Näin Ahtisaaren hautajaiset etenevät – MTV:n 4,5-tuntinen erikoislähetys muistelee rauhantekijän uraa kattavasti

Kirsi Alm-Siira LIVE
Seuraa MTV:n erikoislähetystä tästä kello 12 alkaen! Näytämme seppeleiden laskua Ahtisaaren arkulle kello 9–11. Videoikkunassa näkyy siihen asti muita aiheita.

MTV3 välittää presidentti Martti Ahtisaaren valtiolliset hautajaiset tänään kello 12 alkaen. Lähetystä voi katsoa suorana myös MTV Katsomossa.

MTV Uutiset näyttää suorassa lähetyksessä jo kello 9–11, kun hautajaisvieraat tuovat muistoseppeleensä Ahtisaaren arkulle Helsingin Tuomiokirkossa.

Kello 12 alkavassa lähetyksessä muistellaan laajasti Ahtisaaren pitkää ja ansiokasta uraa niin diplomaattina, presidenttinä, kuin rauhantekijänä. Ohjelmassa tavataan useita Ahtisaaren hyvin tunteneita.

Ahtisaari kuoli lokakuun puolivälissä 86-vuotiaana. Hän toimi tasavallan presidenttinä vuosina 1994–2000. Ahtisaari sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2008.

Muistoja ovat jakamassa muun muassa Rauli Virtanen, Liisa Jaakonsaari, Jaakko Iloniemi, Riikka Marjamäki, Lasse Lehtinen, sekä Irlannin ensimmäinen naispresidentti Mary Robinson.

Lähetyksen juontaa Maija Lehmusvirta.

Vinkit yleisölle hautajaispäivään

Yleisö voi osallistua presidentin siunaustilaisuuteen ja seurata hautajaissaattuetta.

Arkkua kirkossa kantavat palveluksessa olevat kenraalit ja amiraalit. Hautausmaalla arkkua on kantamassa Ahtisaaren poika Marko Ahtisaari sekä presidentti Ahtisaaren entisiä adjutantteja.

Yleisöllä on mahdollisuus osallistua siunaustilaisuuteen. Valtioneuvosto muistuttaa, että tilaa on rajallisesti. Lisäksi yleisöä pyydetään jättämään suuret kantamukset kotiin ja varautumaan turvatarkastukseen. Valtioneuvosto sanoo, että kuvaaminen kirkossa on kiellettyä.

Kirkkoon pääsee sisään Senaatintorin puolelta kello 11.30 alkaen. Valtioneuvosto pyytää olemaan paikoillaan kirkossa viimeistään kello 12.15. Kirkossa on yhteensä 1 300 paikkaa. Valtioneuvoston kanslian mukaan valtiollisiin hautajaisiin odotetaan yli 800:aa kutsuvierasta.

Siunaustilaisuus pidetään Helsingin tuomiokirkossa kello 13–14.30.

Surusaaton reitti

Tämän jälkeen surusaatto kulkee Tuomiokirkolta Hietaniemen hautausmaalle. Ahtisaari haudataan Hietaniemessä alueelle, jossa sijaitsee muidenkin presidenttien hautoja.

Parhaita paikkoja seurata surusaattoa ovat Senaatintori ja Tuomiokirkon ympäristö, Presidentinlinnan edusta sekä Kiasman edusta.

Autosaattue kulkee ratsupoliisien johdattamana Unioninkadulta Presidentinlinnalle, jossa se pysähtyy minuutin ajaksi. Presidentinlinnalta saattue jatkaa matkaansa Aleksanterinkadun kautta Mannerheimintielle. Saattue kääntyy Kiasmalta Arkadiankadulle, josta se suuntaa Pohjoiselle Rautatiekadulle. Lopulta reitti kulkee Mechelininkadun kautta Hietaniemen hautausmaalle.

Kulkuetta paikan päällä seuraavien kannattaa ottaa sateenvarjo mukaan, sillä perjantaille on ennustettu sateista säätä. Lämpötila on ennusteen mukaan noin kuuden asteen tietämillä.

Vaikka ei pääsisi katsomaan surusaattoa, voi ympäri kaupunkia kuulla, kun kirkkojen kellot soivat noin 45 minuuttia saaton ajan.

Koko maassa hautajaiset näkyvät yleisenä suruliputuksena.

Keitä hautajaisiin tulee?

Nimekkäitä kansainvälisiä vieraita ovat muun muassa Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa, Kosovon presidentti Vjosa Osmani, Namibian presidentti Hage Geingob, Tansanian entinen presidentti Jakaya Kikwete sekä Irlannin entinen presidentti Mary Robinson. Robinson toimii puheenjohtajana Elders-ryhmässä, joka tuo yhteen maailman merkittäviä päättäjiä.

