusluonteiseen itsemääräytymiseen perustuvaksi. Puolue nostaisi hallitusneuvotteluissa esille erityisesti vaalilain uudistamisen. 

Tuoreimmat aiheesta

Hallitus