Kutsuttujen joukossa on viran ja aseman perusteella noin 600 kutsuvierasta, muun muassa ylin valtiojohto puolisoineen. Lisäksi hautajaisiin on kutsuttu vieraita presidentti Ahtisaaren omaisten toiveiden mukaisesti. Näiden noin 300 kutsuvieraan joukossa on muun muassa sukulaisia ja ystäviä sekä Ahtisaaren ulkomaisia yhteistyökumppaneita.

Mitä Niinistö sanoo?

Hautajaisissa kannattaa myös seurata, mitä tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoo tilaisuuden muistopuheessaan. Ahtisaaren hautaan siunaamisen toimittaa emerituspiispa Eero Huovinen.

Siunaustilaisuudessa kuullaan presidentti Ahtisaaren perheelle merkityksellisiä musiikkikappaleita ja esiintyjiä. Tilaisuutta seuratessa voi myös pitää kirjaa esiintyjistä ja kappaleista.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) puhuu noin 300 kutsuvieraalle järjestettävässä Ahtisaaren muistotilaisuudessa Valtioneuvoston juhlahuoneistossa. Tilaisuus alkaa kello 16.30.

Voiko keskustassa ajaa omalla autolla?

Poliisi kertoo, että kaikki muu liikenne pysäytetään hautajaisten ajaksi saattoreitiltä. Poliisista kehotetaankin välttämään yksityisautoilua saattoreitin läheisyydessä kello 14–16 välisenä aikana. Poliisin mukaan kutsuvieraiden siirtyminen Helsingin kaupungintalolle ja muistotilaisuuteen Valtioneuvoston juhlahuoneistoon voi aiheuttaa lyhytkestoista liikennehaittaa.

Julkinen liikenne on saaton aikana poikkeusreitillä. Ajantasainen tieto julkisen liikenteen reiteistä löytyy Helsingin seudun liikenteen HSL:n sivuilta.

Hautajaissaattueen reitin varsi ja torialueet ovat hautajaispäivänä pysäköintikieltoaluetta noin kello 7–20.

– Poliisin tehtävä on turvata hautajaispäivän turvallinen ja arvokas kulku. Lisäksi poliisin rooli on huolehtia siitä, että hautajaissaattue pääsee etenemään mutkattomasti ja ilman häiriöitä reitillä, Helsingin poliisin hälytys- ja valvontayksikön johtaja, ylikomisario Heikki Porola sanoo tiedotteessa.

Poliisin mukaan Hietaniemen hautausmaalla Ahtisaaren haudan ympäristö on eristetty ja varattu kutsuvieraille. Hautausmaalla saattoa voi seurata eristetyn alueen ulkopuolelta.

Droonia ei saa lennättää

Poliisi kertoo myös asettavansa hautajaispäivänä ilmailulle tilapäisen rajoitusalueen. Lentokieltoalue kattaa käytännössä Helsingin koko kantakaupungin ja on voimassa kello 9–20.

Yksittäisiä medioita lukuun ottamatta poikkeuslupia droonien lennättämiselle ei myönnetä, poliisi sanoo.

Minne voi lahjoittaa?

Omaiset toivoivat presidentin kuolinilmoituksessa, että Ahtisaarta muistettaisiin lahjoittamalla konfliktinratkaisujärjestö CMI:n Rauhanrahastoon. Myös CMI on jo aiemmin toivonut, että Ahtisaarta lahjoituksin muistavat kansalaiset, yritykset ja järjestöt lahjoittaisivat rahastoon.

Ahtisaari perusti CMI:n vuonna 2000. Suomalaisesta järjestöstä on sittemmin tullut yksi maailman johtavista rauhanvälitysjärjestöistä. Konfliktien juurisyihin pureutuva CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundation toimii tällä hetkellä yli 20 maassa.

Rauhanrahastoon kerätyt varat sijoitetaan kohtuullisella tuotto-odotuksella. Tuotoilla taataan CMI:n itsenäinen toiminta ja vahvistetaan sen kykyä vastata nopeasti muuttuviin kriisitilanteisiin.

MTV Katsomosta voit katsoa myös Ahtisaari-dokumentin vuodelta 2017, jossa ystävät ja Ahtisaari itse kertovat, miten hänestä tuli maailmankansalainen ja konflikteja ratkonut rauhantekijä.

Lue myös:

    Uusimmat